1. aprila, 2019

3D tiskani mehki mrežasti roboti

tx 300x135 - 3D tiskani mehki mrežasti robotiOmicron Technology Ltd.
2019_273_7

Raziskovalci na NC State University so izdelali mrežaste strukture, ki jih je mogoče natisniti s 3D tiskalnikom in nadzorovati njihovo gibanje z magnetnim poljem, ko plavajo na vodi.

Strukture lahko zgrabijo majhne objekte ali kapljice. Taki roboti bi lahko bili uporabni za oponašanje funkcij, ki jih opravljajo živali, ki živijo na površini vode, ali pa kot podpora celicam v laboratorijskih kulturah. Raziskava nam daje vpogled v možnosti, ki jih ponuja nova tehnološka smer združevanja 3D tiska in robotike.

Za izdelavo teh struktur so raziskovalci ustvarili ‘črnilo’ iz silikonskih mikro kroglic v tekočem silikonskem mediju in vodi. Nastala snov je podobna zobni pasti, ki jo je mogoče stiskati skozi šobo, po iztisu pa obdrži obliko. Raziskovalci so to pasto nanesli na podlago v obliki mrežastega vzorca s pomočjo 3D tiskalnika. Mrežo so potem segreli v peči, rezultat pa je fleksibilna silikonska struktura, ki jo je mogoče upravljati (širiti ali krčiti izbrane dele) z magnetnim poljem. Struktura se odziva na magnetno polje zaradi vgrajenih delcev železovega karbonila.

Strukture imajo posebno lastnost, da so raztegljive v vse smeri. Ker so 3D tiskane, je njihove odzive na polje mogoče prilagoditi tako, da prvotno tiskano strukturo ustrezno oblikujemo. Zaradi posebne zgradbe struktur te plavajo na vodi in lahko oponašajo organizme v naravi, kot so insekti, znani kot drsalci. Alternativna uporaba tehnologije bi bila posnemanje telesnih tkiv. Vendar je zdaj ta tehnologija šele na stopnji zgodnjih raziskav in predstavlja le eno izmed možnosti izvedbe mehkega robotskega aktuatorja.

Vir: https://techxplore.com/news/2019-01-d-printed-soft-mesh-robots.html

https://techxplore.com
Tags: