1. julija, 2019

SCiDROM – okolje, kjer je kreativnost doma

scnm 300x281 - SCiDROM – okolje, kjer je kreativnost domaŠolski center Novo Mesto
Avtor: Uroš Nosan
2019_276_7

SCiDROM MakerSPACE je inovacijski center Šolskega Centra Novo Mesto za multidisciplinarno sodelovanje po modelu odprtega inoviranja, ki deluje v mreži partnerskih institucij ter medsektorskih povezovanj.

Kot ustvarjalno vozlišče s sodobnim izdelovalnim laboratorijem zagotavlja spodbudno okolje za izvedbo projektov, ki rešujejo številne izzive sodobne družbe, kot so pametne tehnologije na modelu pametnega mesta, podjetniški in StartUp izzivi, razvojni projekti inovativnih rešitev in več.

Laboratorij omogoča ustvarjalcem dostop do sodobnih produkcijskih orodij ter spodbuja inovativno rabo izdelovalnih tehnologij in je namenjen:

  • mladim, ki spoznavajo in se navdušujejo nad novimi tehnologijami ter opremo,
  • ustvarjalcem, ki v MakerSPACE okoljih razvijajo svoje ideje v prototipe,
  • podjetjem , ki imajo dostop do talentov in bodočih kadrov,
  • izobraževalnim ustanovam, ki bogatijo svoj učni program s praktičnimi vsebinami in vključujejo učence v delo na realnih projektih.

V sklopu SCiDROM-a je v zadnjih letih nastalo več odmevnih projektov. Osnovnošolci in srednješolci so naredili pametno gnezdilnico, očala za slepe, 3D tiskalnik, sistem za merjenje kvalitete zraka, raziskovali so pridobivanje energije iz obnovljivih virov, se udeležili Mini maker Faira v Ljubljani in še bi lahko naštevali.

Letos so se dijaki udeležili več državnih tekmovanj, kjer so dobili zlata in srebrna priznanja. V letošnjem šolskem letu smo uspeli dejavnosti skupine preseliti v nove prostore, ki so jo svečano odprti v torek, 04. junija letos.

E-pošta: uros.nosan@gmail.com
http://scidrom.sc-nm.si
Tags: