1. januarja, 2019

Enostavne nalepke lahko rešijo življenja bolnikov, športnikov in znižajo zdravstvene stroške

sd 300x50 - Enostavne nalepke lahko rešijo življenja bolnikov, športnikov in znižajo zdravstvene stroškeScienceDaily
2019_270_5

Raziskovalci so ustvarili nosljive medicinske elektronske naprave, ki se jih lahko zlahka prilepi na človeško kožo. Naprave so izdelane iz papirja, da bi znižale stroške personalizirane medicine.

270 5 02 300x200 - Enostavne nalepke lahko rešijo življenja bolnikov, športnikov in znižajo zdravstvene stroške

Raziskovalci Univerze Purdue so ustvarili nosljive elektronske naprave, ki jih lahko nekdo zlahka prilepi na svojo kožo. Uporabljajo se lahko za spremljanje fizične aktivnosti in opozarjanje uporabnika o morebitnih tveganjih za zdravje v realnem času. (Fotografija Ramses Martinez/Purdue University)

Operacija srca je lahko travmatična za bolnike. Če ste morali stalno spremljali svoje stanje brez zdravnika, ko ste doma, je lahko to še bolj stresno. Predstavljajte si, da bi to lahko naredili z enostavno nalepko, ki se enostavno nalepi na vaše telo.

Raziskovalci Univerze Purdue so napredovali v razvoju nalepke, ki se je premaknil nekaj korakov bližje realnosti. Raziskava je bila nedavno objavljena v ACS Advanced Materials in Interfaces.

“Prvič smo ustvarili nosljive elektronske naprave, ki jih lahko nekdo zlahka pritrdi na kožo in ki so izdelane iz papirja, da bi znižali stroške personalizirane medicine,” je povedal Ramses Martinez, docent industrijskega inženirstva in biomedicinskega inženirstva na Purdue, ki je vodil raziskovalno skupino.

Njihova tehnologija je sočasna s proslavo Purdue’s Giant Leaps, ki priznava univerzitetni napredek na področju zdravja v okviru 150. obletnice Purdueja. To je ena od štirih tematskih idej festivala, ki je namenjen predstavitvi Purdueja kot intelektualnega centra za reševanje težav iz realnega sveta.

Povzeto po: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181016132009.htm

www.sciencedaily.com
Tags: