5. maja, 2020

IoT izboljšal spremljanje radona na gori Etna

es 300x93 - IoT izboljšal spremljanje radona na gori EtnaElectronic Specifier Ltd.
2020_285_09

V novem primeru široke uporabe povezave LoRaWAN Internet of Things (IoT) je francosko podjetje Kerlink, sicer strokovnjak za rešitve, namenjene IoT-u, objavil novico, da je Wirnet prehod osnova projekta zaznavanja radona na najbolj aktivnem vulkanu v Evropi, Etni.

Nedavno razvito omrežje, ki povezuje goro Etno na vzhodni obali Sicilije z znanstveniki v Clermont-Ferrandu v Franciji, ki je od Etne oddaljen 1200 km, prenaša podatke o meritvah radona, kar znanstvenikom pomaga spremljati aktivnost vulkana. Radon je naravni radioaktivni element, ki ga najdemo v visokih koncentracijah v bližini vulkanov in uranovih nahajališč in je eden od možnih indikatorjev pri napovedovanju vulkanskih izbruhov. Znanstveniki že vrsto let merijo radon v tleh 3.300 metrov visoke Etne, kar je doslej zahtevalo obiske na kraju samem. Nov sistem avtonomnih senzorjev radona, ki so ga francoski znanstveniki zasnovali in uporabili v Clermont-Ferrandu in ga podpira mreža LoRaWAN, daljinsko in neprekinjeno meri radon v množini vulkanskega plina. Sistem omogoča tudi merjenje emisij radona čisto blizu vrha vulkana, sicer območja, ki pozimi ni bilo dosegljivo za jemanje vzorcev zemlje. Postaja Kerlink Wirnet na lokaciji Etne zbira podatke iz vozlišč LoRaWAN, ki so povezana s senzorji za merjenje radona in meteorološkimi senzorji, ter podatke posreduje prek vgrajenega 3G backhaul, na strežnik LoRa v Clermont-Ferrandu v Francoskem nacionalnem inštitutu za jedrsko fiziko in fiziko delcev, kjer znanstveniki te podatke analizirajo.
“Senzorji za zaznavanje radona, ki svoje podatke skozi vse leto v skoraj realnem času pošiljajo na LoRaWAN strežnik v Clermont-Ferrandu, dajejo vulkanologom nesluteno sliko dogajanja na Etni,” je dejal Laurent Royer iz Laboratoire de Physique de Clermont. Ta laboratorij je skupna raziskovalna enota univerze Clermont-Auvergne (UCA) in Francoskega nacionalnega centra za znanstvene raziskave (CNRS), ki podpirata omenjeni projekt Etna.

“Ta projekt ne poudarja samo raznolike in vitalne primere konkretne uporabe, ki jih omogočajo LoRaWAN omrežja, temveč tudi položaj podjetja Kerlink kot vodilnega ponudnika močnih, robustnih ter visokozmogljivih prehodov za takšne primere,” je povedal Stéphane Dejean, Kerlink CMO. »Wirnet prehodi so osnova velikim IoT projektom, ki jih omogočajo v nekaterih najbolj zahtevnih okoljih na Zemlji. Naše ekipe so zelo ponosne, da lahko prispevajo k takšnemu projektu znanstvenih raziskav in pravočasnega odkrivanja kazalcev aktivnosti.” Vulkanski raziskovalni projekt je prejel sredstva iz projekta I-SITE Clermont CAP20-25 in Evropskega sklada za regionalni razvoj (FEDER) v sodelovanju z italijanskim inštitutom za geofiziko in vulkanologijo (INGV).

Povzeto po: https://www.electronicspecifier.com/products/iot/iot-enhances-radon-monitoring-on-mount-etna

Avtor:  Alex Lynn
https://www.electronicspecifier.com
Tags: