1. decembra, 2017

RITTAL predstavitveni demo BUS

Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - RITTAL predstavitveni demo BUSAX elektronika d.o.o.
Avtor: Bojan Kovač

Med vidnejšimi dogodki, ki jih za svoje stranke in poslovne partnerje prirejajo slovenska podjetja, lahko upravičeno med odmevnejše prištevamo tudi turnejo Rittalovega predstavitvenega avtobusa po vseh večjih slovenskih mestih, ki smo si ga lahko na različnih lokacijah ogledali od srede, 8. novembra do torka, 14. novembra.

258 22 01 300x224 - RITTAL predstavitveni demo BUS258 22 05 300x158 - RITTAL predstavitveni demo BUSAvtobus je že na daleč prepoznaven, gre pa za isto vozilo, ki si ga lahko ogledamo na vseh večjih sejemskih dogodkih po Evropi. Najbrž si marsikdo niti ne predstavlja, kako visok novo znanja in najsodobnejših tehnoloških rešitev je potrebnih, da na videz čisto podobne, na zunaj skoraj enake omarice poleg prostora za vgrajene komponente med drugim zagotavljajo tudi zaščito pred nepooblaščenim dostopom, interno hlajenje, daljinsko upravljanje s pametnimi vtičnicami znotraj omarice, detekcijo dima in požara znotraj omarice ter več nivojev alarmiranja v zvezi s pretečo nevarnostjo požara. V zadnji fazi se lahko lokalno, le na nivoju notranjosti aktualne omarice, sproži sistem samogašenja požara, oziroma potencialnega vzroka za požar. Ob tem lahko vsi ostali podsistemi, ki se nahajajo v istem prostoru, nemoteno nadaljujejo s svojim delom. Krmilne in IT omarice sestavljamo skupaj z vmesnimi hladilnimi moduli (ki istočasno hladijo notranjost dveh sosednjih omaric) v poljubno dolge nize, kar je Rittalu uspelo doseči do popolnosti! Ko govorimo o eni omarici, so vse naštete prednosti morda videti kot nepotreben strošek v neki investiciji, ko pa se število IT omaric v nizu poveča , postanejo investitorju te prednosti velika tehnološka prednost, ki je neprekosljiva, kar se tiče varnosti zaščite podatkov, vzdrževanja optimalnih pogojev za delovanje, zaščite opreme pred požarom, centralnega upravljanja na daljavo in znatno znižanje obratovalnih stroškov na račun porabljene energije, ki je potrebna za vzdrževanje optimalnih klimatskih pogojev za delovanje vgrajene IT opreme.

258 22 03 300x167 - RITTAL predstavitveni demo BUS258 22 04 169x300 - RITTAL predstavitveni demo BUSNazadnje omenjene trditve o prihrankih tako izstopajo, da moram to vsaj malo razložiti!
Najprej je tu zaprt sistem hlajenja notranjosti omarice, s čimer lahko konstantno temperaturo znotraj vsake omarice nastavimo na neko idealno vrednost, ki zagotavlja odlične pogoje za delovanje specifične vgrajene opreme. Za določeno opremo morda ni potrebna temperatura okolice 18° C, ampak je povsem dovolj, da je ta temperatura pod 30° C. Že tu nastane znaten prihranek. Če bi bila vsa oprema vgrajena v neki čisti klimatizirani sobi, bi morali celotno sobo klimatizirati na zahtevanih 18 °C, ki jih za svoje optimalno delovanje na primer zahtevajo najzmogljivejši strežniki. Ohladiti tolikšen prostor in temperaturo vzdrževati na zahtevanem nivoju ni preprosta naloga! Energija, ki je za to potrebna, največkrat presega priključno moč vgrajene IT opreme in večji del obratovalnih stroškov v nekem IT centru, kjer so nameščeni strežniki, pomeni porabljena energija zaradi potrebe po vzdrževanju optimalne temperature prostora.

258 22 02 300x284 - RITTAL predstavitveni demo BUSVišek prihranka pri porabi energiji je bil dosežen na Norveškem, kjer je globoko v opuščenem rudniku Lefdal nastal največji podatkovni center na svetu, ki potrjuje učinkovitost Rittalove zasnove pri gradnji poljubno razširljivih podatkovnih centrov z nizkimi obratovalnimi stroški. Tu (tudi zaradi drugih ugodnih pogojev na tej lokaciji) dosegajo faktor učinkovitosti 1,25, kar pomeni, da za eno uro delovanja strežnika s priključno močjo 1 kW porabijo le 1,25 kWh električne energije! Osnova podatkovnega centra je poljubno razširljiv sistem zabojnikov z vgrajenimi omaricami in popolnim sistemom vodnega hlajenja v vsaki posamezni omarici, ki jih v primeru omenjenega rudnika v opuščene hodnike pripeljejo s tovornjaki in namestijo v pripravljene regale , po tri ali štiri enega nad drugim. Potreben je le še priklop hladilne tekočine in napajanja!

Razširljivost in prilagodljivost tako zasnovanih centrov sta v tem trenutku vodilna v svetu, prav tako je opisana rešitev daleč najboljša glede energetske učinkovitosti. Kot zanimivost naj omenim le še to, da je v rudniku Lefdal že nameščenih in delujočih 300 takšnih zabojnikov, celotna kapaciteta v petih podzemnih nivojih pa bo 1500 zabojnikov. Več informacij o tem podatkovnem centru lahko dobite na spletni strani https://www.lefdalmine.com, podrobne informacije o IT omarah pa tudi na spletni strani podjetja Rittal d.o.o. : https://www.rittal.com/si-sl/content/sl/produkte/itinfrastruktur/itinfrastruktur.jsp

www.svet-el.si

Tags: