26. julija, 2010

Spajkanje QFN komponent

Slike Spajkanje s 10 - Spajkanje QFN komponentSpajkanje QFN komponent je najlažje opisati takole: QFN komponent se brez ustrezne opreme ne da spajkati! Na roke prav gotovo ne!

Slike Spajkanje s 11 - Spajkanje QFN komponentQFN komponente so ponavadi izredno majhne. Poleg tega nimajo priključkov, ki bi štrleli od ohišja in jih zato s klasičnim spajkalnikom ni možno enostavno prispajkati. Slika QFN komponente je namenoma velika zato, da se dobro vidi, da priključkov ob strani integriranega vezja praktično ni in zato klasično spajkanje odpade.

Edino možno je spajkanje v t.i. reflow pečici.

Slike Spajkanje s 9 - Spajkanje QFN komponentSlike Spajkanje s 8 - Spajkanje QFN komponentReflow pečica je v bistvu pečica, ki ima zelo natančno nastavljivo temperaturo. Temperatura mora biti natančno nastavljiva zato, ker se odstopanja v temperaturi odražajo tako v kvaliteti spoja kot tudi v možni odpovedi komponent, če so predolgo časa izpostavljene previsoki temperaturi.

Pri spajkanju QFN komponent je potrebno najprej narediti šablono, s katero nanesemo spajkalno pasto na spajkalne otočke – priključke. QFN priključki so namreč ponavadi tako majhni, da nanašanje spajkalne paste z injekcijsko iglo ni več možno. No ja – možno je, samo nanesli bomo preveč spajkalne paste, ki se bo razlila med priključki pod QFN ohišjem in prav gotovo naredila nekaj neželenih stikov.

Slike Spajkanje s 7 - Spajkanje QFN komponentSlike Spajkanje s 12 - Spajkanje QFN komponentKo smo na tiskano vezje nanesli spajkalno pasto, potrebujemo izredno mirno roko, da pravilno postavimo QFN komponento na vezje. Zopet ni odveč napisati, da bo napačno položena komponenta tvorila kratke stike med priključki na tiskanem vezju. Profesionalci polagajo QFN komponente s posebnimi polagalnimi stroji, kot na primer ProtoPlace.

ProtoPlace je polavtomatski stroj, ki izredno olajša polaganje QFN komponent na tiskano vezje.

 

Spajkanje QFN komponent

AX elektronika

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni 20,00 Evro kliknite spodnji gumb.

{nicedownloads:3|Pay}

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni 10,00 Evro kliknite spodnji gumb.

{nicedownloads:4|Pay}

 

V obeh primerih boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike