1. julija, 2020

Projekt, ki utira pot prvemu nosljivemu tekstilnemu računalniku

es 300x93 - Projekt, ki utira pot prvemu nosljivemu tekstilnemu računalnikuElectronic Specifier Ltd.
Nottingham Trent University
Avtor: Alex Lynn
2020_287_10

Majice, ki se lahko uporabljajo kot mobilni telefoni? Najbrž vam to zveni kot znanstvena fantastika! Toda raziskovalni projekt, ki ga je vodila Univerza Nottingham Trent, pa bi lahko takšno možnost v prihodnosti spremenil v resničnost. Univerzitetni raziskovalni skupini za napredni tekstil (ATRG) je bilo dodeljeno 1,3 milijona funtov za napredek tehnologije, ki ji bo utrla pot do prvega nosljivega računalnika na svetu.

Namen projekta je ustvariti proizvodni postopek, ki bo omogočil, da se kompleksna elektronska vezja vgradijo v prejo za izdelavo tkanine že na nivoju tekstilne industrije. Raziskovalna skupina – ki je že uvedla tehnologije, kot so oblačila, vdelana v sončne celice za polnjenje mobilnih telefonov – bo v naslednjih treh letih razvila postopek za ustvarjanje elektronske preje – ali E-preje.

287 10 01 300x200 - Projekt, ki utira pot prvemu nosljivemu tekstilnemu računalnikuProfesor Tilak Dias, ki vodi ATRG, na univerzi v Šoli za umetnost in oblikovanje (University of Art & Design), je dejal: “Ta projekt nam bo omogočil kvantni skok v smeri dejanskega začetka ponudbe nosljivega E-tekstila na odprtem trgu. Kompleksno vezje E-preje – ki ga uporabnik sploh ne more zaznati – bo omogočilo razvoj nosljive elektronike, celo tako zapletene, kot so na primer računalniki.

“To bi lahko dobesedno pomenilo, da se bo vaša majica ali jakna v prihodnosti lahko uporabljala kot mobilni telefon, prek ovratnika pa se boste lahko pogovarjali. S prostim očesom bi bilo to oblačilo videti kot kateri koli drug kos oblačila in uporabnik ne bi čutil nikakršne vgrajene tehnologije. Oblačila bi bila tudi običajno pralna in nosljiva, kot vsaka druga vrsta oblačil. Vendar bi bila v tkanino vgrajena visokotehnološka elektronika, ki lahko spremlja vaš srčni utrip, raven kisika v krvi, se uporablja kot komunikacijska naprava in drugo. ”

Donacijo jim je podelil Raziskovalni svet za inženirske in fizikalne vede (EPSRC) in je največja donacija na svetu, ki ga je doslej prejela kakšna šola za umetnost in oblikovanje.

Soraziskovalec dr. Theodore Hughes-Riley je dodal: “Dolga leta smo razvijali celo vrsto kakovostnih delovnih konceptov, vendar nam bo ta projekt omogočil, da bomo svoje raziskave prenesli od prototipov do proizvodnih linij. Zasebnim podjetjem bo prvič omogočilo, da pretehtajo realno perspektivo izdelave teh elektronskih tekstilij, ki lahko spremenijo življenja ljudi. ”
Projekt bo vključeval različne faze, ki bodo vključevale razvoj prototipov demonstratorjev, ki bodo preizkušeni in testirani z industrijskimi partnerji. Med cilji bo tudi oblikovanje pilotske proizvodne linije, ki bo delovala hitro in z nizkimi stroški.

Starejši predavatelj Will Hurley, ki je tudi soraziskovalec v tem projektu, je dejal: „E-preje imajo velik potencial, da prinesejo revolucijo v tekstilno industrijo in vse industrije, ki uporabljajo tekstil. Uporabljajo se lahko v več sektorjih, med drugim v medicini, obrambi, vesoljskih programih, v športnih predstavah, v avtomobilizmu in modi.

»Razvoj te tehnologije bi Veliki Britaniji zagotovil pomembno konkurenčno prednost pri tem, kar pričakujemo, da bo postal globalni trg. Čeprav bo treba narediti še veliko korakov, je ta projekt pomemben razvoj, ki bo imel veliko vlogo pri pretvarjanju znanstvene fantastike v resničnost.”

Vir:  https://www.electronicspecifier.com/products/wearables/project-to-pave-way-for-first-wearable-textiles-computer

https://www.electronicspecifier.com
Tags: