Svet elektronike

Ŕetrtek
19 oktober 2017
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Domov Revija Programiranje Programiranje PIC32 (6)

Programiranje PIC32 (6)

E-pošta Natisni

32-bitni mikrokontrolerji prina┼íajo v svetova elektrotehnike in ra─Źunalni┼ítva povsem nove dimenzije. Hitrost, odzivnost, sorazmerno veliko pomnilnika in strojno podprto digitalno procesiranje signalov omogo─Źajo, da vse ve─Ź analognih komponent nadomestimo s programsko logiko. Hkrati lahko izdelamo kakovostnej┼íe re┼íitve.

Slike niV preteklem nadaljevanju smo se lotili zelo pomembnega poglavja, programiranja PIC32. Mikrokontroler smo sprogramirali tako, da si lahko med delovanjem dolo─Źene podatke zapomni v svoj Flash RAM. Pri tem uporabljamo enake postopke kot pri programiranju s programatorjem. Razlika je predvsem v tem, da mora programator preko enega vmesnikov JTAG ali ICSP ┼żelene podatke najprej prenesti v RAM mikrokontrolerja in ┼íele nato jih lahko sprogramira v Flash RAM. Spoznali smo tudi, kako se lahko PIC32 s PC pove┼że kot zunanji podatkovni pogon (npr. SSD)ÔÇŽ

Tokrat bomo na osnovi mikrokontrolerja PIC32MX270F256B izdelali tudi programator za programiranje po protokolu ICSP (in-circuit serial programming, slov. zaporedno programiranje na tiskanem vezju), ki omogo─Źa, da mikrokontrolerski ─Źip sprogramiramo po zunanjem zaporednem vmesniku, ne da bi ga morali odstraniti iz tiskanega vezja.

Opisali bomo osnovne postopke, ve─Ź podatkov pa najdemo v dokumentu PIC32 Flash Programming Specification DS60001145N, ki ga lahko poi┼í─Źemo s spletnim brskalnikom.

Zgradba in delovanje

Vzpostavitev povezave s programatorjem

Slike niDru┼żino mikrokontrolerjev PIC32 lahko s programatorjem programiramo na dva na─Źina: JTAG in ICSP. Pri obeh na─Źinih programiranja moramo programiranemu PIC32 zagotoviti stabilizirano napajanje preko vseh napajalnih priklju─Źkov. To v praksi pomeni, da moramo med vsakim parom priklju─Źkov za napajanje (npr. Vdd in GND) zagotoviti tudi kapacitivnost 100 nF, s katero prepre─Źujemo prekomerna nihanja napetosti med delovanjem. Zagotoviti moramo tudi vse ostale kapactivnosti, ki so potrebne za delovanje. Pri ve─Źini mikrokontrolerjev PIC32 je to 10 ┬ÁF elektrolitski kondenzator, ki ga pove┼żemo med vhod Vcap in maso in zagotavlja pravilno delovanje notranjega stabilizatorja napetosti.

Zakaj vse to, ─Źe ┼żelimo mikrokontroler le programirati? V preteklem nadaljevanju smo pojasnili, da lahko vsak PIC32 dejansko programira le sam sebe, ─Źeprav je na─Źinov, kako spravimo strojno kodo in podatke v njegov RAM, iz katerega jih nato PIC32 prenese v svoj Flash RAM, ve─Ź. Zato mora PIC32 med programiranjem polno delovati. Oscilatorskega dela nam sicer ni potrebno priklju─Źiti, saj nesprogramiran PIC32 med programiranjem dobiva taktne impulze iz notranjega oscilatorja. 

Celotni ─Źlanek

Programiranje PIC32 (6)

2015_SE231_48

Zadnji─Ź posodobljeno ( Ponedeljek, 01 Junij 2015 11:11 )  
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval

PayPal naro─Źnina

Svet elektronike zdaj z ve─Ź vsebine (Arduino, ARM, Raspberry PI, PSoC, PIC, lestvi─Źno programiranje, radioamaterstvo...)

 

─îe ┼żelite kupiti celoletno Naro─Źnino na tiskano revijo Svet elektronike z vklju─Źenim 10% popustom po ceni samo 44,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za pravne osebe!)

 

─îe ┼żelite kupiti celoletno Naro─Źnino na tiskano revijo Svet elektronike z vklju─Źenim 20% popustom po ceni samo 39,95 Evrov kliknite spodnji gumb (velja za fizi─Źne osebe!)

 

─îe ┼żelite kupiti celoletno Spletno naro─Źnino na revijo Svet elektronike po ceni samo 20,33 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

─îe ste obstoje─Źi naro─Źnik tiskane revije ali avtor ─Źlanka v reviji Svet elektronike in ┼żelite kupiti Spletno naro─Źnino na revijo Svet elektronike s 50% pustom po ceni samo 10,16 Evrov kliknite spodnji gumb.

 

V primerih spletne naro─Źnine boste na Va┼í email naslov v enem delovnem dnevu prejeli Uporabni┼íko ime in Geslo za celoletno Spletno naro─Źnino na revijo Svet elektronike


Na┼ía spletna stran uporablja pi┼íkotke. ─îe ┼żelite izvedeti ve─Ź o uporabi pi┼íkotkov si preberite na┼ío Politiko o pi┼íkotkih.

Sprejmem piškotke s te strani

EU Cookie Directive Plugin Information