2. julija, 2021

Revija PDF SE 298 julij/avgust 2021

  Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 298 julij/avgust 2021298 1 212x300 - Revija PDF SE 298 julij/avgust 2021Konferenca IKTEM 2021 je uspela!

  Drage bralke, dragi bralci,
  konferenca IKTEM je uspela. Covid-19 situacija nam je preprečila, da bi konferenco organizirali na Rogli. Marsikdo od nas se je namreč veselil prijetnega druženja na Rogli. Ampak ne glede na to je konferenca uspela. Preko Zoom platforme smo slišali veliko zanimivih predavanj. Tudi jaz – ki sem vedel, o čem bodo predavatelji govorili, sem bil pri več predavanjih prijetno presenečen nad slišanimi informacijami. Verjamem, da ste bili (boste) tudi vi zadovoljni in zato smo konferenco tudi posneli ter je na voljo na Svet elektronike Youtube kanalu.

  Poletje je v polnem zamahu in večina nas išče hladne prostore. Moja delavnica je v prijetno hladni kleti in je tako rekoč idealna za ustvarjanje med poletnimi vročimi dnevi. Tematik za ustvarjanje je vedno dovolj, nekaj pa jih prinaša tudi tokratna številka revije Svet elektronike.

  Tako boste v njej našli članek za enostaven FM radijski sprejemnik – ki preverjeno deluje. Vezje je zelo enostavno in sestava sprejemnika ne bi smela biti problem tudi za elektronike – začetnike.

  Malce bolj napredni elektroniki boste z zanimanjem prebrali članek o digitalnih potenciometrih, ki jih srečujemo v vsakodnevnih napravah, v katerih je potrebno nastavljati – recimo glasnost avdio signala. Za preklop signalov pa že dolgo uporabljamo tranzistorje različnih vrst: bipolarne in MOSFET-tranzistorje, kar boste lahko prebrali v tokratni številki.

  Naj omenim še opis nove PICO razvojne plošče, ki je ugledala luč sveta ne dolgo tega. PICO plošča je zanimiva zato, ker ima vgrajen čip 2040, ki se nahaja na poznani Raspberry Pi razvojni plošči. Zato bo marsikateri razvijalec za manj zahtevne naloge namesto RPi uporabil kar precej cenejšo PICO razvojno ploščo.

  Vsi tisti, ki pa »stavite« na brezžično tehnologijo, se boste razveselili članka o naprednem brezžičnem polnilniku baterij. Seveda lahko preko spleta nabavite razne »no-name« brezžične polnilnike, ki sicer delujejo, vprašanje pa je s kakšnim izkoristkom. Predstavljeni brezžični polnilnik je prav zaradi odličnega izkoristka nekaj posebnega, zato vabljeni k branju.

  V času, ko pišem ta uvodnik, je poletje v polnem razmahu – in prav je tako. Poletje je čas, ko se vse malce upočasni, zato je to toliko bolj primeren čas, da vzamete v roke svoj izvod revije Svet elektronike.

  Malo pa se bomo »upočasnili« tudi v uredništvu revije Svet elektronike, saj tudi mi odhajamo na dopust in se vidimo/beremo v naslednji številki revije, ki izide v 1. tednu septembra. Takrat se bomo že pripravljali na sejemski dogodek leta – MOS v Celju, kjer bomo prisotni tudi mi. Rezervirajte si že zdaj čas za ogled MOS sejma.

  Lep pozdrav!
  Jure

  KAZALO

  UVODNIK
  3 Konferenca IKTEM 2021 je uspela!

  NOVICE
  5 Brezplačne Počitniške šole Akademije FERI za šolarje in dijake
  https://feri.um.si
  7 Infineon in Reality AI učijo ADAS avtomobile, kako slišati
  https://www.electronicspecifier.com
  8 Programabilno vlakno vsebuje pomnilnik, temperaturne senzorje in usposobljen program za nevronsko mrežo
  https://techxplore.com
  10 Farnell pričel s prodajo PICO razvojne plošče
  https://www.electronicspecifier.com

  PREDSTAVLJAMO
  12 Bipolarni tranzistorji
  Avtor: Thomas Bolz
  https://www.rutronik.com
  14 Sklenjena zanka med sprejemnikom brezžičnega polnilnika in oddajnikom brez uporabe digitalnih krmilnikov
  Avtor: Wenwei Li, Aplikacijski inženir
  https://www.analog.com
  19 Trust platforma zagotavlja varnost od zasnove do uvajanja
  Avtor: Nicolas Demoulin
  https://www.microchip.com
  24 Osnove digitalnih potenciometrov in njihova uporaba
  Avtor: Rolf Horn
  https://www.digikey.com

  PROGRAMIRANJE
  30 Krmiljenje RGB LED-ic (2)
  Avtorja: mag. Vladimir Mitrović in Robert Sedak
  https://svet-el.si
  34 PYTHON 6 – SoC
  Avtor: Boštjan Šuhel
  https://svet-el.si
  40 AVR, ESP, PIC in drugi Arduino projekti, ko gre za res!
  Avtor: dr. Simon Vavpotič
  https://svet-el.si

  SAMOGRADNJA
  47 Preprost UKV FM radijski sprejemnik
  Matjaž Vidmar, S53MV
  https://svet-el.si

  STIK
  58 Info in naročanje
  https://svet-el.si

   

  Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

  Prijava

  Nakup naročnine