1. aprila, 2019

S tipali do prostega parkirnega mesta

Revija logo rutronik - S tipali do prostega parkirnega mestaRutronik Elektronische Bauelemente GmbH
Avtor: Carlos Ramos
2019_273_34

Z digitalizacijo parkirišč želi mlado podjetje iz Nürnberga dati svoj prispevek pametnemu mestu prihodnosti. Za razliko od drugih pristopov, ki so zelo dragi ali pa jih je težko vgraditi, stavi podjetje Smart City System na svoj »Parking Pilot«, majhno in robustno tipalo, ki se preprosto prilepi na parkirno mesto.

Pametno parkiranje
Do 30 % prometa v mestih se dogaja zaradi voznikov, ki iščejo parkirno mesto. To ne pomeni le zapravljanja časa in živcev, ampak tudi poveča promet ter obremenjuje okolje. Pametno parkiranje oziroma digitalno upravljanje parkirnih mest bi lahko to težavo rešilo in je tudi zelo donosen trg. Po raziskavi svetovalnega podjetja Frost & Sullivan je promet v tem segmentu v Evropi in Severni Ameriki leta 2014 znašal približno 7 milijard dolarjev, do leta 2025 pa bo narasel na 43 milijard dolarjev.

Tekma se je začela
Zaradi tega številna podjetja delajo na sistemih za pametno parkiranje. Hitrost razvoja in konkurenčnost sta pri tem odločilni za uveljavitev na trgu ter vzpostavitev standarda. Mlado podjetje Smart City System je svoje tipalo za parkirna mesta razvilo v dveh letih in pol.

»Parking Pilot« je velik 130 x 240 x 20 mm in ga lahko preprosto prilepite na parkirna mesta. Vgrajeno tipalo na podlagi magnetnega polja zazna, ali je nad njim parkiran avtomobil. Ta informacija se nato z interno razvitim radijski protokolom pošlje v strežnik podjetja Smart City System. Vmesniki API zagotavljajo upravljavcem parkirišč podatke za posamezna parkirna mesta, tako da lahko z njimi poganjajo lastne aplikacije in analitične programe.

Prednost rešitve Parking Pilot pred drugimi je, da je veliko preprostejša, robustnejša in cenejša. Tipala imajo življenjsko dobo od pet do sedem let in jih je preprosto zamenjati.

Tipala so na začetku izdelovali še ročno, zdaj pa je že stekla tudi serijska proizvodnja.

Velike prednosti tudi pri majhnih količinah
»Za prvo serijsko proizvodnjo smo zelo hitro potrebovali manjšo količino mikrokrmilnikov, ki smo jih takoj dobili v storitvi Rutronik24,« je povedal Stefan Eckart, ustanovitelj in poslovodja podjetja Smart City System. Razvijalci so za tipalo Parking Pilot izbrali mikrokrmilnik STM32L0, saj ima nizko porabo energije in ga je preprosto programirati.

»Kot mlado podjetje imamo v storitvi Rutronik24 zanesljiv vir in popolnega partnerja za svoj posel. Hitra in neposredna komunikacija ter nezapleteno svetovanje sta nam zelo pomagala pri poti do za trg zrelega izdelka,« pravi Stefan Eckart. Z distribucijsko organizacijo lahko do celotne ponudbe izdelkov splošnega distributerja Rutronik dostopajo tudi podjetja z manjšimi in srednjevelikimi potrebami, dostop pa imajo tudi do številnih storitev z dodano vrednostjo, na primer svetovanja ali dobave vzorcev. Podjetje Smart City System je s storitvijo Rutronik24 dobilo vzorec prehoda podjetja Advantech, s katerim so lahko medsebojno primerjali radijske standarde in dodatno izboljšali svoj radijski standard.

Strokovnjaki storitve Rutronik24 so ekipi svetovali o situaciji na trgu in možnostih za serijsko proizvodnjo ter jo podprli pri izbiri izvajalca storitev EMS. »Tako smo lahko izpolnili svoj strog časovni načrt in trgu hitro predstavili svojo prvo serijo.«

Raznolike možnosti uporabe
Tipalo Parking Pilot pa ponuja še številne druge potenciale poleg usmerjanja na prosta parkirna mesta: Z njim je mogoče na primer opremiti kritična območja, kot so reševalne poti ali polnilne postaje za električna vozila, da sistem takoj sproži alarm, kadar so neprimerno zasedena. To ne razbremeni le redarjev, ampak tudi skrajša čas od prepoznave situacije do odstranitve vozila. Na parkiriščih supermarketov je mogoče zanesljivo prepoznati dolgotrajno parkirana vozila, na voljo pa so tudi storitve za rezerviranje in navigacijo za večje udobje strank. Z natančnimi analizami izkoriščenosti v realnem času je mogoče izvesti tudi plačljivi najem odvečnih parkirnih mest. Vsaka parkirna hiša in parkirišče je na splošno veliko bolj učinkovito, če lahko vozniki zapeljejo neposredno na prosto parkirno mesto.

Mesta lahko znatno zmanjšajo promet, če s tipali zaznavajo parkirna mesta javnih parkirišč in nanje neposredno usmerjajo voznike. Parking Pilot že uspešno uporabljajo v Dresdnu, pa tudi v številnih podjetjih, na primer Aldi Nord, Edeka, VW in EnBW.

Pogled v prihodnost
Po uspešnem zagonu v Nemčiji se je podjetje zdaj usmerilo v širitev v druge evropske države. Podjetje bo še naprej raslo, pri tem pa ga bo podjetje Rutronik še naprej podpiralo s celovito tehnično, gospodarsko in logistično podporo, vključno z logističnimi rešitvami po meri.

Podjetje Smart City System že načrtuje širitve: »Na določenih parkiriščih občasno ni električne napetosti. Za take primere preučujemo, ali bi bilo smiselno uporabiti solarno tehniko ali akumulatorje. Tudi tukaj se zanašamo na Rutronik24,« pravi Stefan Eckart.

Rutronik GmbH,Podružnica v Ljubljani
Motnica 5, 1236 Trzin, Slovenia
E-pošta: rutronik_si@rutronik.com
Tel. +386 1 561 09-80
www.rutronik.com
Tags: