28. julij, 2010

Spajkanje TQFP komponent

KLIK za povečavoSpajkanje TQFP komponent že sodi v težje in zahtevnejše naloge. Predvsem se to opazi pri komponentah, ki imajo zelo majhen razmak med priključki. Takšno je vezje FT232RL.

Slike ni

 

Na sliki v tem članku se ne vidi, kako zelo skupaj so priključki tega SMD elementa.

Spajkanje teh priključkov je možno na več načinov:

  • klasično s spajkalnikom in spajko v tanki žički,
  • s spajkalno pasto,
  • z zalivanjem.

Slike niVerjetno obstaja še kakšen način, tokrat sem omenil te tri načine. Klasično s spajkalnikom poteka tako, da spajkalnik z zelo ostro konico približam posameznemu priključku in se ga dotaknem s konico. Trenutek za tem dodam tudi malo spajke, ki mora biti zelo tanka.

Spajkanje s spajkalno pasto je podobno s tem, da pred spajkanjem pasto nanesemo na tiskano vezje. To ponavadi naredimo z izjemno tanko injekcijsko  iglo, profesionalci pa to naredijo s t.i šablono (angl. stecil).

Ko je pasta nanešea na tiskanem vezju, nanj položimo SMD element in ga segrejemo. V primeru SMD elementov, ki imajo malo priključkov lahko to naredimo s spajkalnikom, druače pa z vročim zrakom.

Slike niSlike niZalivanje je zanimiva tehnika, ki se je izkazala za dobro, čeprav za to potrebujemo še odspajkovalno pletenico. Postopek je takšen: SMD element položimo na tiskano vezje, vzamemo spajkalnik z dletasto konico, ki naj ne bo premajhna in pričnemo s spajkanjem – zalivanjem posameznih priključkov SMD elementa. Po zalivanju bo izgled takšen:

Zdaj je potrebno zalite SMD priključke očistiti s pletenico in vezje je prispajkano.

 

Spajkanje TQFP komponent

AX elektronika

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni 20,00 Evro kliknite spodnji gumb.

{nicedownloads:3|Pay}

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni 10,00 Evro kliknite spodnji gumb.

{nicedownloads:4|Pay}

 

V obeh primerih boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

 

Tags: