Svet elektronike

sobota
21 januar 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Nova številka Krmilnik za električne rolete

Krmilnik za električne rolete

E-pošta

Električen pogon okenskih rolet dandanes ni več nekakšen luksuz, kot je to veljalo včasih, ampak ga najdemo praktično pri vseh proizvajalcih rolet že za minimalno doplačilo (50-100 EUR) k ceni oken oz. rolet. Samo udobje in tudi dejanska uporaba rolet se z električnim pogonom močno poveča, veseli pa so tudi monterji, saj je rolete z električnim pogonom enostavneje vgraditi (sploh naknadno) kot pa klasične s poteznim trakom.

Slike niProizvajalci rolet pa ceno sistema (lahko) bistveno dvignejo s prodajo samega krmilnega sistema, ki je lahko povsem enostaven (le tipki gor in dol) ali pa bolj kompleksen, z možnostjo programiranja urnikov ali celo upravljanjem na daljavo preko interneta. Če sem prej omenil, da je cena električnega pogona rolet relativno nizka, pa me je negativno presenetila cena samih krmilnikov, saj že osnovno krmiljenje, ki omogoča le dvig in spust rolet s tipko, ne da bi jo bilo potrebno med delovanjem motorja držati, stane dobrih 100 EUR. Cene naprednejših sistemov se gibljejo okrog nekaj sto EUR pa do tudi tisočaka, če se želimo iti »pametno hišo«. Skratka – preveč za nekoga, ki se je že kdaj ubadal z nekaj programiranja in razvoja elektronskih vezij …

Krmiljenje motornega pogona rolet

Na trgu so na voljo različni pogoni rolet, a najbolj razširjen je pogon z 230 VAC motorjem, ki mu smer spreminjamo s tem, da fazni vodnik pripeljemo na en ali drug priključek. Tako ima kabel, ki pride iz roletne škatle 4 vodnike: rumeno-zelenega (ozemljitev), modrega (nulti vodnik) in dva črna (faza), enega za dvig in drugega za spust rolete. Roleta ima že tudi vgrajena končni stikali, ki motorju odklopita napajanje (fazo), ko roleta pride v končno pozicijo (zgoraj in spodaj).

Najbolj enostavno izvedbo krmiljenja lahko izvedemo z dvema tipkama, ki ju vežemo med dovod faze ter oba fazna priključka proti motorju. Na ta način lahko krmilimo pomikanje rolete gor in dol, ima pa ta rešitev več pomanjkljivosti. Največja je vsekakor ta, da lahko s sočasnim držanjem obeh tipk motor uničimo! So pa še druge; tipko je potrebno držati ves čas, dokler roleta ni v želeni poziciji, ni možnosti »zaklepa« tipk (zaščita za otroke), da o kakšnem krmiljenju glede na uro niti ne razmišljamo …

Želje pri izgradnji krmilnika

Slike niTako se je hitro porodila ideja po samogradnji krmilnika za rolete, ki bi omogočal vse želeno, bi bil enostaven in poceni za izgradnjo ter imel možnost kasnejših nadgradenj in modifikacij. Želje, ki sem jih upošteval pri izdelavi , so bile:

  • Lokalno krmiljenje preko dveh tipk (gor, dol)
  • Pritisk tipke sproži pomik rolete v želeno smer (do končne pozicije).
  • Če med pomikanjem tipko pritisnemo še enkrat, se pomikanje ustavi
  • Daljinsko krmiljenje preko RF modula (Hope HM-TRP na 868 MHz)

Ker imam v stanovanju že več naprav povezanih v lastno omrežje na 868 MHz, sem tudi ta modul predvidel z istim RF modulom. Tako lahko master enota pošilja ukaz za dviganje ali spuščanje rolet (glede na uro oz. ukaz preko interneta ali SMS sporočila).

Zaščita pred nehoteno aktivacijo

Ker je doma nadobuden malček, ki mu je seveda pritiskanje vseh tipk v največje veselje, sem lokalno krmiljenje sprogramiral tako, da je treba krmilnik z določeno sekvenco pritiskov (tipka gor, obe tipki, tipka dol) naprej odkleniti in šele nato je mogoče upravljanje.

Tiskanina je zrisana v programu Target, sam program pa je spisan v Bascom AVR okolju. Vse datoteke so na voljo v uredništvu, tako da lahko program tudi poljubno spremenite in prilagodite lastnim željam.

Celotni članek

Program

Krmilnik za električne rolete

www.svet-el.si

2017_SE248_61

Zadnjič posodobljeno ( Torek, 03 Januar 2017 11:49 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,34 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information