1. november, 2018

Vgradni komplet za avtonomno vožnjo

Svet elektronike colorMesse München GmbH
Avtor: Hermann Straubinger
2018_268_27

Vsem, ki se nočejo odreči svojemu “staremu” avtomobilu, se v bodoče zaradi tega ne bo več treba odrekati sodobnim funkcijam, ki jih nudijo avtonomna vozila. Novi kompleti za naknadno vgradnjo bodo voznike v prihodnosti razbremenili dolgočasnega šofiranja, torej upravljanja z volanom vozila.

268 27 01 300x199 - Vgradni komplet za avtonomno vožnjoMajhno start-up podjetje “Kopernikus Automotive” iz Berlina je že uspelo razviti tisto, na čemer veliki avtomobilski proizvajalci še vedno mrzlično delajo: razvilo je tehnologijo za avtonomno vožnjo, ki je dostopna voznikom običajnih vozil, skupaj z rešitvijo za namestitev v njihova vozila. 18. junija 2018 so opravili tudi prvo pravo potovanje s tako preurejenim običajnim avtomobilom, ki je opremljeno s to tehnologijo povsem samostojno prepeljalo potnike od Ingolstadta do Wolfsburga v Nemčiji.

Preurejanje vozila je zelo preprosto: okrog avtomobila je nameščenih sedem kamer, ki so povezane z visoko zmogljivim računalnikom, torej z “možgani” samovodljivega avtomobila. Podjetje je za rešitev uporabilo tudi senzorje in aktuatorje, ki so sicer v avtomobilu že serijsko vgrajeni. Sistem med drugim aktivno deluje na sistem za upravljanje vozila podobno, kot bi to izvajal pomočnik za parkiranje in bere iz radarja, ki dejansko nadzoruje adaptivni tempomat. To pomeni, da cena takšnega kompleta za naknadno vgradnjo v vozilo niti ni tako visoka: vse skupaj bo stalo okrog 3000 evrov. Vključena je tudi povezava s spletom, ki omogoča posodobitve in nadgradnjo na samem avtomobilu. Tako se avtomobil nenehno uči in postaja vse bolj avtonomen.

Prav tako njihova rešitev privzeto ponuja dostop do vmesne programske opreme v njihovi lastni prodajalni App Store, ki vozniku omogoča, da na avtomobilu za različne namene naloži različna programska orodja. Na ta način lahko s klikom na mobilni telefon programsko opremo enostavno zamenjate ali spremenite na primer za promet po levi strani, če se vozite v Angliji. Za različno programsko opremo podjetje Kopernikus sodeluje s samostojnimi razvijalci programske opreme po vsem svetu.

Uresničevalci avtonomnosti iz Berlina

268 27 02 300x169 - Vgradni komplet za avtonomno vožnjo“Mi smo nekakšni uresničevalci avtonomnosti, vendar ta kategorija za zdaj še ne obstaja, samo ime pa smo si izmislili, «pravi Stefan Jenzowsky, soustanovitelj podjetja Kopernikus Automotive. Njegov kolega Tim von Törne se strinja z njim: “Da, ko smo investitorjem pred dvema letoma to prvič predstavili, so nam komaj verjeli. Toda potem, ko smo lahko pokazali in dokazali, da je mogoča avtonomnost tudi z vozili, ki se v tem trenutku serijsko proizvajajo, so naš projekt podprli “.

Osnovna ideja se je obema ustanoviteljema porodila v letu 2016, ko sta razmišljala o tem, ali bodo nekoč vso programsko opremo za avtonomno vožnjo res ponujali le največji proizvajalci v avtomobilski industriji. “Veliko vprašanje je, ali bomo avtonomno vozili prek Mumbaja ali Pekinga s programsko opremo, razvito v Nemčiji. V to močno dvomimo. Zato sodelujemo z različnimi ustanovami, ki razvijajo programsko opremo za avtonomno vožnjo vozil v različnih državah. ”

Uporabniki dostopajo do podjetja Kopernikus preko mobilne spletne trgovine Kopernikus-Store, ki vozniku omogoča, da na svojem mobilnem telefonu izbere in zažene pravo programsko opremo za avtonomno vožnjo svojega vozila. “Verjamemo v ustvarjalnost naših partnerjev. Videli smo že programsko opremo za samodejno vožnjo, ki sposobno z izbiro idealne linije neko razdaljo med dvema točkama prevoziti v najkrajšem možnem času – z voznikom, ki je v vozilu zgolj potnik. Vendar pa je seveda večina aplikacij dosti manj spektakularnih, recimo od avtonomnega parkiranja do udobne vožnje po avtocesti,” dodaja Jenzowsky.

Kljub temu, da je njihov sistem še vedno v razvoju, je bil v Wolfsburgu že enkrat prikazan. “Sistem bomo najprej dostavili našim partnerjem. Šele, ko bomo popolnoma obvladovali vsa vprašanja v zvezi z varnostjo in skladnostjo s predpisi, bomo naš sistem ponudili tržišču. Potem bomo poskrbeli za distribucijo, najprej seveda v določenih izbranih državah, odvisno pač od pravic do uporabe takega sistema, “pravi von Törne. Vendar pa si lahko tisti, najbolj nestrpni, na spletni strani www.kopernikusauto.com svoj avtonomni komplet za naknadno vgradnjo rezervirajo že danes.

Na letošnjem sejmu electronica 2018 bo več govora o avtonomni vožnji na electronica Automotive konferenci.

https://blog.electronica.de
Tags: