1. julij, 2019

Revija PDF SE 276 julij / avgust 2019

  Svet elektronike colorIKTEM konferenca je uspela!
  2019_276_1

  Pozdravljeni dragi bralci. Kot ste videli v naslovu, bo del tega uvodnika posvečen nedavni IKTEM konferenci, ki smo jo tokrat organizirali na Rogli. Zakaj Rogla in ne (spet) Kranjska Gora?

  276 1 212x300 - Revija PDF SE 276 julij / avgust 2019Naj poudarim, da IKTEM konferenca ni vezana na kraj dogajanja. Bolj pomembno za nas organizatorja in tudi za udeležence je to, da se dogodek odvija v ustreznem okolju, kjer parkiranje ni problem, kjer je vzpostavljena določena infrastruktura, kot so ustrezno opremljene dvorane z WiFi dostopom (ki ne zahteva gesla vsakič, ko smo izven dosega in se vrnemo v doseg ruterja). Skratka več dejavnikov je, zakaj smo se odločili za Roglo. In moram povedati, da nas gostitelji v hotelu Planja niso razočarali – še več: navdušeni smo bili nad njihovo prijaznostjo in ustrežljivostjo. Na primer: ko smo ugotovili, da nekateri predavatelji potrebujejo mikrofon, se je po naši prošnji mikrofon pojavil čez nekaj minut. Ali pa primer, ko se je športna dvorana, kjer smo imeli tekmovanje iz metanja pikado, zaprla ob 21. uri. Samo nekaj prijaznih besed je bilo dovolj, da smo tekmovanje zavlekli do poznih nočnih ur.

  Tudi predavanja in delavnice so bile zanimive – tako zanimive, da je čas dejansko prehitro tekel in smo pod pritiskom naslednje konference (že podaljšano delavnico) morali hitreje končati, ko smo si želeli. Vsega lepega je enkrat konec, tako se je tudi konferenca IKTEM 2019 končala. Začetek IKTEM je bil naravnost epski: vreme nam jo je pošteno zagodlo in gostje so v hotel prihajali pošteno prepihani. Kako tudi ne, ko pa je bila temperatura zunaj blizu ledišča in med dežnimi kapljami so se pojavljale tudi snežinke. Morda je bilo prav neprijetno vreme razlog za prijetno druženje med in po predavanjih. Reportažo z IKTEM konference si preberite v tokratni številki in si že zdaj rezervirajte čas za naslednjo IKTEM konferenco.

  V tokratni številki boste lahko kaj več prebrali o ATSAMV7 Xplained Ultra razvojni plošči podjetja Microchip. Poleg same razvojne plošče opisujemo tudi uporabo AVR Studio razvojnega okolja za to (in druge Microchip) razvojne plošče.

  276 22 24 300x200 - Revija PDF SE 276 julij / avgust 2019Ko že teče beseda o razvojnih ploščah, smo na spletu izbrskali zanimiv komplet 37 razvojnih plošč, ki jih lahko uporabimo skupaj z našimi mikrokontrolerji. V tem kompletu so od banalnih vezij (tipka, LEDica, stikalo) tudi takšna, ki jih ni možno kupiti na prostem trgu, recimo senzor plamena, laserski senzor in še bi se našlo. Skratka komplet je zanimiv in vabim vas, da si preberete 1. članek iz te serije.
  Zanimiv je tudi članek o CAN in CAN FD vodilih. Vedno bolj pogosto se uporablja CAN vodilo na različnih področjih. Kaj pa pomeni CAN FD? Preberite si v tokratni številki revije Svet elektronike.

  Tako, poletje je (končno) tukaj in je zajelo tudi naše kraje. Kar pomeni, da se tudi člani uredništva odpravljamo na zaslužen dopust, ki pa gotovo ne bo minil brez elektronike.

  Mi se zopet beremo septembra, ko izide naslednja številke revije Svet elektronike. Do takrat pa vam želim obilo lepega vremena in veliko uspešnih projektov!

  Lep pozdrav!
  Jure

  UVODNIK

  • 3_ IKTEM konferenca je uspela!

  NOVICE

  PREDSTAVLJAMO

  • 11_ Nov ultrazvočni merilnik nivoja SITRANS Probe LU240
   Avtor: Aljoša Doberšek
   www.siemens.si
  • 14_ Najnovejše izboljšave CAN vodil zagotavljajo zanesljivo, varno in zelo hitro komunikacijo v vozilih
   Avtor: Rich Miron
   www.digikey.com
  • 18_ Izbira pravega električnega napajanja
   Avtorja: Axel Stangl in Bianca Aichinger
   www.rutronik.com
  • 22_ Strokovna konferenca IKTEM 2019 je bila letos na Rogli!
   Avtorja prispevka: Aleš Kovač in Bojan Kovač
   https://svet-el.si
  • 34_ Mešanje z matematiko
   Avtor:Namrata Dalvi
   www.microchip.com
  • 37_ Optično merjenje srčnega utrip v ušesnem kanalu
   Avtor: Christoph Kämmerer
   www.analog.com

  PROGRAMIRANJE

  • 44_ 37 zanimivih Arduino modulov (1)
   Avtor: mag. Vladimir Mitrović
  • 49_ Pametni mikrokontrolerji z arhitekturo ARM (3)
   Avtor: dr. Simon Vavpotič

  STIK

  Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

  Prijava

  Nakup naročnine

  Tags: