Kako pripraviti datoteko za frezanje TIV?

KLIK za povečavo

KLIK za povečavo

Elektroniki se nenehno poklicno srečujemo s problemom hitre izdelave tiskanin za svoje prototipe, ki jih razvijamo, pri tem pa je vseeno, ali se ukvarjamo z elektroniko profesionalno ali pa je to naša strast, ki nam zapolnjuje prosti čas. AX elektronika želi zato prek članka širokemu krogu bralcev predstaviti svoj nov rezkalno-vrtalni stroj za izdelavo prototipnih tiskanih vezij in ponuditi možnost izdelave takšnih vezij vsakomur.

 

V tem članku smo spoznali prednosti tega postopka pred drugimi, ki so vsekakor hitra izdelava tiskanine, oblikovanje neobičajnih oblik ploščice in notranjih izrezov in s tem boljši izkoristek razpoložljivega prostora. Ker se prilagajamo vašim potrebam in željam, lahko zunanjo obliko in položaje notranjih izrezov in izvrtin za pritrjevanje določite in fiksirate še preden pričnete z razvrščanjem in povezovanjem elementov na razpoložljivem prostoru. Seveda ima izdelava tiskanine po tem postopku tudi svoje omejitve in zakonitosti, ki jih moramo pri risanju tiskanine in izdelavi CAM datotek poznati in upoštevati. Opisu teh je namenjen današnji članek.

Potrebne datoteke

KLIK za povečavo

KLIK za povečavo

KLIK za povečavo

KLIK za povečavo

KLIK za povečavo

KLIK za povečavo

Če hočemo izdelati tiskanino, potrebujemo nekaj datotek, ki vsaka zase natančno opisuje dimenzije in položaj vezi, otočkov in lukenj na posamezni plasti (layerju) ter zunanjo ali notranjo obliko ploščice tiskanega vezja.

Običajno narišemo vezje, ki ima vezi vsaj na strani za spajkanje (solder side). Zato moramo izdelati Gerber datoteko te plasti, v kateri so vpisane dimenzije in položaj vezi, otočkov in centrov lukenj. Običajno ima datoteka končnico *.BOT ali *.SOL. Če imamo dvostransko vezje, moramo seveda izdelati tudi datoteko te plasti, ki ima običajno končnico *.TOP ali *.COM. Mi kot izdelovalci prototipnega vezja moramo seveda vedeti, ali želite narisano vezje imeti na strani za spajkanje (solder) ali na strani za montažo elementov (component), saj se stran za spajkanje rezka obrnjeno, kot je videti narisana, zato se vsi skupaj lahko izognemo presenečenjem, če se držimo dogovorjenih končnic.

Pri bolj razgibanih zunanjih oblikah ploščic potrebujemo še datoteko z narisanimi zunanjimi mejami ploščice in označenimi izrezi. Ta datoteka ima običajno končnico *.BRD. Za notranje izreze generiramo pot rezkarja po notranji strani narisane neprekinjene linije, za zunanjo obliko pa po zunanji strani te linije. V odvisnosti od tega, kakšnih dimenzij so notranji izrezi, pred generiranjem poti izberemo še ustrezen premer rezkarja, da te oblike lahko tudi fizično izdelamo.

Tags: