31. maja, 2021

Panasonic ukinja svinčene akumulatorje – kaj pa zdaj?

sk 300x71 - Panasonic ukinja svinčene akumulatorje – kaj pa zdaj?Panasonic je ukinil proizvodnjo mnogih svinčenih akumulatorjev in se umika iz tega sektorja. Pa so na voljo novejši modeli? In na kaj morate biti pozorni pri nadomestnih akumulatorjih?

Schukat electronic
2021-297-15

Ozadje
Zaradi Panasonicove odločitve, da zapusti sektor svinčenih akumulatorjev, opažamo povečano število poizvedb in negotovost glede nadomestnih akumulatorjev. Ker se proizvajalec popolnoma umika s tega področja, novejših modelov ne bo več na voljo.

Alternative drugih proizvajalcev
Za vsak svinčeni akumulator podjetja Panasonic je mogoče najti ustrezno alternativo drugega proizvajalca, tudi če ujemanje akumulatorja ni vedno popolno.

Kateri akumulator je najboljša alternativa za določeno področje uporabe, je treba določiti za vsak posamezen primer, saj na to vplivajo različni dejavniki:

  • Kakšna mora biti zmogljivost akumulatorja?
  • Za kaj se bo uporabljal?
  • Kakšno življenjsko dobo lahko pričakujete pri določeni uporabi?
  • Kakšne so tehnične zahteve?

Proizvajalec akumulatorjev GS YUASA nam je povedal, kaj je treba upoštevati pri izbiri akumulatorja.

Nasveti za izbiro svinčenega akumulatorja
Obremenitev akumulatorja in čas delovanja
Svinčeni akumulatorji so vseh oblik in velikosti. Da bi našli pravi akumulator za predvideno uporabo, potrebujete dva glavna podatka: obremenitev in načrtovani čas delovanja/avtonomija. Kaj pa, če ne poznate električnega toka v amperih, ki ga potrebuje električna naprava ali motor? V tem primeru lahko moč v vatih pretvorimo v ampere tako, da jo delimo z uporabljeno sistemsko napetostjo.
Primer: Električno orodje ima podatke 12 V/120 W. Za izračun obremenitve akumulatorja: 120 : 12 = 10 A. Izbrani akumulator mora zdržati to obremenitev za predviden čas delovanja.

Nasvet: Izbira akumulatorja s pomočjo konfiguratorja
Na podlagi številnih informacij lahko s pomočjo spletnega konfiguratorja[1] GS YUASA preprosto določite pravi industrijski akumulator. Konfigurator omogoča neposreden izračun za iskanje ustreznega akumulatorja za določeno delo in posreden izračun za ugotavljanje avtonomije določenega akumulatorja glede na njegovo obremenitev. Obremenitev je mogoče določiti tudi za posebne uporabe, če se obremenitev in avtonomija spreminjata in prihaja do kratkotrajnih visokih bremen.

Življenjska doba in namen uporabe
Življenjska doba svinčenega akumulatorja je odvisna od njegove uporabe v stanju pripravljenosti in cikličnega delovanja.
V stanju pripravljenosti življenjsko dobo narekuje razvrstitev akumulatorja v razrede Eurobat, npr. razred Eurobat 3–5 let, 6–9 let ali 10–12 let. Življenjska doba je krajša, če je akumulator na primer izpostavljen višjim temperaturam, kot je določeno, ali če je napačno polnjen. Običajno doseže svojo življenjsko dobo pri 80-odstotni nazivni zmogljivosti.

Pri cikličnem delovanju proizvajalec določi, koliko ciklov je mogoče doseči pri določeni globini praznjenja. Večja kot je globina praznjenja, manjše je število polnilnih ciklov do konca življenjske dobe akumulatorja. Globina praznjenja je podana kot odstotek zahtevane zmogljivosti na delovni cikel. Z drugimi besedami: ko akumulator doseže določeno število ciklov, je njegove življenjske dobe konec. Pri intenzivni uporabi se to lahko zgodi že po nekaj mesecih. Pogoja sta pravilno shranjevanje in uporaba.

Pri podjetju Schukat
Alternativa, ki jo Schukat electronic ponuja strankam namesto ukinjenih izdelkov podjetja Panasonic, so odlični izdelki podjetja GS YUASA[2], enega največjih svetovnih proizvajalcev svinčenih akumulatorjev in litij-ionskih baterij.
Naša ponudba zajema industrijske akumulatorje za vse vrste uporabe, od preprostih do zelo občutljivih naprav, ki zajemajo običajne komercialne akumulatorje (3–5 let), akumulatorje za splošno uporabo (6–9 let), akumulatorje z dolgo življenjsko dobo (10–12 let) in akumulatorje, posebej zasnovane za ciklično uporabo. GS YUASA nadzira vse občutljive komponente, ki se uporabljajo v proizvodnji, in z visoko vertikalno integracijo zagotavlja standardizirano visoko kakovost vsakega proizvedenega akumulatorja.

V tej tabeli[3] smo pripravili pregled možnih nadomestnih akumulatorjev: https://www.schukat.com/schukat/pdf.nsf/4C4BC333DB4C0CC9C12586960030A229/$file/Panasonic_Abkuendigungsliste_03-2021.pdf

Viri:
1: https://www.yuasa.de/informationen/industrial-applications/grosenberater/
2: https://www.schukat.com/schukat/schukat_cms_en.nsf/index/CMS86B31FA4428E0E5DC1257362002D2804?OpenDocument
3: https://www.schukat.com/schukat/pdf.nsf/4C4BC333DB4C0CC9C12586960030A229/$file/Panasonic_Abkuendigungsliste_03-2021.pdf

Povzeto po: https://www.schukat.com/schukat/schukat_cms_en.nsf/index/CMSD574B86F250FE024C125868000461A2F?OpenDocument&pk_campaign=nl-se-2021-03-19&pk_kwd=Case%20Study

https://www.schukat.com