1. junija, 2019

Regijsko predtekmovanje v robotiki ROBObum za učence in dijake

UM 150x150 - Regijsko predtekmovanje v robotiki ROBObum za učence in dijakeUM FERI
Avtor: Robert Stegel, vodja tekmovanja
2019_275_11

Tudi letos, kot že deset let do sedaj, smo na Elektro in pomorski šoli v Portorožu, enoti Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran, organizirali regijsko predtekmovanje v robotiki ROBObum za učence in dijake. Da s takšnimi aktivnostmi krepimo zanimanje za elektroniko, robotiko in tehniko nasploh, nam potrjuje število udeležencev, saj lahko z veseljem poročamo, da je sodelovalo 90 učencev in dijakov z 62 roboti iz štirinajstih osnovnih in srednjih šol iz Obale in Krasa.

275 11 01 300x200 - Regijsko predtekmovanje v robotiki ROBObum za učence in dijakeV kategoriji ROBOsled Dirkač tekmujejo roboti v vožnji po črni črti, zmaga pa najhitrejši. Letošnja proga je bila dolga 860 cm. Glede na zgradbo, so roboti razvrščeni v tri poddiscipline oziroma skupine: SlediBOT, LEGObot in MikRObot. V skupini SlediBOT sodelujejo učenci, ki robote sami izdelajo in tudi ustrezno umerijo in nastavijo, v drugih dveh skupinah pa učenci, ki svoje robote programirajo, s tem da robote v skupini LEGObot sestavijo iz gradnikov LEGO ali Fisher, v skupini MikRObot pa izdelajo robote z mikrokrmilnikom.

V kategoriji SlediBOT je progo najhitreje prevozil robot, ki ga je izdelal Nik Kramar, drugo mesto je zasedel Luka Baričevič (oba iz OŠ Pier Paolo Vergerio il “Vecchio” Koper, mentorica Vesna Dekleva Paoli), tretje mesto pa je pripadlo Kevinu Jermanu (OŠ Antona Ukmarja Koper, mentor Tomo Drevenšek). Med LEGOboti je zmagal Alan Adrian Ženko (OŠ Koper, mentorica dr. Alenka Malej), drugi je bil Tian Subotič (OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, mentorja Boštjan Debelak in Andrej Erzetič) tretji pa Aljaž Brodar (OŠ Antona Šibelja – Stjenka Komen, mentorica Lucija Filipčič Križaj). Pri MikRObotih je zmagovalec Alexander Gaydukov (OŠ Pier Paolo Vergerio il “Vecchio” Koper, mentorica Vesna Dekleva Paoli), drugi pa Tilen Jelen (OŠ Antona Ukmarja Koper, mentor Tomo Drevenšek), sicer lanski zmagovalec v kategoriji SlediBOT.

275 11 03 300x200 - Regijsko predtekmovanje v robotiki ROBObum za učence in dijakeV kategoriji RoboCupJunior Reševanje Črta sodelujejo ekipe, ki robote zgradijo iz LEGO, Fisher ali drugih gradnikov in jih sprogramirajo tako, da na tekmovalnem polju samostojno premagujejo različne ovire in opravljajo določene naloge. Tekmovalno polje ponazarja področje polno ruševin po elementarni nesreči, uspešno opravljena naloga pa rešitev žrtev nesreče.
V osnovnošolski kategoriji se je najbolje odrezala ekipa, v kateri so sodelovali Jakob Golubić, Tilen Malej, Filip Umer, Timon Jeretič in Matija Dokič (OŠ Koper, mentorica dr. Alenka Malej), drugo mesto sta dosegla Staš Hočevar in Matej Zega ter tretje mesto Gal Križaj in Leo Švagelj (obe ekipi iz OŠ Antona Šibelja – Stjenka Komen, mentorica Lucija Filipčič Križaj).

275 11 02 300x200 - Regijsko predtekmovanje v robotiki ROBObum za učence in dijakeMed srednješolci je bila najboljša ekipa v sestavi Gabrijel Juriševič, Gregor Koterle in Alen Zudič iz Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran (mentor Robert Stegel), drugouvrščena je bila ekipa iz Komna Tine Peric, Matija Milanič, Bor Križaj, Tilen Komel in Lenart Kobal (mentorica Lucija Filipčič Križaj), tretji pa so bili Aljaž Cetin, Matej Gorela in Martin Melihen (Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, mentor Robert Stegel).

Najboljše ekipe so se udeležile državnega prvenstva ROBObum, ki je bil 14. maja 2019 na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.
Pokrovitelji, ki so, tako kot že več let do sedaj, prispevali praktične nagrade za najboljše tekmovalce in šole so: AX ELEKTRONIKA d.o.o. Ljubljana, BELMET MI d.o.o. Ljubljana, MEHANO d.o.o. Izola, HTE d.o.o. Ljubljana in LEGAMA d.o.o. Grosuplje.

https://robobum.um.si
https://www.um.si
Tags: