4. septembra, 2021

Krstna plovba kompleksnega senzorskega sistema za avtonomna plovila

ul fe 300x125 - Krstna plovba kompleksnega senzorskega sistema za avtonomna plovilaFakulteta za Elektrotehniko UL že desetletje sodeluje s Fakulteto za računalništvo in informatiko pri razvoju algoritmov za vizualno detekcijo ovir na vodni gladini. To je bistven element kakršnekoli avtonomne plovbe, ki še zdaleč ni rešen.

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko
2021-299-5

Na FE in FRI trenutno poteka raziskovalni projekt ARRS “Adaptivne globoke metode zaznavanja za avtonomna plovila”, ki gradi na spoznanju, da so bile napovedi pionirjev avtonomne vožnje o tem, kdaj bomo dobili prvi “zares avtonomni” avto hudo preuranjene.

Medtem je postalo je jasno, da rabimo za razvoj avtonomne vožnje velike količine kvalitetnih podatkov, in to po možnosti iz zelo raznolikih in redundantnih senzorjev. K projektu smo se zato odločili pritegniti tudi študente Fakultete za elektrotehniko ter Fakultete za računalništvo, ki so prvo “pokoronsko” poletje preživeli v Laboratoriju za strojno inteligenco na fakulteti za elektrotehniko. Dobili so najsodobnejše senzorje, ki se uporabljajo pri razvoju avtonomne vožnje: natančen GPS z inercialnim senzorjem, LIDAR, RADAR, barvne, globinske in specialne kamere ter nalogo da to povežejo v delujoč sistem za zajem podatkov, ki ga bo mogoče montirati na plovila.

Nastal je kompleksen senzorski sistem, ki smo ga pravkar preizkusili tako na cesti, kot s krstno plovbo po Ljubljanici, s čimer so študenti tudi zaključili svoje delo na projektu, ki se je zaradi epidemije raztegnilo tudi v leto 2021, raziskovalci pa imamo na voljo enega redkih prototipnih sistemov s takšnim naborov senzorjev za naše nadaljnje delo.

https://www.fe.uni-lj.si