1. aprila, 2019

Reportaža IFAM 2019 (2)

Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Reportaža IFAM 2019 (2)AX elektronika d.o.o.
Avtor: Bojan Kovač
E-pošta: bojan@svet-el.si
2019_273_09

Sejem IFAM je letos praznoval 15-letnico svojega obstoja. Začetki sejma IFAM segajo 15 let nazaj v Portorož, ko sta podjetji AX elektronika in ICM združili sile in organizirali konferenco Trendi in tehnologije avtomatizacije. Konferenca je z leti rastla in se kasneje preimenovala v IFAM, hkrati z rastjo pa se je tudi preselila najprej v Celje v dvorano Zlatorog, kasneje pa na celjsko sejmišče. Zadnji dve leti se sejem IFAM odvija v Ljubljani. Letošnji IFAM ni bil samo jubilejen, ampak je bil tudi največji do sedaj tako glede števila obiskovalcev kot tudi razstavljavcev.

MB-NAKLO d. o. o.
Podjetje MB-NAKLO že od leta 1990 zagotavlja vrhunske rešitve ter odzivno tehnično svetovanje na področju orodij, strojev in opreme za avtomatizacijo procesov. S svojimi kupci razvija dolgoročna partnerstva, ki temeljijo na inovativnosti, dialogu in medsebojnem zaupanju. Bonitetna ocena AAA, ki jo podjetje prejema že vrsto let, že sama po sebi govori o stabilnem in odgovornem poslovnem partnerju.

MB-NAKLO nudi celovite rešitve ter kupcu zagotavlja vrhunsko tehnično podporo. Od tod izhaja tudi slogan podjetja »Vir rešitev!«. Podjetje zaposluje visoko izobražen kader, saj v podjetju verjamejo, da je uspešnost podjetja v veliki meri odvisna od zaposlenih in njihovih odnosov s kupci, dobavitelji ter lokalno skupnostjo.

V podjetju MB-NAKLO so ponosni na svoja skrbno izbrana zastopstva, kot so MAPAL, SCHUNK, DEPRAG, SCHMALZ, AGIECHARMILLES, BENZ, FRAISA itd. Tekom let so si z odličnim delom pridobili zaupanje s strani najzahtevnejših slovenskih proizvajalcev, ki prihajajo zlasti iz kovinskopredelovalne in avtomobilske industrije.

Sejem IFAM 2019 podjetju MB-NAKLO predstavlja priložnost, da tržišču predstavi novosti s področja opreme za avtomatizacijo procesov. Na sejmu IFAM, ki je potekal februarja 2019 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, so večjo pozornost namenili prikazu kolaborativnosti s področja mehanskega in vakuumskega prijemanja, ki je v industriji danes zelo aktualno. V živo so obiskovalcem predstavili zanimive rešitve 4.0:

  • SCHUNK – kolaborativna mehanska prijemala in dodatki za robote
  • SCHMALZ – kolaborativna električna vakuumska prijemala
  • DEPRAG – tehnologija elektronskega vijačenja
  • JAEGER – visokokakovostna električna vretena
  • SCHMIDT TECHNOLOGY – električne stiskalnice
  • TOHNICHI in LORENZ – merilna tehnika

Pametni generator vakuuma CobotPump ECBPi
Na sejmu IFAM 2019 so obiskovalci veliko pozornosti namenili inteligentnemu generatorju zraka CobotPump ter manipulaciji embalaže s pomočjo modularnih prijemal Schmalz VEE. CobotPump ustvarja vakuum brez stisnjenega zraka in predstavlja izvrstno rešitev za manipulacijo zrakotesnih in rahlo poroznih obdelovancev. Sestavlja ga integrirani vmesnik za krmiljenje in nadzor procesa manipulacije. Uporablja se za mobilno robotiko, popolnoma avtomatizirano manipulacijo majhnih delov in stacionarno manipulacijo s kolaborativnimi roboti (cobot). Vakuum pri CobotPumpu v celoti nastaja s pomočjo elektrike, zato je prijemalo energetsko učinkovito in tudi mobilno. CobotPump se izkaže zlasti v avtonomnih skladiščih, kjer konvencionalno ustvarjanje vakuuma s stisnjenim zrakom doseže svoje meje. V avtonomnih skladiščih z nenehno spreminjajočo se strukturo blaga robot izbere izdelek neodvisno z vgrajenim električnim generatorjem vakuuma in brezžično izmenjavo podatkov. Celoten proces je tako veliko bolj prilagodljiv in učinkovit.

