6. januarja, 2021

Nastajajoča nosljiva tehnologija uporablja drobna vlakna, ki lahko spremljajo vaš krvni tlak, srčni utrip in še več

Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Nastajajoča nosljiva tehnologija uporablja drobna vlakna, ki lahko spremljajo vaš krvni tlak, srčni utrip in še več

Do majice, ki nadzira vaš krvni tlak, ali para nogavic, ki lahko spremlja raven holesterola, nas morda loči le še nekaj let, da postanejo resničnost.

V članku, objavljenem v reviji Applied Physics Reviews, raziskovalci preučujejo uporabo mikrovlaken in še manjših nanovlaken kot nosljivih monitorjev, ki bi lahko spremljali bolnikove vitalne znake.

5 1 1 300x167 - Nastajajoča nosljiva tehnologija uporablja drobna vlakna, ki lahko spremljajo vaš krvni tlak, srčni utrip in še več

Nosljiva tehnologija na osnovi mikrovlaken in nanovlaken  se lahko uporablja za spremljanje vitalnih znakov pacienta v vseh pogojih. Vir: Nacionalna univerza v Singapurju

Tehnologija na osnovi mikrovlaken in nanovlaken naslavlja naraščajoče pomisleke v zdravstveni skupnosti glede spremljanja kroničnih bolezni, kot so diabetes, astma, debelost in visok krvni tlak, ko se prebivalstvo stara.

“Zato povpraševanje po prilagojenem sistemu za ohranjanje zdravja, ki je sposoben zaznati uporabnikove biosignale na kateri koli lokaciji in ob kateremkoli času, hitro narašča,” je povedala avtorica Rituparna Ghosh.

Nosljiva vlakna so zelo občutljiva in prilagodljiva ter jih lahko uporabljamo za merjenje krvnega tlaka, srčnega utripa, kakovosti spanja, ravni holesterola, ravni kisika in drugih vitalnih znakov. Zaradi majhnosti jih lahko nanesete neposredno na kožo ali vtkete v oblačila, kot so srajce, nogavice, ogrlice ali zapestnice.

“Lahko bi imeli ure, celo tetovaže. Uporabna je v skoraj vseh oblikah,” je dejala Rituparna Ghosh. “Lahko bi imeli nekaj podobnega maski za obraz, lahko je v obliki robčka, ki si ga nadeneš na zapestje in začne posredovati podatke.”

Avtor Seeram Ramakrishna z Nacionalne univerze v Singapurju je dejal, da bi lahko bila ena izmed najbolj obetavnih tehnologij nanovlaken, piezoelektrični senzorji, ki jih poganja mehanska energija, pripravljeni za trg v manj kot treh letih.

Po njegovih besedah so lahko druge tehnologije pripravljene za splošno uporabo v petih do osmih letih.

Ramakrishna je dodal, da je med tem časom je treba narediti več raziskav, kako narediti senzorje iz teh vlaken bolj trpežne, tako da bi jih bilo mogoče večkrat uporabiti in zanje ponuditi tudi zanesljiv prenosni vir energije. Po njegovem mnenju bo potreben tudi čas, da se medicinska skupnost prepriča, da je ta tehnologija natančna in da je njenim podatkom mogoče zaupati za uporabo pri pravih bolnikih.

“Medicinska skupnost novosti vedno sprejema z zadržkom, medtem ko wellness industrija že uporablja te koncepte,” je dejal. “Potrebujemo veliko več vzročno-posledičnih študij. Zbrati moramo dovolj informacij, da bodo zdravniki resnično sprejeli dejstvo, da so to informacije, na katere se lahko zanesejo.”

Ocenjeno je bilo, da bo svetovna tržna vrednost nosljive tehnologije leta 2019 presegla 32 milijard ameriških dolarjev, do leta 2025 pa naj bi skočila na 74 milijard ameriških dolarjev, saj se bodo še naprej pojavljale nove aplikacije.

 

Vir: https://techxplore.com/news/2020-12-emerging-wearable-technology-tiny-fibers.html

Vir: Ameriški inštitut za fiziko