1. januar, 2020

Revija PDF SE 281 januar 2020

  Svet elektronike colorNov začetek
  2020_281_01

  281 1 212x300 - Revija PDF SE 281 januar 2020Drage bralke in bralci, ponavadi se z novim letom dogodijo tudi spremembe – upam, da na bolje. Marsikdo je z novim leto prenehal kaditi, piti in še bi se našla kakšna “razvada”, ki nas tekom leta muči in jo z novim letom želimo odpraviti. Če smo dovolj vztrajni in imamo trdno voljo, nam bo sprememba uspela in prav je tako, da ves čas rastemo – in to na več področjih.

  Ste si tudi na področju elektronike zadali kakšen takšen cilj – recimo, da bi se naučili nekaj novega, nekaj, česar se zaradi določenega razloga niste lotili do sedaj?

  Novo leto je gotovo primeren trenutek – primeren dodatni impulz, ki nas utegne spraviti v pogon. Ko enkrat pričnemo s čemerkoli – risanjem, reševanjem križank, športom ali nemara tudi s programiranjem – ko torej enkrat pričnemo, potem bomo samo napredovali. In presenečeni bi bili, kako velik napredek se naredi zgolj v zgolj nekaj mesecih, kaj šele v enem letu.
  Sam vam lahko povem svojo izkušnjo, ko sem iz popolnega neznanja italijanščine v nekaj letih prišel do stopnje, da se znam sporazumevati v, pred leti, meni popolnoma tujem jeziku.

  Podobno je z vsemi rečmi, ki se jih lotimo in upam, da se boste v letu, ki je pred nami lotili nečesa, kar je povezano z elektroniko, programiranjem, avtomatizacijo ali mehatroniko. Torej z vsebinami, ki jih najdete v reviji Svet elektronike.

  Vi poskrbite za odločitev v sebi, mi pa bomo skrbeli za kvalitetno vsebino iz naštetih področij. In ko se bomo srečali – recimo na sejmu IFAM 2021, bomo lahko s ponosom pogledali nazaj na prehojeno pot, sem prepričan.

  Prepričan sem pa tudi, da že tokratna številka ponuja zanimive vsebine za vse, ki vas zanimajo omenjena področja elektronike, programiranja, avtomatizacije in mehatronike. Mehatroniki boste v tokratni številki našli članek o zanimivem robotu, ki se ga lahko krmili preko spleta, programerji in elektroniki boste našli kar nekaj člankov, ki so povezani s programiranjem in elektroniko. In tudi tisti, ki ste bolj doma v avtomatizaciji, boste našli vsebino zase, saj smo se udeležili strokovnega srečanja ASM’19 v Ljubljani.

  Skratka zanimive vsebine za vse je dovolj, potrebno se je samo odločiti in z novim letom zajadrati v nove vode. Naj vam pri tem pomaga tudi revija Svet elektronike!

  Lep pozdrav in nasvidenje v letu 2020!
  Jure

  KAZALO

  UVODNIK

  • 3_ Srečno in uspešno v letu 2020!

  NOVICE

  PREDSTAVLJAMO

  • 12_ V koraku s standardiziranim razvojnim procesom
   Avtor: Nicholas Butler
   www.add-pros.com, www.ni.com
  • 14_ Nadzor več celičnega akumulatorskega paketa maksimira delovanje Li-ionskih baterij v hibridnih in električnih vozilih
   Avtor: Cosimo Carriero
   www.analog.com
  • 21_ Halo… si še tam?
   Avtor: Jason Tollefson
   www.microchip.com
  • 24_ Osnove programirljivih matrik logičnih vrat (FPGA) – kaj so in kaj je potrebno za njih
   Avtor: Rich Miron
   www.digikey.com
  • 29_ Podjetje Recom se loteva sistemov za upravljanje baterij za avtomobile
   Avtorja: Axel Stangl, Steve Roberts
   www.rutronik.com
  • 32_ Šestnajsti Posvet ASM ’19 na GZS
   Avtor: Dr. Mihael Debevec
   http://web.fs.uni-lj.si/lasim

  PROGRAMIRANJE

  • 34_ RoboCup 2019 kot celovita mednarodna izkušnja
   Avtor: mag. Matej Veber, univ. dipl. inž.
   www.sc-celje.si
  • 40_ IoT Robot uporablja Bluetooth med Raspberry Pi
   in Micro:bit
   www.hackster.io
  • 43_ Izdelajte svoj spletni radio KODI z Raspberry Pi
   in zaslonom na dotik
  • 45_ Pozabite na LED kocko – prihaja LED sfera!
   www.hackster.io
  • 47_ Pričnimo uporabljati nove ATtiny mikrokontrolerje
   Avtor: David Johnson-Davies
   www.technoblogy.com
  • 50_ Pametni mikrokontrolerji z arhitekturo ARM (8)
   Avtor: dr. Simon Vavpotič

  STIK

  Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

  Prijava

  Nakup naročnine

  Tags: