1. februarja, 2020

Miniaturizirana rubidijeva atomska ura

microchip 300x74 - Miniaturizirana rubidijeva atomska ura

Microchip je dal na tržišče MAC-SA5X, ki je pravzaprav izboljšana različica MAC (Miniature Atomic Clock) tehnologije z zagotavljanjem širšega temperaturnega območja delovanja in hitrejšega časa, ki je potreben za segrevanje na delovno temperaturo.

Zaradi vse večjega zaupanja v globalni navigacijski satelitski sistem (GNSS), ki omogoča 5G komunikacijska omrežja, podatkovne centre in drugo kritično infrastrukturo, so natančna frekvenca, točen čas, manjša velikost in visoko zmogljiva tehnologija atomske ure postale ključnega pomena za podporo tako v vojaških kot tudi v komercialnih aplikacijah.

Da bi zadostili povpraševanju po majhni atomski uri, je podjetje Microchip Technology Inc. (Nasdaq: MCHP) predstavilo atomsko uro z največjo zmogljivostjo v tej industriji za svojo velikost in moč. Nova naprava prinaša tudi delovanje v širšem temperaturnem območju, izboljšave delovanja v kritičnih razmerah in druge izboljšave v primerjavi s tehnologijo, ki je bila na voljo doslej.

Microchipova miniaturna ura naslednje generacije z oznako MID-SA5X je miniaturizirana rubidijeva ura, ki ima stabilno časovno in frekvenčno referenco in ohranja visoko stopnjo sinhronizacije z referenčno uro, kot je signal, ki izhaja iz GNSS. Je kombinacija nizke mesečne stopnje odklona od zagotovljenih karakteristik, kratkotrajne stabilnosti in stabilnosti med temperaturnimi spremembami kar napravi omogoča, da vzdržuje zahtevano stopnjo stabilnosti delovanja glede frekvence in časovnega razporeda opravil tudi v daljšem obdobju “tišine”, med izklopi GNSS ali za aplikacije, pri katerih velikih ur v krmilnih regalih ni mogoče namestiti. MAC-SA5X deluje v širšem temperaturnem območju, od -40 do +75 Celzija in je bil zasnovan tako, da hitreje doseže zmogljivost atomske stabilnosti s krajšim časom za “segrevanje” v primerjavi z nekaterimi obstoječimi urami, ki so na voljo na trgu. V neki letalski aplikaciji na primer ti atributi omogočajo hitrejšo operativno pripravljenost kritičnih komunikacijskih in navigacijskih sistemov na geografskih lokacijah s skrajnimi podnebnimi razmerami.

MAC-SA5X razvijalcem sistemov omogoča, da se izognejo potrebi po dodatnem vezju, tako da izkoristijo možnost zaznavanja enega impulza na sekundo (1PPS) za hitro umerjanje frekvence, kar prihrani čas in stroške razvoja. Poleg tega je MAC-SA5X zasnovan z enakim podnožjem kot tehnologija miniaturne atomske ure prejšnje generacije, s čimer se skrajša razvojni čas ob prehodu na novejšo in zmogljivejšo napravo.

“Microchip kot vodilni proizvajalec v tej industriji še naprej vlaga v tehnologijo atomske ure nove generacije za programe ministrstva za obrambo, kritično infrastrukturo in omrežja, ki zahtevajo visoko stopnjo natančnosti pri časovnem nadzoru in sinhronizaciji,” je dejal Randy Brudzinski, podpredsednik in generalni vodja Microchipove poslovne enote za frekvenco in čas. “MAC-SA5X se odlikuje z več izboljšavami v zvezi z delovanjem in svojimi lastnostmi, hkrati pa ohranja enako podnožje kot prejšnje generacije izdelkov MAC – SA.3X, kar strankam omogoča enostaven prehod na novo tehnologijo.”
MAC-SA5X je zasnovan in izdelan v ZDA, deluje po naslednjih dodatnih specifikacijah:

  • frekvenčna stabilnost v delovnem temperaturnem območju <5.0E-11;
  • mesečna stopnja staranja <5,0E-11;
  • poraba energije le 6,3 W;
  • zavzema prostornino le 47 cm3.

MAC-SA5X zagotavlja združljivost za nazaj s predhodniki svoje družine z oznako MAC-SA.3Xm in je na voljo v ohišju z ogrevanim kristalnim oscilatorjem (OCXO) velikosti 50,8 mm x 50,8 mm.

Microchip je kot vodilni svetovni proizvajalec na področju raziskav, razvoja in izdelave atomskih ur doslej dostavil svojim strankam že več kot 275.000 rubidijevih ur, 120.000 atomskih ur v obliki čipov (CSAC), 12.500 cezijevih ur in 200 aktivnih vodikovih maserjev (za razliko od laserja, ki oddaja svetlobo, maser oddaja mikrovalovno energijo z določeno frekvenco) po vsem svetu.

Orodja za razvoj
Družina MAC-SA5x atomskih ur je podprta z razvojnim kompletom 090-44500-000.

Razpoložljivost
Microchip-ova nova atomska ura MAC-SA5x je že na voljo za predhodno vzorčenje, v februarju 2020 pa bo MAC-SA5x že na voljo v količinah za redno proizvodno.

Pri Microchipu boste za MAC-SA5X dobili vse storitve v zvezi s tehnično podporo, poleg tega pa ponujajo še podaljšano garancijo.

Opomba: Ime in logotip Microchip sta registrirani blagovni znamki podjetja Microchip Technology Incorporated v ZDA in drugih državah. Vse druge blagovne znamke, ki so morda tu omenjene, so last njihovih podjetij.

Microchip Technology Inc
2020_282_16
www.microchip.com
Tags: