1. oktobra, 2020

Revija PDF SE 289 oktober 2020

  Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 289 oktober 2020Nekonsistentnost

  2020_289_01

  Drage bralke in bralci, tokratni naslov v slovarju sopomenk opisujejo kot nasprotje, protislovje, nedoslednost. Besedo iz naslova kot nasprotje in nedoslednost opisuje tudi spletni računalniški slovarček.

  289 1 212x300 - Revija PDF SE 289 oktober 2020Zakaj sem temu uvodniku dal takšen naslov? Hja, naslov je povezan s Covid19 situacijo, ki nam je spremenila življenje. Zadnje čase smo lahko brali po medijih, da nekatere skupine politikov podpirajo ravnatelje, ki želijo opravljati pouk v šolah brez mask. Po drugi strani pa iste skupine obsojajo neko ministrico, ki se je na neki prireditvi pojavila brez maske. V tej zgodbi niso pomembna imena politikov niti prireditve, gre za nekonsistentnost politike. Če nekdo podpira življenje brez mask, bi moral podpreti (ali pa vsaj ne kritizirati) tistega, ki se je – kljub veljavnim pravilom, pojavil v javnosti brez maske. Seveda že kar vidim komentarje češ – urednik Sveta elektronike nima pojma o politiki in podobno. Mogoče res, ampak poglejmo si primer nekonsistence v tehniki. Ali si predstavljate, da bi načrtovalec neke naprave v vezju, kjer bi po vseh izračunih deloval NPN tranzistor, uporabil PNP tranzistor? Da ne govorim, da bi v vezju namesto kondenzatorja uporabil tuljavo… Moj pokojni profesor Leonardis bi izid takšnega načrtovanja komentiral z besedo “pogorišče”.

  Kaj želim reči? Če bi to državo vodili naravoslovci, bi že davno izšli iz vseh kriz, podobno, kot določena izjemno uspešna slovenska podjetja uspevajo ne samo v Sloveniji, ampak po celem svetu, kljub izjemni konkurenci in kljub Covid19 situaciji.

  Izjemna konkurenca vlada tudi na področju mikrokontrolerjev. Poznani AVRji in PICi se umikajo ARMom na veliko področjih in zato je prav, da o spoznavanju z ARM mikrokontrolerji več pišemo tudi v reviji Svet elektronike. V reviji, ki je pred vami, boste našli izjemno zanimiv članek našega avtorja Briana, ki je pričel svojo programersko pot na AVRjih. Zdaj že nekaj let programira zmogljivejše mikrokontrolerje in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo “pristal” na ARMih.

  In ko govorim o “pristanku” – tudi podjetje AX elektronika je “pristalo” – in to na novem naslovu. Pristali smo na novem naslovu v Depali vasi. Tega “pristanka” vi – naši zvesti bralci niti niste, niti ne boste občutili, saj smo od karantene naprej delali od doma. Zdaj smo to dejansko tudi pravno formalno udejanjili.

  Ostanite zdravi in lep pozdrav!
  Lep pozdrav!
  Jure

  UVODNIK

  • 3_ Nekonsistentnost
   Jurij Mikeln

  NOVICE

  PREDSTAVLJAMO

  • 13: Zgradite bolj točno rešitev za brezžično merjenje za sledenje stikom
   Avtor: Rolf Horn
   www.digikey.com
  • 18_ Radijski protokoli za avtomatizacijo
   Avtor: Bernd Hantsche
   www.rutronik.com
  • 22_ Kaj morajo razvijalci vedeti o dodajanju USB Type-C ™povezave svojemu izdelku
   Avtor: Daniel Leih
   www.microchip.com

  PROGRAMIRANJE

  • 26_ Shield-A, učni pripomoček za programiranje mikrokontrolerjev (2)
   Avtorja: Vladimir Mitrović in Robert Sedak
   https://svet-el.si
  • 30_ Enostaven vstop v STM32 ARM MCU svet z uporabo Mbed
   Avtor: Brian Millier
   https://svet-el.si
  • 39_ WiFi z ESP8266 in ESP32 za domači hardware (8. del)
   Avtor: dr. Simon Vavpotič
   https://svet-el.si

  SAMOGRADNJA

  STIK

  Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

  Prijava

  Nakup naročnine

  Tags: