1. februar, 2018

Revija PDF SE 260 februar 2018

Svet elektronike colorKako bo v prihodnosti?

2018_260_1

Na to vprašanje, dragi bralci, je seveda težko odgovoriti. Razni »preroki« so napovedovali marsikaj, celo resni ljudje, ki so danes vpeti v poslovni svet, so večkrat s svojimi napovedmi pošteno zgrešili. Kot npr. Bill Gates, ki je leta 2004 napovedal, da bo SPAM-a v dveh letih ne bo več…

260 1 212x300 - Revija PDF SE 260 februar 2018Ker ne bi rad videl, da bi se ta uvodnik znašel v družbi teh zgrešenih napovedi, se bom držal preverjenih dejstev. Eno takih dejstev je to, da bomo vedno bolj pogosto vpeljevali IoT, industrijo 4.0 in vse, kar je povezano s 4. industrijsko revolucijo. O tem smo že pisali in tudi še bomo. Morda pa še niste zasledili, da konec maja 2018 pripravljamo 1. strokovno konferenco IKTEM 2018, na kateri bo največ govora prav o IoT, novodobnih senzorjih, ki se bodo povezovali na GSM mobilna omrežja, novih načinih napajanja naših elektronskih naprav s pomočjo vrhunskih stikalnih pretvornikov. Poleg tega bodo na konferenci pokazali najnovejše dosežke na področju 3D tiska in 3D skeniranja. Zakaj smo dodali tudi strojniške tematike na IKTEM konferenco? Zato, ker vemo, da se področji elektronike in mehatronike nekako združujeta – elektroniki morajo vedno bolj pogosto poznati mehatroniko in strojništvo. Velja pa tudi obratno, da morajo mehatroniki in strojniki vedno bolj pogosto uporabljati elektroniko. Konferenca, kot je IKTEM, pa je tak dogodek, kjer lahko na enem mestu dobite veliko uporabnega znanja.

O konferenci IKTEM bomo še pisali, naj vas zdaj še povabim na sejem IFAM, ki se bo odvijal od 13. do 15. februarja v Ljubljani. Ja, prav ste prebrali, IFAM se seli v Ljubljano, na Gospodarsko razstavišče, če sem bolj natančen. IFAM je poleg tega, da se je preselil v Ljubljano, tudi zrastel, saj zdaj zaseda 3 hale.

Vljudno vabljeni, da se oglasite na našem razstavnem prostoru, kjer bomo pripravili presenečenje za vse vas, ki se boste pričeli ukvarjati z Arduino programiranjem.

Se vidimo na sejmu IFAM 2018!

Lep pozdrav!
Jure

UVODNIK

 • 3 _Kako bo v prihodnosti?

NOVICE

PREDSTAVLJAMO

 • 12 _Novi 10,1” industrijski monitorji in panelni računalniki Beckhoff
  Beckhoff Avtomatizacija d.o.o.
  www.beckhoff.si
 • 15 _SINEMA Remote Connect – upravljalskaplatforma za oddaljeni dostop
  Avtor: Primož Modrijan
  www.siemens.si
 • 19 _Rutronik za evropsko Splošno uredbo o varstvu podatkov
  Avtor: Bernd Hantsche
  www.rutronik.com
 • 22 _Integrirana vezja, EMI
  Avtor: Dragos-George Ducu
  www.microchip.com

PROGRAMIRANJE

 • 26 _32-bit mikrokontrolerji, senzorji, razvojna orodja
  Avtor: Rich Miron
  www.digikey.com
 • 33 _Aplikacije z mikrokontrolerji, mikrokontrolerji
  Avtor: Tavish Armstrong
 • 36 _Naredimo zmogljiv IR oddajnik z ESP32
  Avtor: Brian Miller
 • 45 _Bascom-AVR knjižnice za Arduino module (6)
  Avtor: mag. Vladimir Mitrović
  E-pošta: vmitrovic12@gmail.com

SAMOGRADNJA

 • 52 _Uporaba litij-ionskih akumulatorjev v lastnih aplikacijah (2)
  Avtor: Gregor Maček

STIK

 • 61 _Prodajni servis, naročnine in informacije