Svet elektronike

torek
25 julij 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Nova številka Android Studio (1) - Programiranje

Android Studio (1) - Programiranje

E-pošta

Včasih smo bili začudeni, če kdo ni imel prenosnega telefona. Pod “včasih” imamo v mislih dovolj dolgo nazaj, ko še ni bilo pametnih telefonov. Domnevali smo, da danes ni veliko ljudi, ki ne bi imeli na svojem pametnem telefonu svoje aplikacije. Poizvedovali smo pri znancih, navdušenih nad napravami, ali so že napisali kakšno mobilno aplikacijo za Android, ki pokriva 80% tržni delež pametnih telefonov.

Slike niZačudili smo se, da so vsi že kar nekaj časa nazaj videli kakšen članek na to temo, a v produkcijo aplikacije še niso šli, pa čeprav so jih avtorji vabili s potencialnim zaslužkom na trgu androidnih aplikacij. Če vas ne moremo pripraviti do tega, da razvijete svojo prvo androidno aplikacijo, in jo kažete naokoli kot Mr. Bean, vas morda pripravimo do tega, da spoznate Android Studio. Android Studio ni nikakršen kulturno umetniški program za zabavo, ampak resno programsko okolje za razvoj mobilnih aplikacij.

Opozorilo bralcem: Upamo se trditi, da za tokratni podvig vam ne bo potrebno vedeti kaj je objektno usmerjeno programiranje. In tudi mi vam obljubljamo, da vam ne bo potrebno programirati. Zadostovalo bo, da si v miru preberete članek in v primeru silnega zanimanja skopirate pripravljen projekt v svoj Android Studio, ga dobesedno poženete v telefon, in takoj vsem in v vseh omrežjih delite to veselo novico.

Na kratko

Slike niAndroid Studio je integrirano programsko okolje (IDE) za razvoj androidnih aplikacij, osnovan na programskem okolju IntelliJ IDEA, katerega nekateri morda že poznate. Podjetje jetBrains je razvojno okolje IntelliJ IDEA razvilo predvsem za potrebe razvijalcev v programskem jeziku Java, iz česa lahko sklepate, da je Java uradni programski jezik za razvoj androidnih aplikacij. Android Studio ponuja še več funkcij kot IntelliJ IDEA, s poudarkom na povečanju produktivnosti pri razvoju: vsebuje ogrodje Gradle za pripravo namestitvenega paketa APK [?], hiter in funkcijsko bogat emulator, eno okolje za podporo na vseh napravah z operacijskim sistemom Android (tablice, pametni telefoni, pametne ure, TV in avto Android), takojšnji zagon – brez priprave namestitvenega paketa APK, integracijo z repozitorijem GitHub, predloge programske kode za lažji začetek programiranja, uvoz vzorčne kode, obsežna orodja za testiranje, programska ogrodja Lint za nadzor nad: porabo virov, učinkovitostjo, skladnostjo verzij idr., omogoča programiranje v programskem jeziku C/C++ z uporabo Android NDK [?] in ima vgrajeno podporo za oblačne storitve Google Cloud.

Na kratko, fantastično. Kdor ima malo občutka za programsko kodo in nič kaj upora za novosti, je lahko presenečen, kako enostavno je priti do prve aplikacije v Android Studiu.

Na hitro

Postopek namestitve Android Studia je preprost: naloži, namesti in nastavi. Preden vas popeljemo čez postopek, vas vprašamo: poznate problem, ko ste z miško in tipkovnico sledili navodilom, z obljubami da aplikacija izgleda in deluje popolnoma enako tako na operacijskem sistemu Linux kot tudi na Microsoft Windows? Navodila pa so bila napisana za verzijo operacijskega sistema, ki ga nimate, ter se vam je trajno zataknilo že pri nastavitvi sistemskih spremenljivk, zaradi katerih se vam aplikacija tudi požene ne? Tudi tokrat se to lahko zgodi, zato smo se odločili opisati postopek namestitve. Namestili smo Javo JDK [?], nastavili sistemsko spremenljivko in namestili Android Studio.

Program

Celotni članek

Android Studio (1) - Programiranje

2017_SE254_51

Zadnjič posodobljeno ( Četrtek, 29 Junij 2017 14:47 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information