Svet elektronike

etrtek
19 oktober 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Nova številka Upravljanje enofaznega brezkrtačnega motorja (BLDC)

Upravljanje enofaznega brezkrtačnega motorja (BLDC)

E-pošta

Kako uporabljati cenovno ugoden mikrokontroler za upravljanje delovanja enosmernega enofaznega brezkrtačnega motorja.

Slike niPri aplikacijah z motorji, ki imajo nizko porabo in kjer so običajno stroški bolj pomembni od zahtev po zahtevnosti in navoru, je enofazni brezkrtačni enosmerni motor (BLDC) dobra alternativa trifaznemu motorju.

Ta tip motorja ima zaradi preproste konstrukcije nižjo ceno, saj ga je lažje izdelati. Poleg tega zahteva samo enosmerni senzor in nekaj krmiljenih stikal za krmiljenje in napajanje navitja motorja. Zato lahko kompromis med motorno in krmilno elektroniko prinese pomembne prednosti.

Če želimo ohraniti stroškovno učinkovitost izdelka, je potreben poceni gonilnik motorja. Tukaj opisano vezje gonilnika motorja lahko izkorišča dve povratni zanki. Prva, notranja zanka, je odgovorna za krmiljenje komutacije, medtem ko druga, zunanja zanka, upravlja s hitrostjo vrtenja. Hitrost vrtenja motorja je odvisna od zunanje analogne napetosti, zaznavanje napak pa je mogoče prek javljanja prekomernega toka in prekomerne temperature.

Na sliki 1 je prikazan enofazni gonilnik, ki temelji na 8-bitnem Microchip mikrokontrolerju PIC16F1613, ki je bil izbran zaradi nizkega števila zunanjih priključkov in vgrajenih perifernih naprav, ki lahko krmilijo stikala gonilnika, izmerijo hitrost motorja, napovejo trenutni položaj rotorja in izvajajo odkrivanje napak.

Slike niTa aplikacija uporablja naslednjo periferijo: komplementarni generator signala (CWG), časovnik za merjenje signala (SMT), analogno-digitalni pretvornik (ADC), digitalno-analogni pretvornik (DAC), CCP (capture compare PWM), nastavljeno referenčno napetost (FVR), časovnik, primerjalnik in prikazovalnik temperature. Vse naštete periferne naprave so v notranjosti povezane prek vgrajene programske opreme, zaradi česar se zmanjšajo potrebe po večjem številu zunanjih priključkov.

Vezje polnega mostiča, ki napaja navitje motorja, je krmiljeno prek CWG izhoda. Hall Senzor se uporablja za določitev položaja rotorja. Tok, ki prehaja skozi navitje motorja, se pretvori v napetost skozi merilni upor Rshunt za pretokovno zaščito. Hitrost se lahko nastavlja s spremljanjem napetosti na zunanjem analognem vhodu. Slika 2 prikazuje krmilni blok diagram gonilnika motorja; za to aplikacijo je nazivna napetost motorja 5V in nazivna hitrost 2400 vrtljajev na minuto. Napajalna napetost gonilnika motorja je 9V.

Celotni članek

Upravljanje enofaznega brezkrtačnega motorja (BLDC)

Microchip Technology Inc

www.microchip.com

2017_SE256_20

Zadnjič posodobljeno ( Petek, 29 September 2017 12:48 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naročnina

Svet elektronike zdaj z več vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvično programiranje, radioamaterstvo...)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Naročnino na tiskano revijo Svet elektronike z vključenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizične osebe!)

 

Če želite kupiti celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

Če ste obstoječi naročnik tiskane revije ali avtor članka v reviji Svet elektronike in želite kupiti Spletno naročnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naročnine boste na Vaš email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabniško ime in Geslo za celoletno Spletno naročnino na revijo Svet elektronike

Prijava na naše novice

Ne zamudite najnovejših novic!

Naša spletna stran uporablja piškotke. Če želite izvedeti več o uporabi piškotkov si preberite našo Politiko o piškotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information