1. april, 2018

Hitro vrteči se pajek navdihuje novo generacijo robotov

rd 300x135 - Hitro vrteči se pajek navdihuje novo generacijo robotovR&D magazine
2018_262_9

Kombinacija hitrosti in zavajanja, zaradi katere je pozidni pajek med najbolj zastrašujočimi plenilskimi pajki, bo služil kot navdih nove generacije večnogih robotov.

SE262 9 04 300x225 - Hitro vrteči se pajek navdihuje novo generacijo robotovRaziskovalci Kalifornijske univerze Merced in Akademije znanosti so preučili, kako določeni pajki iz družine Selenopidae (pozidni pajek), zaznajo bližnji plen, ki se giblje kjerkoli okrog njih, se zavrtijo v njegovo bližino in ga zabodejo. In vse to v le v eni osminki sekunde!

“Proučujemo in modeliramo njihove hitre obrate, da bi začrtali pot za načrtovanje hitrejših robotov in ostalih strojev,” je povedal glavni avtor študije, doktor Yu Zeng, univerze Merced.

S pomočjo počasnih posnetkov je ekipa ugotovila, da hiter zasuk omogoča hitro skrčenje pajkovih nog. Ta obrat je najhitrejši živalski obrat, ki ga lahko proizvedejo noge. Kotna hitrost obrata je do 3000 stopinj na sekundo. Počasen posnetek tega obrata so raziskovalci ujeli s pomočjo dveh sinhroniziranih kamer, ki so slike zajemale štiridesetkrat hitreje kot navadne kamere. Ugotovili so, da celotna rotacija poteka blizu tal, kar daje pajku večji doseg.

Vsaka noga je usmerjena v drugo smer in tako pokriva svoj del 360 stopinjske okolice pajka. To pajku pomaga pri lovu, saj se lahko zavrti v poljubno smer enako hitro.

SE262 9 03 300x157 - Hitro vrteči se pajek navdihuje novo generacijo robotovSE262 9 05 300x225 - Hitro vrteči se pajek navdihuje novo generacijo robotov“Le okrog polovica pajkov lovi plen z mrežami,” je povedala Sarah Crews, post-doktorska raziskovalka Kalifornijske akademije znanosti. “Nekateri zalezujejo in napadejo plen, medtem, ko drugi prežijo in presenetijo, kot pozidni pajek.”
Čeprav imajo pozidni pajki osem oči, ni znano do kakšne mere jih sploh uporabljajo. Znano pa je, da plen zaznajo preko visokofrekvenčnih motenj v zraku, ki jih povzročajo skakajoči črički in leteče vinske mušice.

SE262 9 01 300x200 - Hitro vrteči se pajek navdihuje novo generacijo robotovSE262 9 02 300x300 - Hitro vrteči se pajek navdihuje novo generacijo robotovRaziskovalci so napadalski manever v eksperimentu sprožili s čričkom, ki so ga spustili v bližino pajka.
Ugotovili so, da se noga, ki je najbližja plenu usidra in ustvari točko vzvoda, s pomočjo katerega pajek povleče svoj trup bližje plenu. Noge, ki so najdlje od plena se odrinejo in s tem začnejo hitro rotacijo, nato pa pajek navznoter potegne preostale noge, kar mu da 40% večji pospešek vrtenja in omogoča, da pajek pristane natanko pred plenom, z usti obrnjenimi proti plenu, ne glede od njegovo začetno pozicijo.

“Pozidni pajki evolucijsko vedno za en korak prehitevajo svoj plen,” je še zaključila dr. Crews. “Bolj kot je pajek oddaljen od plena v njegovem dosegu, hitreje se bo gibal proti njemu. Plen zares ne more ubežati.”

Povzeto po: https://www.rdmag.com/article/2018/02/fast-spinning-spider-could-inspire-new-robots?et_cid=6262848&et_rid=518628079&location=top&et_cid=6262848&et_rid=518628079&linkid=content

www.rdmag.com
Tags: