1. maja, 2018

Prikazovalniki TFT za uporabo v industriji

Revija logo rutronik - Prikazovalniki TFT za uporabo v industrijiRutronik GmbH
Avtor: Dominic Spirgat
2018_263_12

V industriji se dandanes poleg standardnih prikazovalnikov TFT uporablja vedno več izdelkov po meri stranke. To je še zlasti smiselno pri posebnih načinih uporabe.

Po meri strank prilagojeno za industrijo

263 12 01 172x300 - Prikazovalniki TFT za uporabo v industrijiŠe pred nekaj leti so v industrijskih okoljih navadno uporabljali standardne prikazovalnike TFT. Dandanes pa se prikazovalniki vedno pogosteje oplemenitijo s prilagoditvijo potrebam strank. Ker se življenjski cikli izdelkov krajšajo tudi v industriji, prehajajo zahteve po zelo dolgotrajni razpoložljivosti prikazovalnikov bolj v ozadje. Vedno pomembnejše postajajo značilnosti, kot so oblikovanje, preprosto upravljanje in ekskluzivnost.

Individualne rešitve za vsak namen uporabe

Vsaka stranka ima svoje zahteve za svoje okolje. Te je najlaže izpolniti s prikazovalniki po meri. Pri tem prihajajo številne ideje iz sveta zabavne elektronike, kjer so najpomembnejši pametni telefoni in tablični računalniki, še posebej na področju upravljanja na dotik in zasnove z zaščitnim steklom. Določene zahteve izhajajo tudi z mesta uporabe prikazovalnika in iz strankinega oblikovanja. Način uporabe lahko na primer zahteva podaljšanje folijskega povezovalnega kabla ali prilagoditev vmesnika strankini aplikaciji. Pogosto se poveča svetlost prikazovalnika ali se nanese poseben premaz, da je zagotovljena berljivost tudi na sončni svetlobi. Dodatna O-folija razširi vidni kot prikazovalnika TFT, da je tudi pri fiksno vgrajenih napravah mogoče videti prikazovalnik iz različnih smeri.

Uspešna izvedba je lahko odvisna od velikosti projekta, saj se za vsak maloserijski izdelek ne izplača izvesti prilagoditev s posledičnimi stroški za menjavo orodij, odobritve in vzorčenje.

Prilagoditve prikazovalnikov

263 12 03 300x223 - Prikazovalniki TFT za uporabo v industrijiNajpogostejša prilagoditev je integracija upravljanja na dotik po sistemu projiciranega kapacitivnega zaznavanja (Projected Capacitive – PCAP). Tipalo za upravljanje na dotik je pri tem nameščeno pod površino iz stekla ali umetne mase, vendar zlahka zaznava skoznjo. To ima dve prednosti: Napravo je tako mogoče dodatno zaščititi pred vandalizmom, saj je mogoče uporabiti kaljeno steklo, poleg tega pa je mogoče napravo enovito vgraditi v ohišje brez umazanih robov v ohišju. To omogoča čiščenje tudi z agresivnimi razkužili in čistili, ne da bi s tem poškodovali prikazovalnik ali celotno napravo. Na voljo so tudi pametne zasnove.

Dodatna prevleka proti bleščanju (Anti Glare – AG) omogoča optimalno vidnost prikazovalnika TFT tudi na močni sončni svetlobi ali pri svetli razsvetljavi. Ta mat prevleka se nanese neposredno na površino stekla in ji s tem zagotovi zaščito pred bleščanjem.

Različne naprave je mogoče obsežno prilagajati z različnimi velikostmi, oblikami, materiali ali potiski pokrivnega stekla. Dodajanje lastnega logotipa omogoča pri tem tudi vključitev v celostno podobo stranke.

Optična vezava

Ujetje zraka med zaslonom na dotik in pokrivnim steklom lahko povzroči neenakomerno občutljivost ter svetlobne odboje, kar preprečimo z optično vezavo oziroma lepljenjem tipala za dotik na pokrivno steklo. Optična vezava (Optical Bonding) pomeni lepljenje dveh delov po celotni površini, kar omogoča povezovanje pokrivnega stekla in tipala za dotik, pa tudi tipala za dotik ter prikazovalnika TFT.

263 12 02 300x200 - Prikazovalniki TFT za uporabo v industrijiTa postopek prinaša optične in mehanske prednosti. V največji mogoči meri preprečuje lomljenje svetlobe na prehodih med različnimi materiali, tako da ostane prikazovalnik dobro berljiv tudi v sončni svetlobi. Lepljenje po celotni površini je pri tem podobno proizvodnji lepljenega stekla, kar zagotovi bistveno večjo robustnost celotne enote. Hkrati se s tem izognemo zračni reži, kamor lahko pri samo po robu lepljenih prikazovalnikih sčasoma vdrejo prah, drugi delci in kondenzacija.

Pri optični vezavi je potrebno strokovno znanje, ki vključuje tudi izbiro lepila. Da lepljenje ne vpliva na optične lastnosti naprave, na primer svetlost in kontrast, mora biti lepilo zelo prozorno ter se ne sme obarvati zaradi učinkovanja UV-sevanja. Poleg tega pri lepljenju ne sme priti do vključkov zraka ali drugih materialov, samo lepljenje pa mora izravnati tudi mehanske vplive, na primer razlike v temperaturnih raztezkih, udarce in tresljaje. Optična vezava je zato kompleksna in ostaja stroškovno intenzivna.

Prilagoditev po meri ali ne?

Prilagoditev standardnega prikazovalnika po meri ni prava izbira za vsako napravo, projekt ali stranko. V številnih primerih lahko dosežemo boljše razmerje med stroški in koristmi s serijskimi prikazovalniki.
Pri posebnih načinih uporabe, ki zato zahtevajo prilagojen prikazovalnik, pa lahko možnosti za oplemenitenje in prilagajanje razširijo področje uporabnosti prikazovalnikov TFT. Če so vam pomembni upravljanje z večkratnimi dotiki ali kretnjami, intuitivno upravljanje in posebno oblikovanje pokrivnega stekla, lahko z razpoložljivimi tehničnimi sredstvi ustvarite izdelek po svoji meri. Ta vam bo zagotovil najvišjo mogočo funkcionalnost, zanesljivo upravljanje in optimalno usklajenost s celostno podobo podjetja. Podjetje Rutronik podpira svoje stranke skozi vse faze projekta, od začetka in izbire orodij ter priprave vzorcev za odobritev do serijske proizvodnje.

Rutronik GmbH,
Podružnica v Ljubljani
Motnica 5, 1236 Trzin, Slovenia
rutronik_si@rutronik.com
Tel. +386 1 561 09-80
www.rutronik.com
Tags: