Svet elektronike

torek
25 julij 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Nova številka Brezžično lokalno omrežje (LAN) v industrijskem okolju, primerjava med frekvenčnima pasovoma 2,4 in 5 GHz

Brezžično lokalno omrežje (LAN) v industrijskem okolju, primerjava med frekvenčnima pasovoma 2,4 in 5 GHz

E-pošta

Potrošniške aplikacije množično uporabljajo brezžična lokalna omrežja (WLAN) v frekvenčnih območjih 2,45 in 5 GHz. Vseeno pa so zahteve glede učinkovitosti in motenj pri industrijskih in pomembnejših namenskih aplikacijah strožje, tu pa so tudi druge značilnosti, o katerih je treba resno razmisliti pred izbiro frekvenčnega pasu.

Slike niV tem članku so pojasnjene glavne razlike med delovanjem omrežij WLAN v frekvenčnih območjih 2,45 in 5 GHz ter poudarjene prednosti načrtovanja industrijskih brezžičnih naprav, ki uporabljajo 5 GHz WLAN v primerjavi s sistemi, ki uporabljajo frekvenčno območje 2,45 GHz. Predstavljeni bodo tudi nekateri nedavni moduli IEEE 802.11x in oblikovalska orodja za industrijsko uporabo v frekvenčnem območju 5 GHz skupaj s praktičnimi nasveti za načrtovanje.

Primerjava frekvenčnih območij 2,45 GHz in 5 GHz

Brezlicenčni pas 2,45 GHz za industrijsko, znanstveno in medicinsko rabo (ISM) je še zlasti priljubljen pri potrošniških in industrijskih WLAN-ih. Wi-Fi, ki temelji na tehnologiji IEEE 802.11x v pasu 2,45 GHz, je na primer zelo uveljavljen za domačo brezžično rabo, ker ponuja doseg, pasovno širino in lastnosti, ki omogočajo delovanje skozi steno, kar vse potrebujemo za današnjo mobilno potrošniško rabo.

Slike niToda 2,45 GHz omrežje Wi-Fi ima svoje slabosti, zlasti omejene možnosti za izogibanje motnjam bližnjih naprav Wi-Fi in številnih drugih protokolov v pasu 2,45 GHz, na primer tehnologijam Bluetooth, ZigBee in lastniškim napravam, kot so brezžični telefoni.

Zaradi dovzetnosti za radiofrekvenčne (RF) motnje je 2,45 GHz omrežje WLAN vse prej kot popolno za industrijsko rabo, kjer je zanesljiva povezava nujna. Vendar dobavitelji čipov in proizvajalci opreme WLAN ponujajo tehnologijo za delovanje v alternativnem brezlicenčnem 5 GHz pasu ISM. Ta pas je manj zaseden ter zagotavlja večje število kanalov, ki se ne prekrivajo, kar močno ublaži motnje. Dodatna prednost je možnost za povečanje pasovne širine, ki je posledica komunikacije pri višji frekvenci.

Pojasnitev Wi-Fi-jevske abecede

Na voljo je več protokolov Wi-Fi: protokola IEEE 802.11b/g delujeta v 2,45 GHz frekvenčnem pasu, protokola IEEE 802.11a/ac sta zasnovana za delovanje v 5 GHz frekvenčnem pasu, radii IEEE 802.11n pa delujejo v obeh frekvenčnih pasovih.

Protokol IEEE 802.11b je bil sprejet leta 1999 in je ponujal prenos podatkov s hitrostima 5,5 in 11 Mb/s. Danes ga večinoma najdemo le še v podedovanih sistemih. Kljub temu je podpora za b vgrajena v sodobne radie n, zato da sodobni sistemi lahko delujejo s podedovanimi.

Protokol IEEE 802.11g je bil sprejet leta 2003 in je ponujal hitrosti prenosa podatkov do 54 Mb/s, kar je dosegel z drugačno modulacijsko tehniko glede na prvotni protokol. Čeprav je povratno združljiv s protokolom b, ta združljivost okrni radijski čas, kar lahko pomeni do 50 odstotkov manjši pretok v primerjavi z okoljem, kjer je na voljo izključno protokol g.

Celotni članek

Brezžično lokalno omrežje (LAN) v industrijskem okolju, primerjava med frekvenčnima pasovoma 2,4 in 5 GHz

Digi-Key Electronics

www.digikey.com

2017_SE254_18

Zadnjič posodobljeno ( Četrtek, 29 Junij 2017 14:25 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information