Svet elektronike

nedelja
24 september 2017
Text size
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Domov Revija Nova številka SIMATIC Visualization Architect –SiVArc

SIMATIC Visualization Architect –SiVArc

E-pošta

SiVArc je programsko orodje za avtomatsko izdelavo vizualizacije. Z njegovo uporabo lahko močno pospešimo izdelavo uporabniških vmesnikov in je predvsem primeren za sistemske integratorje in izdelovalce različnih strojev.

Slike niSiVArc je opcija za WinCC v TIA Portalu od verzije V14 naprej. Uporabljamo ga lahko z WinCC verzijama Advanced ali Professional. Poleg WinCC Advanced/Professional moramo imeti v TIA Portalu nameščen tudi Step7, saj je za avtomatsko generiranje uporabniškega vmesnika potrebna tudi programska koda krmilnikov, za katere izdelujemo vizualizacijo.

Avtomatska generacija in izdelava uporabniškega vmesnika temelji na programski kodi krmilnika in ustreznih elementih, kot so faceplate-i ali predloge zaslonskih slik, shranjenih v knjižnicah. Na kakšen način so povezani elementi vizualizacije s programsko kodo, določimo preko pravil, ki jih vnesemo v SiVArc urejevalnike pravil. Elemente vizualizacije, ki se generirajo s pomočjo SiVArc orodja lahko potem tudi ročno modificiramo. V enem projektu imamo lahko večje število krmilnikov in HMI naprav. Preko opcije TIA Portal Multiuser lahko na istem SiVArc projektu dela tudi več uporabnikov.

SiVArc lahko uporabimo z napravami:

Krmilniki

 • SIMATIC S7-1200
 • SIMATIC S7-1500
 • SIMATIC S7-1500 software controller
 • ET 200SP CPU

Device proxy-ji (generacija eksternih tag-ov)

HMI naprave

 • naprave z WinCC RT Professional
 • naprave z WinCC RT Advanced
 • Comfort paneli
 • Mobile paneli 2. generacije
 • Basic paneli

Slike niSiVArc podpira naslednje programske bloke: funkcijski bloki (FB), funkcije (FC), podatkovni bloki (DB) – globalni in instance. Od programskih jezikov so podprti: STL, FBD, LAD, SCL.  

SiVArc urejevalniki

Navodila oz. pravila po katerih SiVArc generira elemente vizualizacije izdelamo v ustreznih urejevalnikih. Po inštalaciji SiVArc-a se urejevalniki pojavijo v drevesni strukturi projekta (slika 2). »Screen Rules« urejevalnik – v tem urejevalniku definiramo pravila, po katerih se generirajo objekti na zaslonskih slikah.

V urejevalniku moramo nastaviti poljubno ime pravila in izbrati programski blok (FB ali FC), na katerega se nanaša vizualizacija. V razdelku Screen object izberemo kateri objekt se bo generiral. Pod Master copy of a screen izberemo predlogo zaslonske slike, na kateri se bo ustvaril izbrani objekt. Objekti in predloge zaslonskih slik, ki jih uporablja SiVArc morajo biti shranjeni v knjižnici projekta. Layout field uporabljamo za določanje pozicije posameznega objekta na zaslonski sliki. Poleg omenjenih nastavitev lahko dodamo še dodatne pogoje in komentarje k posameznemu pravilu. Za posamezno pravilo nastavimo tudi, na katere krmilnike in HMI naprave se le-to nanaša. 

Celotni članek

SIMATIC Visualization Architect –SiVArc

Siemens d.o.o.

Letališka c. 29c, 1000 Ljubljana

www.siemens.si

2017_SE255_16

Zadnjič posodobljeno ( Četrtek, 31 Avgust 2017 07:22 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information