Svet elektronike

nedelja
28 maj 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Nova številka Pastir za polže

Pastir za polže

E-pošta

Imate zelenjavni vrt in vam polži pojedo več zelenjave iz njega kot vi? S pomočjo te naprave boste vsaj kateremu polžu to preprečili.

Slike niPolžev na zelenjavnem vrtu sem se reševal fizično in s kemijo. Prvi način je zamuden, drugi morda ne ravno najbolj prijazen do okolja in ljudi. Potem pa sem se spomnil elektrike, ki naj bi bila neprijazna samo do polžev. Pogoji uporabe: malo dobre volje, nekaj elektronike in trdna površina okoli vrta.

Jedro članka

Na idejo o izdelavi pastirja za polže sem prišel po dolgotrajnemu boju s polži in ob misli, kako rejci odvrnejo polže, da pobegnejo. Tega sicer še vedno ne vem, vem pa, da izdelek zagotovo deluje.

Slike niElektronsko vezje je sila preprosto. Z uporabo CMOS vezja 4093 je izdelan avtabilni multivibrator, ki ima na izhodu nesimetričen signal (2s impulz, 10s pavza). Ti impulzi vklapljajo IGBT transistor (v mojem primeru enega iz stikalnih napajalnikov, saj je tip skoraj nepomemben; zdržati mora nekaj amperov in nekaj deset voltov). Zaporedno s tem transistorjem sta vezana avtomobilska žarnica (12V/5W) in ograja pastirja. Žarnica ima v vezju varovalni namen: če pride ograja v kratek stik, žarnica predstavlja breme, ki omeji tok.

Ko polž pride na ograjo in naredi stik med obema žicama, ga elektrika strese, kar pri polžu povzroči povečano izločanje sline, kar naredi še boljše pogoje za prevajanje elektrike. Rezultat je za polža večinoma slab. Čez čas se polž posuši in ne predstavlja obremenitve za pastirja.

 Celotni članek

Pastir za polže

2017_SE252_64

Zadnjič posodobljeno ( Sreda, 26 April 2017 11:33 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information