2. julija, 2021

Revija PDF SE 298 julij/avgust 2021

    Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 298 julij/avgust 2021298 1 212x300 - Revija PDF SE 298 julij/avgust 2021Konferenca IKTEM 2021 je uspela!

    Drage bralke, dragi bralci,
    konferenca IKTEM je uspela. Covid-19 situacija nam je preprečila, da bi konferenco organizirali na Rogli. Marsikdo od nas se je namreč veselil prijetnega druženja na Rogli. Ampak ne glede na to je konferenca uspela. Preko Zoom platforme smo slišali veliko zanimivih predavanj. Tudi jaz – ki sem vedel, o čem bodo predavatelji govorili, sem bil pri več predavanjih prijetno presenečen nad slišanimi informacijami. Verjamem, da ste bili (boste) tudi vi zadovoljni in zato smo konferenco tudi posneli ter je na voljo na Svet elektronike Youtube kanalu.

    Poletje je v polnem zamahu in večina nas išče hladne prostore. Moja delavnica je v prijetno hladni kleti in je tako rekoč idealna za ustvarjanje med poletnimi vročimi dnevi. Tematik za ustvarjanje je vedno dovolj, nekaj pa jih prinaša tudi tokratna številka revije Svet elektronike.

    Tako boste v njej našli članek za enostaven FM radijski sprejemnik – ki preverjeno deluje. Vezje je zelo enostavno in sestava sprejemnika ne bi smela biti problem tudi za elektronike – začetnike.

    Malce bolj napredni elektroniki boste z zanimanjem prebrali članek o digitalnih potenciometrih, ki jih srečujemo v vsakodnevnih napravah, v katerih je potrebno nastavljati – recimo glasnost avdio signala. Za preklop signalov pa že dolgo uporabljamo tranzistorje različnih vrst: bipolarne in MOSFET-tranzistorje, kar boste lahko prebrali v tokratni številki.

    Naj omenim še opis nove PICO razvojne plošče, ki je ugledala luč sveta ne dolgo tega. PICO plošča je zanimiva zato, ker ima vgrajen čip 2040, ki se nahaja na poznani Raspberry Pi razvojni plošči. Zato bo marsikateri razvijalec za manj zahtevne naloge namesto RPi uporabil kar precej cenejšo PICO razvojno ploščo.

    Vsi tisti, ki pa »stavite« na brezžično tehnologijo, se boste razveselili članka o naprednem brezžičnem polnilniku baterij. Seveda lahko preko spleta nabavite razne »no-name« brezžične polnilnike, ki sicer delujejo, vprašanje pa je s kakšnim izkoristkom. Predstavljeni brezžični polnilnik je prav zaradi odličnega izkoristka nekaj posebnega, zato vabljeni k branju.

    V času, ko pišem ta uvodnik, je poletje v polnem razmahu – in prav je tako. Poletje je čas, ko se vse malce upočasni, zato je to toliko bolj primeren čas, da vzamete v roke svoj izvod revije Svet elektronike.

    Malo pa se bomo »upočasnili« tudi v uredništvu revije Svet elektronike, saj tudi mi odhajamo na dopust in se vidimo/beremo v naslednji številki revije, ki izide v 1. tednu septembra. Takrat se bomo že pripravljali na sejemski dogodek leta – MOS v Celju, kjer bomo prisotni tudi mi. Rezervirajte si že zdaj čas za ogled MOS sejma.

    Lep pozdrav!
    Jure

    KAZALO

    UVODNIK
    3 Konferenca IKTEM 2021 je uspela!

    NOVICE
    5 Brezplačne Počitniške šole Akademije FERI za šolarje in dijake
    https://feri.um.si
    7 Infineon in Reality AI učijo ADAS avtomobile, kako slišati
    https://www.electronicspecifier.com
    8 Programabilno vlakno vsebuje pomnilnik, temperaturne senzorje in usposobljen program za nevronsko mrežo
    https://techxplore.com
    10 Farnell pričel s prodajo PICO razvojne plošče
    https://www.electronicspecifier.com

    PREDSTAVLJAMO
    12 Bipolarni tranzistorji
    Avtor: Thomas Bolz
    https://www.rutronik.com
    14 Sklenjena zanka med sprejemnikom brezžičnega polnilnika in oddajnikom brez uporabe digitalnih krmilnikov
    Avtor: Wenwei Li, Aplikacijski inženir
    https://www.analog.com
    19 Trust platforma zagotavlja varnost od zasnove do uvajanja
    Avtor: Nicolas Demoulin
    https://www.microchip.com
    24 Osnove digitalnih potenciometrov in njihova uporaba
    Avtor: Rolf Horn
    https://www.digikey.com

    PROGRAMIRANJE
    30 Krmiljenje RGB LED-ic (2)
    Avtorja: mag. Vladimir Mitrović in Robert Sedak
    https://svet-el.si
    34 PYTHON 6 – SoC
    Avtor: Boštjan Šuhel
    https://svet-el.si
    40 AVR, ESP, PIC in drugi Arduino projekti, ko gre za res!
    Avtor: dr. Simon Vavpotič
    https://svet-el.si

    SAMOGRADNJA
    47 Preprost UKV FM radijski sprejemnik
    Matjaž Vidmar, S53MV
    https://svet-el.si

    STIK
    58 Info in naročanje
    https://svet-el.si

     

    Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

    Prijava

    Nakup naročnine