Kolaborativno prijemalo SCHUNK Co-act JL1
Na sejmu IFAM 2019 je podjetje MB-NAKLO prikazalo tudi prijemalo SCHUNK Co-act JL1. To predstavlja izdelek najnaprednejše prijemalne tehnologije, kar potrjuje vrhunske kompetence proizvajalca SCHUNK. Prijemalo Co-act JL1 je prvo inteligentno HRC prijemalo, ki neposredno komunicira z ljudmi. Prilagajanje različnim procesom prijemanja se s pomočjo uporabe različnih senzorskih sistemov izvaja v realnem času. Uporablja se različna »čutila«, s katerimi se snema, vrednoti in sporoča situacijske, okoljske in operativne pogoje.

V prihodnosti bo napredno prijemalo Co-act vse pomembne podatke o procesih in okolju zmožno posredovati do nadzornih sistemov in sistemov za proizvodnjo. Poudarek bo na inteligentnem pretoku materiala, optimizaciji procesov in stalnem dokumentiranju.

Področje avtomatizacije in robotizacije se v svetu razvija z vso hitrostjo. V podjetju MB-NAKLO s pomočjo dobaviteljev uporabnikom nudijo napredne rešitve, ki uporabnikom omogočajo visoko učinkovitost in konkurenčnost. Za vsa vprašanja so v podjetju MB-NAKLO na voljo na njihovem naslovu. Veseli pa bodo tudi osebnega srečanja z vami.

Fanuc Adria d. o. o.
Fanuc spada med podjetja, ki jih že po sami grafični podobi že vrsto let prepoznavamo kot proizvajalce robotov. Omemba njihovega imena nam v mislih nariše sliko robota, robotske roke, ki opravlja vsa mogoča dela na tekočih proizvodnih linijah v avtomobilski industriji. Resnica o tovarni Fanuc pa je tudi ta, da jo je ustanovil dr. Seiuemon Inaba, človek, ki je razvil koncept, prvi izvedel in začel tudi v praksi v tej tovarni uporabljati numerično krmiljenje (NC), kar je v svetovnem merilu eden izmed pomembnejših mejnikov na poti k pospešenemu napredku in razvoju mnogih ostalih tehnologij, med katere spada tudi robotika. Če ste sejem IFAM v Ljubljani obiskali že lani, najbrž veste, da imajo v ponudbi svojih robotov tudi največjega »že živečega« robota na svetu, ki lahko manipulira z maso 1500 kg! Njegovo »nežno ujčkanje« Volkswagnovega avtomobila na višini tudi prek pet metrov je bila čudovita predstavitev!

273 9 05 300x199 - Reportaža IFAM 2019 (2)Morda je prav zahtevnost kvalitete izdelave v avtomobilski industriji razlog, da poleg vrhunskih robotov vseh velikostnih razredov ponujajo tudi orodja, s katerimi lahko v vsakem trenutku preverimo njihovo delovanje prek sodobnega računalniškega uporabniškega vmesnika FANUC Diagnostic Pro. S stroji FANUC, ki so nameščeni v prostorih tovarne, se lahko prek njega neposredno povežete in v realnem času spremljate njihovo delovanje, poleg tega pa so vam na voljo neverjetne zmogljivosti odpravljanja težav in različne diagnostike, vključno s hitro razrešitvijo alarmov. Vključuje tudi stalno spremljanje podatkov o delovanju in zgodovini delovanja strojev v celotnem življenjskem ciklu. Dejstvo je, da je treba, če želimo doseči dobre rezultate, v vsaki proizvodnji ne glede na vrsto končnega izdelka skozi vse faze delovanja zagotavljati najvišjo stopnjo zanesljivosti strojev. Celovit pristop k vzdrževanju je ključ do zmanjšanja skupnega mrtvega časa na napravah, hkrati pa pomaga podaljšati povprečni čas med posameznimi okvarami ali zastoji. FANUC torej res ponuja vrhunske robote, ponuja pa tudi celovit nabor rešitev, ki vam zagotavljajo njihovo zanesljivost, neprekinjeno pripravljenost za delo, učinkovitost in dolgo življenjsko dobo.

ALKATRON d. o. o
Če potrebujete kvalitetno električno in elektronsko opremo za uporabo v industrijski avtomatizaciji, energetiki, instalacijah ali za izdelavo krmilnih omar, se lahko obrnete tudi na podjetje ALKATRON, ki je svojim strankam že od leta 1996 zanesljiv partner za dobavo spojne tehnike, naprav za preoblikovanje signalov, opreme za avtomatizacijo in prenapetostnih zaščit. Za avtomatizacijo in distribucijo napajanja nudijo opremo nemškega podjetja PHOENIX CONTACT, ki je med vodilnimi proizvajalci na področju spojne tehnike in zagotavlja vrhunsko kakovost, s čimer izpolnjuje pričakovanja še tako zahtevnih naročnikov. V podjetju se trudijo zagotavljati visoko kakovost in kratke dobavne roke ob konkurenčnih plačilnih pogojih.

V podjetju ALKATRON boste našli: vrstne sponke, konektorje, releje, merilne pretvornike, napajalnike, prenapetostne zaščite, krmilnike, vhodno-izhodne module, industrijski Ethernet, optične in brezžične povezave in ostalo opremo vrhunske kvalitete z odličnim razmerjem med ceno in kvaliteto. Njihova skrivnost uspešnega dolgoletnega poslovanja so med drugim tudi prizadevanja, da s svojimi poslovnimi partnerji gradijo dolgoročno partnerstvo, saj so prepričani, da je mogoče z upoštevanjem njihovih potreb in želja doseči obojestransko zadovoljstvo.

Številni kupci se odločajo za nakup njihovih izdelkov iz različnih razlogov, najpomembnejšo vlogo pri tem pa vsekakor igrajo vrhunska kvaliteta proizvodov svetovno priznanega proizvajalca, odlično razmerje med ceno in kvaliteto, hitrost in zanesljivost pri dobavi blaga, pomoč in strokovnost pri izbiri blaga ter zagotovljena tehnična pomoč.

HENNLICH d. o. o.
Podjetje HENNLICH je samostojno, finančno neodvisno slovensko podjetje pod okriljem skupine HENNLICH, skupina HENNLICH pa je prostovoljno združenje samostojnih podjetij, ki se je izreklo za svobodno, socialno in okolju prijazno tržno gospodarstvo. Podjetje je priznan partner slovenske industrije z resno, jasno in odprto poslovno politiko do zaposlenih, kupcev in dobaviteljev. Poslanstvo podjetja HENNLICH je z znanjem in doslednostjo svojih zaposlenih zagotoviti učinkovito in nemoteno odvijanje proizvodnih procesov v industriji, rudarstvu, gradbeništvu, kmetijstvu na celotnem področju Republike Slovenije. Gre za okoljsko osveščeno podjetje, ki je za svoje bližnje okolje pripravljeno prevzeti še večjo odgovornost, kot jim jo narekujejo zakonske obveznosti.

V svoji ponudbi imajo med drugim tudi sisteme za doziranje. Vse dozirne naprave v njihovi ponudbi se odlikujejo po visoki kvaliteti, so v praksi temeljito preizkušene in po mnenju njihovih strank odlično služijo svojemu namenu. Uporabiti jih je mogoče pri različnih dejavnostih, recimo pri pripravi pitne vode, pri ravnanju z odplakami, v industriji pijač, tekstilni industriji in na energetskem področju. Primerne so povsod, kjer je pomembno natančno doziranje ter črpanje oziroma prečrpavanje tekočin in plinov. Vsako dozirno napravo lahko izdelajo popolnoma po meri stranke, glede na njene potrebe ali zahteve. S tem je mogoče povečati učinkovitost, zmanjšati morebitne izgube in posledično znatno prihraniti!
Zelo pomembno, čeprav mnogokrat prezrto aktivnost, mazanje strojev, so pri HENNLICHU razvili v pravo znanost, ki se odraža v obliki nižjih stroškov za vzdrževanje, remonte in popravila strojev, nadomestne dele in izgubljene obratovalne ure. Več kot dokazano je, da je mogoče z rednim, načrtovanim mazanjem visoko obremenjenih strojnih delov drastično podaljšati njihovo življenjsko dobo, prav gotovo pa njihova morebitna zamenjava poleg same cene nadomestnega dela pomeni tudi določen čas izpada proizvodnje in najem ekipe, ki je takšen servis sposobna opraviti strokovno in v čim krajšem času. Vse to so razlogi, da je treba jemati investicijo v sistem mazanja kot strošek, ki na drugi strani prinaša prihranke na več področjih in dolgoročno pomeni upravičeno in pametno naložbo.

V njihovi široki ponudbi je mogoče najti tudi armature in EX zaščite, sisteme razprševanja, mešala, filtriranje, sisteme merjenja, kontrole in regulacije v procesih, izdelke za tesnjenje, mehanske zaščite, linearne pomike, vzmetenje in še veliko drugega. Pregled celotne ponudbe boste našli na njihovi spletni strani, posameznih artiklov z vsakega od teh področij pa je res ogromno!

Zaključek

Tudi tokrat smo na sejmu IFAM srečali, spoznali in se pogovarjali z več razstavljavci, kot jih je mogoče opisati v naši reportaži, katere obseg vsebine je seveda omejen. Vsekakor pa smo tudi letos videli novosti in nove pristope podjetij k lastnim sejemskim predstavitvam, ki so vnesle svežino in inovativnost. To hkrati pomeni, da podjetja jemljejo svojo sejemsko predstavitev zelo resno, kot priložnost in kot dokaz, da spadajo med tista podjetja, ki so vam na področju načrtovanja elektronike, strojegradnje, avtomatizacije, robotike in mehatronike lahko ključen partner. In lahko rečemo: IFAM je sejem, na katerem boste svoje partnerje z omenjenih področij zagotovo našli!

https://svet-el.si
Tags: