1. november, 2018

Novi e-tatooji spreminjajo vašo kožo v krmilnik za telefon

ns 300x71 - Novi e-tatooji spreminjajo vašo kožo v krmilnik za telefonNew Scientist
2018_268_9

Izkoristite to lepoto. Izjemno tanke začasne elektronske tetovaže lahko sedaj telo pretvorijo v gumbe, občutljive na dotik, ki vam z lastnimi gubami, pegami in drugimi funkcijami kože omogočajo nadzor nad pametnim telefonom.

268 9 01 300x200 - Novi e-tatooji spreminjajo vašo kožo v krmilnik za telefonWeigel in njegovi kolegi na Univerzi Saarland in Google uporabljajo prevodno črnilo za tiskanje žic in elektrod na začasnem papirju za tatoo. Tetovaže, ki jih imenujejo SkinMarks, so tanjše od človeškega lasu. Te tetovaže se prenesejo na kožo z vodo in trajajo nekaj dni preden se oddrgnejo, poroča “New scientist”.

“Ljudje intuitivno poznajo lokacijo lastnih kožnih znamenj, zaradi česar so znamenja idealne lokacije za na dotik občutljive gumbe”, je povedal Martin Weigel iz Saarland University. Če želite odgovoriti na telefonski klic, lahko pritisnete na pego ali premaknete prst preko členkov, da spremenite glasnost vašega sogovornika.

“Glasnost pametnega telefona lahko prilagodite tako, da z enim prstom drsite čez tetovažo, ki je nameščena vzdolž drugega prsta. Upognite tetoviran prst in lahko drsnik za glasnost postane gumb za predvajanje in pavzo,” so povedali raziskovalci.

Podobno bi tetovaže na zglobu lahko delovale kot štirje različni gumbi, ko roka oblikuje pest, potem pa, ko so prsti podaljšani, delujejo kot en dolg drsnik.

“Uporabljamo elastičnost kože, vključno z upogibanjem in raztezanjem”, je dejal Juergen Steimle iz Saarlandske univerze.

“S tem, da se tetovaže odzovejo na spremembe površine kože, vključujejo več ukazov na eni lokaciji,” je dodal.

Druga na dotik občutljiva tetovaža je elektroluminiscenčna – žareča, ko skoznjo teče tok. Lahko bi imeli tetovaže v obliki ikon, ki predstavljajo vaše najljubše aplikacije za pametne telefone, ki bi zasvetila, ko boste prejeli obvestilo, pravi Weigel.
Ena praktična ovira je kako skrčiti mikrokontrolerje, da bi jih uporabili za prenos signalov iz tetovaže na računalnik ali pametni telefon. Za to študijo je Weigelova ekipa uporabila bakreni trak za povezavo tetovaže z majhnim Arduino mikrokontrolerjem, ki je bil pritrjen na telo z zapestnico, vendar bi bila obsežna tiskana vezja neprimerna za uporabo na drugih delih telesa.

Kljub trenutnim omejitvam, Harrison pravi, da so naprave na koži naslednji logični korak v nosljivi tehnologiji. “Človeški prsti so zelo čvrsti na svoji koži,” pravi. In roka zagotavlja večjo površino kot trenutni zasloni za pametne ure.

Trajalo bo še 10 let, preden bomo v običajnih primerih videli občutljive tetovaže, pravi Harrison, vendar napoveduje prihodnost, v kateri so kontrole na koži nova normalnost. “Imeli boste te digitalne dvorane za tatoo, ki jih lahko obiščete leta 2050, 5 minut kasneje pa lahko odprete iPhone na podlakti.”

www.newscientist.com
Tags: