1. februarja, 2018

Superkondenzator hrani elektriko in jo sam tudi generira

green 300x151 - Superkondenzator hrani elektriko in jo sam tudi generiraThe Green Optimistic
2018_260_05

Solarni superkondenzator hrani elektriko in proizvaja vodik. Vodik je veliko čistejši od drugih obnovljivih virov energije, seveda, če le ni pridobljen iz metana, saj je v tem primeru stranski produkt tudi emisija CO2.

260 05 02 300x225 - Superkondenzator hrani elektriko in jo sam tudi generiraOmejitve vodikove gorivne celice pa so neprimernost za masovno proizvodnjo, učinkovitost pretvarjanja energije, ter cena. Iz teh razlogov so znanstveniki iz univerze UCLA razvili superkondenzator žepne velikosti, ki deluje na solarne celice, ter prideluje in shranjuje električno energijo.

“Ljudje potrebujemo gorivo za pogon vozil, ter elektriko za napajanje naprav. Sedaj lahko izdelujemo gorivo in elektriko z eno napravo,” pojasnjuje Richard Kener, glavni avtor študije in profesor na UCLA. V glavnem je nova naprava hibrid med superkondenzatorjem, ki shranjuje energijo, ter vodikovo gorivno celico, ki proizvaja elektriko.

Poleg katodnega in anodnega priključka kondenzatorja, ima ta naprava še tretji priključek, ki lahko shrani električno energijo v obliki potenciala, ali pa jo porabi za kemično razbitje molekule vode, česar rezultat je produkcija vodika. Elektrode so nanostrukturirane tako, da je njihova površina res maksimalna. Ker je učinkovitost pretvorbe energije sorazmerna površini elektrode v kontaktu z vodo, se z nanostrukturiranjem zagotovi maksimalno učinkovitost. Nanostrukturirane elektrode pa hkrati povečajo količino energije, ki jo kondenzator lahko shrani.

260 05 01 300x215 - Superkondenzator hrani elektriko in jo sam tudi generiraKer je naprava izdelana iz poceni materialov (nikelj, kobalt in železo namesto platine), je celotna naprava cenovno veliko bolj dostopna od dosedanjih vodikovih gorivnih celic. Ekipa raziskovalcev pričakuje, da bi lahko ta naprava znatno znižala ceno vozil na vodik, ki so trenutno dosti dražja od električnih. “Vodik je najčistejše gorivo, kar jih poznamo. V zrak ne spušča drugih emisij kot vodnih hlapov, pa še poceni je.” pravi Kaner.

Povzeto po

https://www.greenoptimistic.com/solar-supercapacitor-hydrogen-20171203/#.Wij0J0riaHs

www.greenoptimistic.com
Tags: