1. julija, 2020

Podjetje Digi-Key hitro uvaja inovacije v boju proti krizi zaradi COVID-a

Revija logo digikey 300x150 - Podjetje Digi-Key hitro uvaja inovacije v boju proti krizi zaradi COVID-aDigi-Key Electronics
Avtor: Arkadiusz Rataj
2020_287_5

Pandemija COVID-19 predstavlja globalno krizo v vsakem pomenu besede, vendar ne smemo zanikati, da je poskrbela tudi za nekaj svetlih točk. Čeprav je težko odmisliti vse slabe novice, ki prihajajo prek naših telefonov ter televizijskih in radijskih sprejemnikov, si je treba vzeti čas, da se osredotočimo na dobre novice – ljudje se združujejo, tudi ko so prisiljeni biti narazen, pri čemer panoga elektronskih komponent ni izjema.

Številna podjetja so morala hitro prilagoditi svoje dejavnosti, da so lahko podprla svoje skupnosti. Nekatera so se celo združila s tekmeci v boju proti tej pandemiji, ki vpliva na vse nas. To zlasti velja za podjetje Digi-Key, kjer smo ponosni na odziv naših zaposlenih, ki odraža njihov karakter in vrednote našega podjetja v teh težavnih časih. Kot številni drugi, so tudi naši zaposleni hitro sprejeli svoje vloge ključnih delavcev, saj so razumeli pomembno vlogo, ki jo imajo pri zagotavljanju elektronskih komponent tistim, ki so v prvih bojnih linijah. V podjetju Digi-Key je vsak dan na delo prišlo 4.000 zaposlenih (več kot 2.300 virtualno, preostali pa na delovna mesta), ki so se s pozitivnim odnosom in pripravljenostjo hitro prilagodili nenehno razvijajočim se skladiščnim protokolom, namenjenim varnosti.

Medtem ko običajno pomagamo našim strankam razviti naslednjo največjo inovacijo na svetu, smo med to krizo morali sami hitro ustvariti lastne rešitve, da smo lahko zaščitili zaposlene in kupce ter prispevali k borbi proti bolezni COVID-19.

Zaščita zaposlenih – izum ultravijoličnega sanitarnega tunela podjetja Digi-Key
Ko se je nelagodje zaradi bolezni COVID-19 preselilo v misli vseh ljudi, smo v podjetju Digi-Key hitro začeli izvajati stroge ukrepe socialnega distanciranja in razkuževanja delovnih mest, poleg tega pa smo začeli iskati dodatne načine za zmanjšanje stikov. Hitro je postalo jasno, da več kot 8.000 naročil, ki vsak dan potujejo skozi oddelke za sprejem, zbiranje in pakiranje v podjetju Digi-Key, predstavlja tveganje za zdravje zaposlenih. Prek teh naročil je prišlo do veliko stikov in nobenega pravega načina, da bi vedeli, kdo se jih je dotaknil zadnji.

Kot odgovor smo pri podjetju Digi-Key hitro sestavili skupino šestih oseb, ki se je posvetila reševanju te edinstvene težave v dobi COVID. Sprva je skupina pod drobnogled vzela naprave, ki razpršujejo kemikalije za dezinficiranje. Običajno jih najdemo v šolah, zdravstvenih ustanovah itd. Ker so šole bile zaprte, si je skupina lahko izposodila napravo iz lokalne šole – le še eden od mnogih primerov, kako javne in zasebne ustanove sodelujejo in si pomagajo, da v trenutnem ozračju delujejo varno.

Skupina je hitro odkrila, da bi potrebovala več naprav za ustrezno dezinfekcijo vseh naročil, a so žal te naprave bile še v dobavi. To jih ni oviralo in so hitro razvili povsem novo zasnovo – takšno, ki omogoča učinkovito razkuževanje naročil, hkrati pa je tudi prenosljivost, kar je potrebno za okolje kot je skladišče.

Poleg pršenja razkuževalne kemikalije je ekipa želela vključiti dodatno varnost ultravijoličnega germicidnega obsevanja (UVGI) – tehniko, ki jo številna podjetja uporabljajo za ubijanje in deaktivacijo mikroorganizmov z uničenjem nukleinskih kislin in z izkrivljanjem njihove DNK. Skupina je 26. marca začela razpravljati o konceptu UV-tunela. Ob koncu tedna je več zaposlenih podjetja Digi-Key še enkrat preverilo matematični in oblikovni koncept, v ponedeljek pa so že naročali dele.

287 05 04 300x200 - Podjetje Digi-Key hitro uvaja inovacije v boju proti krizi zaradi COVID-aRezultat je bil 4,5-metrskiultravijolični tunel za dezinfekcijo, ki je bil v rekordnem času vgrajen v krivino tekočega traku. Z uporabo UV-svetlobe izum vsak dan razkuži več kot 8.000 naročil, ki potujejo skozi podjetje Digi-Key – ter tako za zaposlene v podjetju drastično zmanjša potencialni stik z virusi.

Podjetje Digi-Key je ta izum, ki ima potencial reševati življenja, hitro delilo z drugimi v panogi. Poleg deljenja zasnove, predsednik podjetja Digi-Key Dave Doherty aktivno sodeluje z drugimi distributerji v zboru distributerjev Panožnega združenja elektronskih komponent (ECIA) z namenom, da bi delil preostale ideje in najboljše prakse za zaščito varnosti zaposlenih in kupcev. Vsi smo v istem položaju, z deljenjem inovacij, ki bodo podjetjem pomagale zaščititi svoje zaposlene in skupnosti, pa bomo pridobili vsi.

Odrekanje razvijalcev – inženirji podjetja Digi-Key univerzi pomagajo razviti ventilator
Medtem ko je naša prva prednostna naloga bila pomoč pri ohranjanju varnosti zaposlenih in skupnosti, je podjetje Digi-Key dobilo tudi več priložnosti prispevati h globalnemu boju proti pandemiji. Ena od teh priložnosti je bila nov odprtokodni ventilator Coventor, ki so ga zasnovali zdravniki na Univerzi v Minnesoti v sodelovanju s podjetjem Digi-Key ter številnimi drugimi podjetji.

Ta cenovno dostopna in hitro nastavljiva naprava, v velikosti škatle s kosmiči, pomaga pri zadovoljevanju hitro rastočega povpraševanja po ventilatorjih pri zdravljenju bolnikov s COVID-19. Kadar bolnišnicam primanjkuje avtomatskih ventilatorjev medicinske kakovosti, se običajno morajo zanesti na usposobljeno osebje, individualno obravnavanje pacientov in izvajanje manualne kompresije. Ob nenehnem stiskanju in sproščanju dihalnega balona, zdravstveni delavci postanejo fizično izčrpani. Zasnova naprave Coventor usposobljeni osebi omogoča spremljanje več kot enega pacienta hkrati, kar širi doseg zdravstvenega sistema.  Ko so začeli razreševati podrobnosti zasnove, so zdravniki na Univerzi v Minnesoti stopili v stik z inženirji podjetja Digi-Key, ki so vpregli vse vire in preusmerili prednostne naloge, da bi lahko hitreje pomagali projektirati in izdelati razpoložljive dele za preprost ventilator, s katerim bi pomagali obolelim z virusom. Ko je podjetje Digi-Key prejelo klic na pomoč, je hitro določilo skupino inženirjev za pomoč pri projektu, s katerim bi lahko rešili življenja.

Skupina inženirjev podjetja Digi-Key se je osredotočila na prepoznavanje delov in reševanje vprašanj v dobavni verigi, vključno s prepoznavanjem dobaviteljev, ki bi lahko v nekaj tednih hitro zagotovili potrebne komponente. Podjetje Digi-Key je v prvi vrsti pomagalo pri povezovanju različnih delov in kosov. Na primer, eden od inženirjev je sodeloval s skupino za določanje sklopov in delov kablov, nato pa jih je čez noč poslal, da jih je skupina v univerzi prejela že naslednjega dne.
Zahvaljujoč temu krepkemu zasebno-javnemu partnerstvu je Coventor postal prvi ventilator, ki ga je Uprava ZDA za živila in zdravila (FDA) odobrila za nujno uporabo med izbruhom COVID-19. S potezo brez primere na trgu medicinskih pripomočkov je skupina zagotovila, da bo to odprtokodna naprava, tako da jo lahko proizvajalci po vsem svetu hitrokopirajo. Ustvarjalci naprave Coventor upajo, da bodo tudi drugi proizvajalci po vsem svetu izkoristili odprtokodne specifikacije in začeli s svojimi regulativnimi in proizvodnimi postopki.

Projekt Coventor je le eden od številnih, v katere je podjetje Digi-Key bilo vključeno med to krizo – dobavljali smo tudi komponente, potrebne za druge medicinske pripomočke, ki se uporabljajo za diagnosticiranje in zdravljenje COVID-19, na primer čelne termometre, kot tudi brezstične podajalnike za dezinfekcijsko sredstvo Purell in opremo, ki se uporablja za delo na daljavo.

Svet se trenutno spopada z enim od najtežavnejših obdobij v zgodovini. V podjetju Digi-Key sočustvujemo s številnimi našimi dobavitelji, kupci in člani skupnosti, ki se soočajo s težavami. Hkrati pa smo izjemno ponosni na odziv naših zaposlenih. Naš neomajen duh sodelovanja je dosegel nove višave, saj prispevamo k partnerstvom in inovacijam, ki pomagajo omiliti učinke COVID-19. Vsak zaposleni v podjetju Digi-Key je seznanjen z besedno zvezo »tisoč majhnih stvari, storjenih na pravilni način vsak dan«. To je vodilno načelo v našem podjetju – od skladišča do naših pisarn po Evropi in po vsem svetu. Ta besedna zveza še vedno drži za podjetje Digi-Key, tudi v teh težavnih trenutkih naše zgodovine. Zdaj se bolj kot kadarkoli prej zavezujemo, da bomo tisoč stvari storili pravilno – za zaščito zaposlenih, kupcev in naše skupnosti.

Arkadiusz Rataj je vodja prodaje pri podjetju Digi-Key Electronics, kjer je odgovoren za regijo Srednje in Vzhodne Evrope ter Turčije, strankam in partnerskim dobaviteljem pa prinaša prednosti svojih 13-letnih izkušenj v nabavi, pridobivanju ugodnih cen in poslovnih odnosih v panogi elektronike. Digi-Key je eden največjih distributerjev elektronskih komponent na svetu, ki ponuja celovite storitve in več kot 8,9 milijona izdelkov več kot 1000 proizvajalcev kakovostnih blagovnih znamk, od katerih jih ima več kot 1,8 milijona na zalogi ter na voljo za takojšnje pošiljanje.

www.digikey.com
Tags: