PCB navodila

 • PCB 3 300x171 - PCB navodilaSte fizična oseba ali podjetje, vsi lahko naročite PCB parcelo!
 • Želite izdelati profesionalno TIV za neko napravo?
 • Želite izdelati le nekaj kosov nekega elektronskega vezja?
 • Bi želeli imeti na panelu svojo lastno PCB parcelo in bi bili pripravljeni kriti sorazmeren del stroškov glede na odstotek površine,ki ga vaša ploščica zavzema na skupni površini tega panela?

Vse to je možno po izjemno ugodni ceni že 0,2135 Evro/cm2 za enostranska in za dvostranska vezja pri naročilu 2-10 enakih ploščic tiskanega vezja. Mnogokratnik naročanja je 2.

Nad 10 kosov je cena  0,2028 Evro/cm2 za enostranska in za dvostranska vezja. Obe ceni vsebujeta 22% DDV!

PCB s1 300x231 - PCB navodilaVsako naročilo pomeni, da kupec prejme 2, 4, 6, 8 ali 10 kosov enakih TIV, cena za vse skupaj pa bo seštevek njihovih površin pomnožen s ceno.

Imamo enostransko tiskano vezje velikosti 3×4 cm (=12 cm2). Obema dimenzijama dodamo še 5 mm za rez ploščice. Končna dimenzija za izračun bo tako znašala 3,5 X 4,5 = 15,75. Cena za 2 enaki TIV znaša 2 x 15,75 x 0,2135 = 6,72 Evra.Če je osnovna površina (brez dodanih 5 mm za rez) manjša od 20 cm2, vam obračunamo še 4 Evre manipulacijskih stroškov.

 

Primer izračuna!

V ceni tiskanih vezij je vključeno vse: TOPSILK, TOPMASK, BOTSILK, BOTMASK in električni test. Na spletni strani bomo prikazali stanje naročil in okvirni dobavni rok.

Kako pripraviti datoteke

Parcela za tiskano vezje je prav tako kot tiskano vezje lahko enoslojna ali dvoslojna. Če želimo imeti tiskana vezja skupaj na isti plošči, se moramo vsi skupaj držati nekih pravil, da bo to sploh mogoče.

Za enoslojno tiskano vezje potrebujemo Gerber datoteke z naslednjimi končnicami:

 • GTO Top Overlay Zgornji montažni tisk
 • GTS Top Solder mask Zgornji zaščitni lak za spajkanje *** to smo dodali ****
 • GTL Top Layer Zgornja stran tiskanega vezja ********** lahko samo padi ****
 • GBO Bottom Overlay Spodnji montažni tisk ***********  to smo dodali ****
 • GOL Board Outline Zunanji rob ploščice
 • GBL Bottom layer Spodnja stran tiskanega vezja (baker)
 • GBS Bottom Solder mask Spodnji zaščitni lak za spajkanje
 • DRL NCDrill Datoteka za vrtanje lukenj

Končnice datotek morajo biti za vsakega od naštetih slojev točno takšne, kot so napisane in sicer zaradi procesa priprave in izdelave CAM datoteke.  Nobene plasti ne zrcalimo!   Primera ploščic vidimo na slikah. 

Za dvoslojno tiskano vezje potrebujemo Gerber datoteke z naslednjimi končnicami:

 • GTO Top Overlay Zgornji montažni tisk
 • GTS Top Solder mask Zgornji zaščitni lak za spajkanje
 • GTL Top Layer Zgornja stran tiskanega vezja (baker)
 • GOL Board Outline Zunanji rob ploščice
 • GBL Bottom layer Spodnja stran tiskanega vezja (baker)
 • GBS Bottom Solder mask Spodnji zaščitni lak za spajkanje
 • GBO Bottom Overlay Spodnji montažni tisk   ************* to smo dodali ****
 • DRL NCDrill Datoteka za vrtanje lukenj

Pogosta vprašanja za TIV parcelo

Kakšne so cene izdelave tiskanih vezij?

Enostranska in dvostranska vezja: cena 0,21 Evro/cm2. Cene izdelave tiskanih vezij vsebujejo 20% DDV, poštnina ni vključena v ceni in se dodatno zaračuna. Poštnina v Sloveniji znaša 4,50 Evre z DDV.

Kakšna je kvaliteta tiskanih vezij?

Tiskana vezja so izdelana v Sloveniji na sodobni opremi, vsa vezja so testirana na elektro testerju.

Koliko časa traja, da dobim naročena tiskana vezja?

Tiskana vezja dobavimo 1 teden po tem, ko je panel napolnjen oziroma najkasneje 1 mesec po prejemu naročila. Na spletni strani www.svet-el.si spremljajte okvirno zapolnitev panela.

Kako plačam naročena tiskana vezja?

Ko boste na našo e-pošto poslali naročilo izdelave, boste prejeli predračun, ki ga je potrebno čimprej plačati. Predlagamo, da onemogočite SPAM filter za elektronsko pošto, ki prihaja iz naše prodaje, sicer bo predračun pristal v vašem košu in vašega naročila ne bomo realizirali.

Ali lahko prekličem naročilo?

V kolikor naročilo prekličete v istem dnevu, ko ste ga oddali in še niste prejeli/plačali predračuna, je naročilo preklicano tako, da nam pošljete e-pošto oziroma nas pokličete na naš telefon (01 549 14 00). V kolikor prekličete naročilo po tem, ko ste že plačali predračun, bomo v roku 5 delovnih dni vrnili 80% vplačanega zneska, 20% zadržimo zaradi stroškov s pripravo datotek. To velja samo v primeru, da tiskanih vezij nismo že poslali v proizvodnjo. V tem primeru preklic naročila ni možen.

Ali pregledate moje datoteke?

Kvaliteta tiskanega vezja je odvisna tudi od kvalitete načrtovanja tiskanega vezja. V podjetju AX elektronika gerber/drill datotek ne pregledujemo, zato ne odgovarjamo za kvaliteto tiskanih vezij v primeru slabega načrtovanja.

Rišem pcb-je v Altium designerju, in med gerberji, ki mi jih program ponudi ni “GOL Board Outline Zunanji rob ploščice”. Vse ostalo pa je.

Zakaj tega nimam? Ali bi moral v pcb designu kaj spremeniti oz. dodatno narisati kakšen okvir okoli ploščice?

GOL je končnica, ki smo jo določili sami za Gerber datoteko OutLine ploščice tiskanega vezja. To je običajno Board layer, kjer narišemo tudi zunanji okvir, ki ga autorouter upošteva kot mejo pri povezovanju in premikanju vezi. Nam je pomembno, da imamo vsi enake končnice, ki kasneje v procesu izdelave ploščice pomenijo isto. Tisto, kar imate narisano kot Board (Outline, Keepout), naj ima torej GOL končnico. Ta datoteka določa zunanji rob ploščice, ki ga proizvajalec upošteva pri razrezu dokončanih ploščic.

Iz kakšnih materialov so narejena tiskana vezja?

Tiskana vezja so narejena na materialu FR4, debeline 1,6 mm s 35 µm debelim nanosom bakra.

Kako bo izgledalo tiskano vezje?

Vsako tiskano vezje je narejeno v skladu z RoHS direktivo, imelo bo stop lak, ki bo zelene barve in bo v primeru dvostranskega vezja na obeh straneh tiskanega vezja. Montažni tisk bele barve bo po novem tudi na obeh straneh.

Kakšne so omejitve pri načrtovanju tiskanih vezij?

Najmanjša širina vezi je 8 mils (0,20 mm), najmanjša razdalja med dvema vezicama je 8 mils (0,20 mm), najmanjša razdalja med dvema padoma ali padom in vezico je 8 mils (0,20 mm), vse luknje bodo metalizirane, tudi na enostranskih tiskanih vezjih, najmanjša luknja je 0,30 mm, pri tem pa mora biti premer pada ali vie (bakra) najmanj 0,60 mm, največja velikost posamezne ploščice znaša 220 x 350 mm.

Ali lahko naročim več kot 2 kosa tiskanih vezij?

Seveda! Možno je naročilo večjega števila enakih tiskanih vezij z mnogokratnikom števila 2 (najmanj 2, lahko tudi 4, 6, 8, 10….).

Ali sprejemate reklamacije?

Vsekakor! Reklamacije na kvaliteto tiskanih vezij sprejemamo v roku 8 dni po prejemu tiskanih vezij. Reklamacijo z opisom in fotografijami slabo narejenih tiskanih vezij pošljite na našo elektronsko pošto.

Naročanje in datoteke

Vse informacije so na voljo na telefonu:01 5491 400 ali email: panel@svet-el.si. S tem, ko pošljete datoteke na našo elektronsko pošto potrjujete, da se strinjate s pogoji izdelave in plačila TIV.

Navodila za prenos datotek

Pri izbiri datotek za prenos se morate glede končnic držati teh pravil: dovoljen je prenos datotek s končnicami ZIP, RAR, 7-Zip ter besedilnih datotek s končnicami: DRL, DRD, DRI in TXT. Datotek z ostalimi končnicami ne boste mogli pošiljati.

Velikost vseh datotek je lahko največ:  5MB

Način dostave:
Datoteka za prenos:

Opombe:

Da, strinjam se z določili glede varovanja podatkov