1. septembra, 2019

Testiranje AA baterij za enkratno uporabo

UM 150x150 - Testiranje AA baterij za enkratno uporaboUM FERI, Laboratorij za energetiko
Avtorja: Rahmanović Ermin, Ogrizek Pavel
Mentorja: dr. Sukič Primož, mag. inž. el., red. prof. dr. Štumberger Gorazd, univ.dipl.inž. el.
E-pošta: primozsukic@gmail.com
2019_277_32

Električna baterija je del našega vsakdana in praktično nepogrešljiv pripomoček v današnjem razvitem svetu. Uporabljamo jih v telefonih, prenosnih računalnikih, televizijskih daljincih, fotoaparatih, avtomobilih, svetilkah, urah itd. Obstajajo polnilne in primarne baterije.

Polnilne baterije so baterije ki jih je mogoče večkrat napolniti. Primarne baterije, ki jih je mogoče le enkrat izprazniti, obstajajo v različnih velikostih (AA, AAA, AAAA, C, D, PP3). Osredotočili smo se na AA velikost baterije, saj se zelo pogosto uporabljajo v gospodinjstvih.

Ker je na trgu zelo veliko AA baterij, smo se v Laboratoriju za energetiko UM FERI odločili, da bomo to področje raziskali in poiskali trenutno potrošnikom najbolj ekonomične baterije, ki jih je mogoče kupiti v okoliških trgovinah. Glavno delo sta opravila dva študenta prvih letnikov, pod mentorstvom dr. Primoža Sukiča in dr. Gorazda Štumbergerja. Kupili smo 29 različnih tipov AA alkalnih baterij, ki smo jih praznili z različnimi tokovi s programirljivim bremenom BK Precision 8500 in merili kakšno kapaciteto ima posamezna baterija.

Glavni namen raziskovanja je predstaviti baterije, ki jih lahko kupimo v lokalnih trgovinah in imajo dobro razmerje med ceno in koliko amperskih ur je baterija oddala. Pri tem ugotavljamo, da večinoma ni velikih razlik v kapaciteti baterij, je pa velika razlika v ceni baterij!

Podana je tabela z imeni vseh testiranih baterij, kje smo jih kupili, kašna je bila cena za posamezno baterijo, koliko amperskih ur [Ah] je baterija oddala in kakšno je razmerje med ceno in amperskimi urami.

Celotni članek

Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

Prijava

Nakup naročnine

Tags: