Svet elektronike

etrtek
19 oktober 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Nova številka Brezžični vklop T-Rex - prenovljena verzija

Brezžični vklop T-Rex - prenovljena verzija

E-pošta

Minilo je že nekaj let, odkar smo objavili prvo različico brezžičnega daljinskega sistema T-Rex, ki je v slovenskem prostoru najbrž edini, ki ima poleg univerzalne različice tudi različico, ki je lahko popolnoma prilagojena uporabnikovim potrebam in z dvosmerno komunikacijo na daljincu pokaže dejansko stanje sprejemnika. Glavno vodilo pri načrtovanju nam je bila že od vsega začetka možnost prilagoditve za specifične potrebe posameznega uporabnika, kar se je v teh nekaj letih izkazalo kot velika prednost pred podobnimi industrijskimi izdelki. Med doslej izdelanimi T-Rex sistemi brezžičnega daljinskega vklopa je bila le ena tretjina standardnih, vse ostale smo na nek način prilagodili potrebam naročnika, včasih tudi z dodatno strojno opremo. Ker smo sistem (daljinski upravljalnik in sprejemnik – bazno postajo) načrtovali sami in gre za naša lastna izdelka, lahko vsaki stranki ponudimo možnost sprememb na programski in strojni opremi v okviru možnosti, ki jih nudi razpoložljiv prostor znotraj ohišij obeh izdelkov.

Strankam je razumljivo, da prilagoditev ni brezplačna, cena pa je odvisna od obsega prilagoditve in se za preproste programske spremembe začne že pri 20 EUR, tako, da ne moremo reči, da gre pri prilagoditvah uporabnikovim potrebam za neke velike naložbe, poleg tega stranka ta znesek plača le za prvi izdelek, za vse naslednje je cena enaka kot za standardno različico iz naše ponudbe. Za ceno vsake posamezne prilagoditve se z naročnikom dogovorimo pred posegom, zato ni v zvezi s tem kasneje nobenih presenečenj.

Slike niSprejemni del je vedno vgrajen v tipsko ohišje PP-68, ki je primerno tudi za montažo v industrijske krmilne omarice, sicer pa omogoča priključitev v pripravljene sponke brez poseganja v notranjost.

Novost pri prenovljeni različici je tudi ta, da smo na sponke pripeljali le delovna kontakta (priključka COM in NO) obeh relejev, sponke za napajanje nekoliko ločili od sponk kontaktov relejev in v bližini sponk dodali indikacijo delovanja posameznega kanala z dvema LED diodama. Vsak aktiviran rele torej že od daleč prepoznamo po prižgani LED diodi pripadajočega kanala. Za boljšo preglednost smo ju tudi nekoliko umaknili iz območja sponk, kamor privijačimo vodnike.

Oddajnik je običajno vgrajen v majhno ohišje z oznako PP-66 (na sliki 2), ki je hkrati lahko tudi obesek za ključe in v katerem se nahaja tudi prostor za namestitev 12 V napajalne baterije z oznako A23. Druga možnost, ki je bolj pogosta v industrijskem okolju, pa je vgradnja oddajnika v ohišje PP-68. V tem primeru imamo priključke za tipke na sponkah, namesto tipk pa lahko vgradimo vhode z optosklopniki, s katerimi popolnoma ali le delno ločimo napetostne potenciale krmilnika in naše naprave.

Osnovno konfiguracijo brezžičnega vklopa/izklopa prikazuje slika 3.

Osnovni tehnični podatki

Slike niT-Rex se že tri leta ponaša z veliko bolj zmogljivim oddajno-sprejemnim modulom HM-TRP, ki za razliko od prejšnjega (10 mW) zmore oddajno moč 100 mW in deluje na brez-licenčnem frekvenčnem območju 868 MHz. Uporabni domet, ki ga s T-Rexom lahko dosežemo, je do 600 m. V posameznih primerih, z dobrimi antenami in ob ugodnih razmerah pa celo nad 1000 m! Uporabni domet imenujem tisto razdaljo, na kateri lahko kadarkoli brez težav komuniciramo in izkoristimo vse funkcije, ki jih T-Rex omogoča:

  1. Dvosmerni prenos z vizualno potrditvijo ukaza
  2. Prikaz trenutnega stanja relejev na sprejemni strani
  3. Zanesljiva vklopna/izklopna funkcija za vse vgrajene kanale
  4. Enosmerna in dvosmerna komunikacija

Stranka ima med drugim tudi možnost izbire T-Rex sistema brez povratne informacije, če te (sicer zelo koristne funkcije) ne potrebuje (kadar je učinek brezžičnega ukaza viden tudi brez povratne informacije). Tak sistem je praviloma nekoliko cenejši in nekoliko hitrejši (v razredu nekaj deset milisekund), saj ni potrebno dvojno preverjanje poslanih/sprejetih ukazov. Res pa je, da je pri tej vrsti komunikacije težko dati oceno razdalje uporabnega dometa, saj gre le za enosmerno pošiljanje-sprejem in če sprejemnik ukaz sprejme, ga tudi izvede. Pri tem se ne ozira na to, ali sam lahko z oddajnikom vzpostavi povezavo in ali ga ta sploh »sliši«, torej ali je sposoben sprejeti njegov signal. Podatek o uspešnosti vzpostavitve obojestranske komunikacije je namreč dokaj zanesljivo merilo o tem, ali je med dvema točkama v nekem trenutku mogoča zanesljiva komunikacija.

Celotni članek

Brezžični vklop T-Rex - prenovljena verzija

2017_SE256_54

Zadnjič posodobljeno ( Petek, 29 September 2017 12:48 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information