1. marec, 2018

Ena za vse – Kartica Intel® Compute Card – zelo majhen osebni računalnik

eestecRutronik GmbH
Avtor: Mario Klug
2018_261_33

Nove zasnove na trgu IT štejejo kot revolucionarne, kadar omogočajo nove koncepte naprav ali načine uporabe, ki do te nove zasnove niso bili mogoči ali pa le delno. Z vedno večjo miniaturizacijo integriranih vezij in s tem povezano vedno večjo koncentracijo računske zmogljivosti v vedno manjšem prostoru so že v preteklosti nastajali novi koncepti naprav, ki so močno vplivali na uporabnost računalniških sistemov. Za primer lahko vzamemo na primer tablične računalnike ali pametne telefone: Ti koncepti so najprej spremenili trg potrošniških naprav, nato pa so začeli prodirati tudi na industrijski trg, kjer so omogočili nove pristope do uporabe računalniške tehnologije. Pri vseh teh konceptih pa je šlo v osnovi za popolnoma nove razrede naprav, ki so omogočili nove scenarije uporabe.

261 33 01 300x200 - Ena za vse - Kartica Intel® Compute Card – zelo majhen osebni računalnik

Kadar gledamo dosedanji pristop do mobilnosti v računalniških tehnologijah, lahko najdemo različne koncepte, ki sicer še vedno sobivajo, vendar se v najboljšem primeru samo dopolnjujejo. Kadar zasebno potujemo, vzamemo s seboj tablični računalnik, ki ga dopolnjuje pametni telefon. Na bolj profesionalnem področju vključuje standardna oprema običajne, preklopne in tanke prenosnike. Če si zdaj ogledamo potek poslovne poti, hitro opazimo različne načine uporabe, ko potrebujemo računalniško tehnologijo in moramo zato uporabiti različne koncepte.

Pri potovanjih z letalom sedimo v čakalnicah na letališčih in urejamo predstavitve na prenosnem računalniku, ob tem pa s pametnim telefonom pišemo sporočila v storitvah za sporočanje. V letalu smo praviloma odrezani od komunikacije s svetom, zato uporabljamo le še prenosnike, na primer za pripravo na sestanke in podobno. Ko prispemo na cilj, moramo svoj prenosni računalnik za predstavitev povezati s projektorjem ali monitorjem. V hotelski sobi nas namesto tega čaka bolj ali manj interaktiven televizor, hotelsko omrežje WLAN pa se povezuje s tabličnim računalnikom, prenosnikom in pametnim telefonom, da lahko urejamo tako poslovne kot tudi zasebne stvari.

261 33 02 172x300 - Ena za vse - Kartica Intel® Compute Card – zelo majhen osebni računalnikZaradi tega se zdi precej varna predpostavka, da večina ljudi na potovanja jemlje le še dve ali tri različne naprave, ki pa so večino časa izklopljene ali v varčevalnem načinu, saj je izkoriščenost vseh naprav povprečno precej nizka.

Univerzalna rešitev za poslovno in zasebno uporabo

Koliko bolj priročno bi bilo, če bi obstajal računalnik, ki bi nadomestil vse te naprave? Ki bi zmogel skoraj vse, kar zmorejo tudi druge naprave? Pri tem bi bil tudi majhen in priročen kot kreditna kartica, tako da ne prihrani le prostora in teže, ampak je zato tudi bolje izkoriščen. Kartica Intel® Compute Card želi doseči ravno to: Gre za celovit računalnik z zunanjimi merami približno 95 x 55 x 5 mm (približno toliko kot kreditna kartica), porabo pod 10 W in standardnim vmesnikom, ki omogoča popolnoma nov pristop do mobilnosti računalnikov. Seveda je jasno, da tak koncept ne more uspeti brez obsežnega obstoječega ekosistema. Ravno glede tega pa velja še enkrat premisliti, kakšne možnosti ponuja ta koncept.

Kot smo že omenili, so bile dosedanje naprave, dojete kot revolucionarne, brez omembe vrednega ekosistema, so delovale že takoj po nakupu in so se lahko zato hitro uveljavile. Pri računalniku Intel® Compute Card ni tako, saj potrebuje možnosti povezovanja. Če privzamemo, da so partnerji ekosistema že ob predstavitvi kartice pripravili ustrezne naprave, ki se bodo hitro razširile po trgu, si lahko zamislimo naslednji scenarij:

Kartica namesto kaosa

Poleg pametnega telefona lahko zdaj s seboj nosimo le še kartico Intel® Compute Card. Zadnje zadeve pred odhodom lahko uredimo na priključni postaji svoje pisalne mize v pisarni. Idealno bi bilo, če bi bila kartica preprosto priključena v razširitveno mesto monitorja. Potem kartico vzamemo iz reže, jo damo v žep in naslednji dan odpotujemo. V avli letališča imamo nato na sedežih ali v restavracijah pripravljene majhne monitorje s primernim razširitvenim mestom, v katere lahko vstavimo kartico Compute Card in tako delamo naprej do prijave. Tudi v letalu imamo podobno razširitveno mesto na sistemu za zabavo, da lahko delamo tudi tukaj. Ko pridemo na cilj, vtaknemo kartico za sestanek s pripravljeno predstavitvijo v razširitveno mesto na monitorju in opravimo svojo predstavitev. Ker ima enako razširitveno mesto tudi televizor v hotelski sobi, lahko delo nadaljujemo na velikem zaslonu.

Kje pa je tukaj bistvena razlika od prihajajočih priključnih postaj za pametne telefone? Čisto preprosto: V prilagodljivosti pri izbiri operacijskega sistema in aplikacij. Rešitev Microsoft Continuum je pri izbiri programske opreme zaradi procesorske platforme in maloštevilnih razpoložljivih pametnih telefonov omejena na Windows 10, koncept priključne postaje iz podjetja Samsung za pametni telefon Galaxy S8 pa je omejen na operacijski sistem Android.

Zmogljivost pametnih telefonov tudi v prihodnje najbrž ne bo zadostovala za emulacije in navidezne računalnike (VM), tako da ti koncepti večinoma ne prinašajo želene dodane vrednosti. Edina prednost bi bila v tem, da lahko s seboj vzamemo le eno napravo. To pa, vsaj do zdaj, še ni rešeno na zadovoljiv način.

Prilagojena zmogljivost, jasno skaliranje

261 33 03 300x200 - Ena za vse - Kartica Intel® Compute Card – zelo majhen osebni računalnikKartica Compute Card je drugačna: Skaliranje od procesorja Celeron® N3450 do Core™ i5-7Y57 s funkcijo vPro™ omogoča prilagajanje zmogljivosti večini vsakodnevnih potreb pri uporabi. Vmesniki, ki so na voljo na priključku za priključno postajo, omogočajo proizvajalcem, da s kartico povežejo gostiteljske priključke USB 3.0, vmesnike Ethernet in do dva monitorja, od katerih eden omogoča ločljivost do UHD pri 60 Hz. S tem in z že v kartici vgrajenima vmesnikoma Bluetooth 4.2 ter WiFi iz podjetja Intel so vam na voljo vsi potrebni vmesniki za smiselno rabo kartice v vsakem priključnem sistemu.

Uporaba računalnika Intel® Compute Card pa s tem ni omejena na omenjeni scenarij. Podjetje Intel® je že potrdilo nadaljnji razvoj tega koncepta tudi za prihodnje generacije procesorjev, tako da bo kartica Compute Card na voljo tudi za druge načine uporabe, kjer bodo pomembne sposobnost skaliranja, sposobnost prilagodljivega izbiranja operacijskega sistema in uporabljenih programov ter možnost preproste posodobitve z novimi tehnologiji procesorjev.

261 33 04 300x200 - Ena za vse - Kartica Intel® Compute Card – zelo majhen osebni računalnikPrimer so digitalni znaki, ki trenutno največkrat delujejo s povezanimi zunanjimi osebnimi računalniki, enotami OPS v monitorjih ali z matičnimi ploščami, vgrajenimi v sistem. Vsak od teh konceptov ima svoje prednosti in slabosti. Slabosti so drago in motnjam izpostavljeno ožičenje zunanjih sistemov ter težavno posodabljanje vgrajenih matičnih plošč na novo tehnologijo. Zaradi tega smo dolgo pričakovali uveljavitev koncepta OPS, ki pa se je izkazal za predragega in zapletenega za izvedbo. Novi pristopi, kot je Mini OPS, rešitev sicer izboljšajo, še vedno pa ne spreminjajo precej slabe razpoložljivosti na trgu.

Če privzamemo, da bo kartica Intel® Compute Card na voljo v zadostnih količinah za uvedbo na trgu, bi se morala situacija za načine uporabe, kjer robustnost ni najpomembnejša (tukaj so boljši zunanji osebni računalniki ali enote Mini OPS brez ventilatorjev), izboljšati.

Kartica Compute Card na področju IoT

261 33 05 200x300 - Ena za vse - Kartica Intel® Compute Card – zelo majhen osebni računalnikČe pogledamo še malo širše na naprave, ki jih vsakodnevno uporabljamo doma, se zdijo interaktivni in omrežno povezani televizorji ter interaktivni hladilniki kot nalašč za uporabo kartice Intel® Compute Card.

Tudi te naprave bi lahko po nekaj letih nadgradili z najnovejšo tehnologijo procesorjev in programske opreme. Enako si lahko predstavljamo uporabo poslovne kartice Compute Card z domačim televizorjem, saj ima velik zaslon.

Seveda je tablične računalnike že zdaj mogoče povezati s televizorji po vmesniku HDMI, uporabljamo pa jih lahko tudi kot monitorje. Vseeno pa to ostaja omejeno na vsakokratno platformo.

Če se bo razvoj monitorjev OLED z možnostjo zvijanja ali zlaganja nadaljeval in bodo taki koncepti postali zreli za trg, ni nobenega razloga, da kartice Intel® Compute Card ne bi uporabljali mobilno s takšnimi rešitvami za prikazovanje.

Na koncu bo o uspešnosti te revolucionarne zasnove odločala dostopnost kar najširšega ekosistema. Podjetje Rutronik zato s svetovanjem podpira razvijalce naprav in sistemov – pa naj gre za uporabo v novih digitalnih znakih ali pa v najsodobnejšem vrhunskem hladilniku. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem tudi pri vas svetovali o možnostih, ki jih ponuja kartica Intel® Compute Card za vaš način uporabe.

RUTRONIK, elektronski gradbeni elementi,
Podružnica v Ljubljani
Motnica 5, 1236 Trzin, Slovenia
E-pošta: rutronik_si@rutronik.com
Tel. +386 1 561 09-80
www.rutronik.com
Tags: