Tiskana vezja za začetnike (2)

Revija 210 210 43 - Tiskana vezja za začetnike (2)Revija logo se - Tiskana vezja za začetnike (2)V prvem delu rubrike »Tiskana vezja za začetnike« smo narisali shemo programirljivega krmilnika, ki ne bo le primer projekta z nekaj manj kot 250 pini, ampak bo pravi mali krmilnik, s katerim bomo lahko glede na logične vhodne signale krmilili delovanje treh izhodnih relejev. Velik del krmilnika predstavlja programska oprema, saj je stanje izhodov odvisno od logičnih operacij med trenutnimi stanji na različnih vhodnih priključkih, ki jih bomo po nekem algoritmu zapisali kot koračni program. Vhodne priključke smo v shemi že pripravili za dve vrsti vhodov, povezavo na maso in logični nivo (0 V = LO, 12 V = HI), ki ga z Zener diodo prilagodimo na nivoje, ki so dovoljeni na priključkih vrat mikrokontrolerja pri 5 V napajanju. Okvirno smo že določili električne karakteristike in zmožnosti našega krmilnika, zdaj pa je čas, da ugotovimo, kakšne bodo končne mere ploščice tiskanega vezja in kam bomo namestili posamezne komponente. Target 3001

Doslej si še nismo poskusili ogledati ploščice tiskanega vezja, ker se pri prvem ogledu sproži poseben postopek, čarovnik za oblikovanje tiskanega vezja, v katerem v zaporednih korakih določimo različne parametre novega tiskanega vezja. Na sliki 1 vidimo vse tri možnosti, kako iz načina za risanje shem preklopiti v način za risanje tiskanega vezja.Lahko izberemo način prek menija, bližnjice (Shif+F3) ali s klikom na ikono tiskanega vezja. Izbran način preklopa nas bo postavil na začetek podprograma za oblikovanje tiskanega vezja.

[uam_ad id=”29862″]

 

Revija 210 210 43%20%281%29 - Tiskana vezja za začetnike (2)

Načrtovanje zunanje oblike ploščice

Najprej moram opozoriti na možnost spremembe merskega sistema, saj boste ploščico ali razpoložljiv prostor znotraj nekega ohišja skoraj gotovo merili v milimetrih. Z izbiro merila v milimetrih in vpisom širine in višine ploščice (v milimetrih) si že takoj na začetku pripravimo okvir s končnimi zunanjimi dimenzijami in obliko ploščice (slika2).V notranjosti narisane ploščice bomo kasneje razvrščali komponente in jih povezovali. Končni razrez TIV pri proizvajalcu (GOL Gerber datoteka na naših Parcelah) bo natančno sledil tej črti, vendar morate pri razrezu računati z neko toleranco, recimo +/- 0,2 mm, kar pomeni odstopanje neke dimenzije (recimo širine 100 mm) za največ 0,4mm (od 99,6 do 100,4). Če je razpoložljivega prostora le 100 mm, ploščice ne bo mogoče namestiti, če bo odstopanje razreza v plus (+ 0,2 mm na vsaki bočni strani). Priporočam, da uporabite tanko zunanjo linijo, širine pod 0,2 mm.

P

Revija 210 210 43%20%282%29 - Tiskana vezja za začetnike (2)

o vpisu dimenzij ploščice (slika 2) bi lahko že kar končali(gumb »Complete PCB outline«) in zapustili čarovnika, vendar želimo tokrat spoznati, kakšno izbiro nam čarovnik ponuja v nadaljevanju: različne možnosti oblikovanja izrezov na ploščici, s katerimi bi se »peš« najbrž ukvarjali kar precej časa, tu pa to uredimo hitro in natančno, poleg tega pa imamo ves čas pred sabo predogled ploščice in lahko sproti prilagajamo in popravljamo končno podobo našega TIV. Prva možnost je izrez vogalov ploščice poljubnih dimenzij. To nam lahko pride prav pri vgradnji TIV v ohišja, kjer so robovi ali koti zaobljeni. Določimo lahko izrez vsakega posameznega vogala in vsak je lahko drugačnih dimenzij (slika 3a).

Naslednja možnost so izrezi kjerkoli na obodu ploščice. Pametno jih je že vnaprej določiti, da jih lahko kasneježe upoštevamo med razvrščanjem in povezovanjem komponent. Upoštevati moramo koordinatni sistem in predznake vseh štirih kvadrantov. Primer je prikazan na sliki 3b. Z možnostjo vpisa kakršnihkoli dimenzij na vsakem posameznem robu TIV dobimo tudi možnost določanja kakršnegakoli izreza kvadratne ali pravokotne oblike.

2013_2013_43 – Celotni članek

AX elektronika d.o.o.

www.ibfriedrich.com

www.svet-el.si

Tiskana vezja za začetnike (2)

2013_SE210_43

Tags: