Pastirski ogenj

Revija 180 180 51 - Pastirski ogenj

Pulzno-širinska modulacija je res uporabno odkritje in med vsemi idejami, ki se človeku porajajo med delom, se mi je vedno znova vračala želja, da bi naredil pravi plapolajoči elektronski pastirski ogenj.

Revija 180 180 51b - Pastirski ogenj

Mnogi med vami vsako leto z velikim veseljem pomagate pri izdelavi jaslic okrog božičnih praznikov. Med delom se gotovo tudi vam poraja neskončno zamisli, kako bi videz jaslic čim bolj približali nekemu naravnemu videzu okolice, kakor si pač sami predstavljate hlevček pri Betlehemu. Ko sem bil še otrok, sem vsako leto znova pred prazniki mrzlično razmišljal o tem, kako bi pastirjem na travniku pred hlevčkom priskrbel ogenj, ob katerem bi se greli in bi jih obenem tudi osvetljeval. To svojo zamisel sem potem tudi uresničil tako, da sem pod rdeč papir vtaknil žarnico in na oboje naložil osmojene vejice. Žarnico sem napajal z baterijo, pri tem pa sem moral biti tudi zelo varčen, saj je takšen »ogenj« svetil vedno bolj žalostno. Sčasoma nisem bil več tako zelo zadovoljen s tem, da sveti neprekinjeno in opazovalcu ne daje občutka, da gleda ogenj, ampak lučko. Revija 180 180 51a - Pastirski ogenjČez kakšno leto ali dve, ko je moje znanje o elektroniki še nekoliko zraslo, sem »uvedel« še utripanje lučke, vendar je bil ogenj sedaj spet bolj podoben avtomobilskemu smerniku kot pastirskemu ognju. Zdaj, ko vem in znam še nekaj več, sem se odločil, da naredim PRAVI ogenj, ki bo živahen, zdaj svetel, zdaj čisto pritajen, ki bo spreminjal barvo svetlobe od rumene prek oranžne do rdeče in bo popolnoma nepredvidljiv. Ne sme utripati, ampak plapolati! No, takšen ogenj mi je uspelo narediti, kako sem se ga lotil programsko, pa bom opisal v tem prispevku. Prototip na sliki 2 je napajan neposredno iz 5 V adapterja za polnjenje mobilnega telefona, zato nisem vgradil napetostnega regulatorja LM317. Na sliki je vidna tudi dodatna povezava z zeleno žico, ki naj ne moti, saj je na končnem vezju ni več.

Lastnosti ognja

Če ogenj nekaj časa opazujemo, bomo ugotovili, da je nepredvidljiv, da se plapolanje dogaja v naključnem zaporedju in da se z intenzivnostjo njegovega plamena spreminja tudi barva svetlobe, ki jo oddaja.

Pastirski ogenj

2010_SE180_51

Tags: