Dnevi Industrijske Robotike 2019

ul fe 300x125 - Dnevi Industrijske Robotike 2019Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko
2019_274_18

Že tradicionalno je skupina študentov Fakultete za elektrotehniko pod mentorstvom prof. dr. Marka Muniha organizirala Dneve industrijske robotike 2019 – DIR19. Enotedenski dogodek je potekal od prvega do petega aprila in je vključeval tekmovanje RobotChallenge, predavanja strokovnjakov iz industrije, predstavitev robotskih aplikacij v avli FE ter strokovno ekskurzijo v Revoz d.d. in TPV d.o.o.

Dober teden pred uradnim začetkom dogodka je potekalo tekmovanje RobotChallenge. Osem parov se je preko treh nalog stopnjujočih se težavnosti pomerilo v virtualnem načrtovanju robotskih celic. Naloge so zajemale učenje robota sledenja trajektorijam, prijemanje, premikanje in odlaganje predmetov iz ene mize na drugo ter vodenje sodelovanja dveh robotov. Letošnja zmagovalca sta Rok Podpečan in Bor Gradečak s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

V ponedeljek, 1. 4. 2019 smo uradno otvorili dogodek z uvodnimi besedami dekana Fakultete za elektrotehniko prof. dr. Gregorja Dolinarja in predstojnikom Laboratorija za robotiko prof. dr. Marka Muniha ter podelitvijo priznanj najbolj uspešnim pri tekmovanju RobotChallenge. Čez teden so sledila tri vabljena predavanja strokovnjakov iz industrije. Asist. Dr. Miha Pipan in Hugo Zupan iz LASIM FS sta nam v torek, 2. 4., predstavila digitalni dvojček proizvodnega sistema in implementacijo VR tehnologije. Dr. Viktor Zaletelj iz podjetja Epilog nam je v sredo, 3. 4., predstavil napredne tehnologije v logistiki pametnih tovarn in za zaključek nam je v četrtek, 4. 4., inženirka leta 2018 Dora Domajnko, iz podjetja RLS merilna tehnika, predavala o merjenju položaja.

Od ponedeljka do četrtka je bilo v avli fakultete razstavljenih osem robotskih aplikacij, ki so jih načrtovali in predstavili študentje. V dopoldanskem času so si jih ogledale skupine vedoželjnih dijakov, osnovnošolcev ter navdušenih predšolskih otrok. Nekateri pa so sodelovali tudi na aplikacijah in se naučili več o programiranju industrijskih robotov. V popoldanskem času so se študenti, ki so se predhodno prijavili preko spletne strani dogodka, spoznali z delovanjem robotov ter se tudi sami preizkusili v vodenju in programiranju v njihovem operacijskem okolju.

Preko dneva so nas obiskali tudi profesorji, študenti, strokovnjaki iz industrije in drugi, ki jih zanima robotika. Pri načrtovanju aplikacij smo imeli v mislih, da z vsako aplikacijo prikažemo drugačen način uporabe robotov. Uporabili smo različne tipe robotov – od kolaborativnih robotov do industrijskih robotskih manipulatorje

1. Iskanje ter odprava poškodb v barvi (aplikatorja: Jure Štojs in Marko Tičar)

  • Na gostinskem kavomatu nam je kavo, kot prava barista, pripravil 6-osni Staubli TX60 robot.

2. Kaligrafija (aplikatorja: Petra Šmid in Matej Tomc)

  • Prikaz združitve moderne tehnike robotike in stare umetnosti kaligrafije. Mitsubishi RV-4FRLM nam na listič izpiše poljubno besedo s pomočjo kaligrafskega pisala.

3. Kavomat (aplikatorji: Jan Fink, Rok Lakner, Aleš Ručigaj)

  • Na gostinskem kavomatu nam je kavo, kot pravi barista, pripravil 6-osni Staubli TX60 robot.

4. Pingpong (aplikatorji: Sebastian Čolić, Peter Kmecl, Tjaša Potočar)

  • Yaskawin robot Motoman HC10 je s pomočjo kamer prepoznal lokacijo žogice v svoji okolici in jo poskušal balansirati/odbiti na pingpong loparju.

5. Pizzabot (aplikatorji: Tanja Buh, Stane Lokar, Vid Mlačnik, Nina Seifert)

  • Robot Epson PS3-AS00 se je preobrazil v pravega picopeka, saj je z enim samim fleksibilnim orodjem s štirimi prijemali pobiral, prenašal in nanašal vse potrebno za okusne pica kruhke ter jih nato še spekel v pečici. Za zanesljivo delovanje je skrbel Omronov krmilnik, za varnost pa laserski varnostni skener.

6. Rezkanje (aplikatorji: Matevž Jelenko, Kristjan Jurčič, Tine Koc)

  • 5-osno rezkanje z robotom nam je prikazal robot ABB IRB 120. Podobno kot CNC stroj je uspel izdelati šahovske figure.

7. Spajkanje (aplikatorji: Maruša Kerpan, Timotej Klemenčič, Žan Matic Pratnemer)

  • Prikaz sodelovanja človeka z robotom Staubli TX40. Pripravili so preprosto vezje na katerega so položili elemente, robot pa jih je prispajkal.

8. Vincent Van Pyrobot (aplikatorji: Vilijem Borštar, Eva Burja, Rok Čepin, Leja Poredoš)

  • Fotografijo so s pomočjo programa pretvorili v kodo UR Script, ki je razumljiva robotu. Tako je kolaborativni robot UR5 znal s pirografom izvesti ustrezne gibe ter ovekovečil sliko na lesu.

DIR 2019 smo zaključili v petek, 5. 4. s strokovno ekskurzijo.

Najprej nas je pot vodila v Revoz, ki je eno največjih slovenskih podjetij, edini slovenski proizvajalec avtomobilov in vrsto let največji izvoznik. Pokazali so nam kontrolno sobo iz katere lahko ugotavljajo napake na posameznem delu linije in na vsakem robotu ter optimizirajo samo proizvodnjo, kar jim omogoča, da se s proizvodnega traku vsako minuto in pol odpelje novo vozilo.

Predstavili so nam edino fleksibilno proizvodno linijo v Sloveniji, na kateri se lahko sočasno sestavlja karoserije kar štirih različnih modelov avtomobilov.

Po ogledu, po številu robotov najbolj robotizirane tovarne v Sloveniji, smo si ogledali tudi proizvodni obrat TPV v Veliki Loki. TPV, kot razvojni dobavitelj sestavnih delov za avtomobilsko industrijo se ponaša z zelo kvalitetno proizvodnjo.

Ogledali smo si napredne robotske aplikacije, ki so jih razvili v podjetju, med drugim na umetni inteligenci osnovano pametno prepoznavo 3D objektov, njihove pozicije in orientacije, kar robotu močno olajša nalogo pobiranja naključno raztresenih objektov iz škatle.

Pokazali so nam tudi svoj proizvod na sceni mobilne robotike oz. AGV (Automated Guided Vehicle), ki omogoča avtonomno prevažanje surovin iz skladišča do mesta obdelave, pri čemer pa lahko popolnoma naložen premaguje 8-stopinjski naklon.

http://www.robolab.si
http://www.fe.uni-lj.si
Tags: