1. novembra, 2019

Novosti v podjetju Rittal

Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Novosti v podjetju Rittal

 

Rittal vsako jesen preseneti s kakšno novostjo, presenetljivo inovativnim pristopom, izvirno in učinkovito rešitvijo brez prave konkurence v svoji branži. Vse to znajo smiselno povezati in predstaviti v enem od svojih DEMO vozil, avtobusu ali tovornjaku. Letos je bil to tovornjak in ker nas na predstavitev novosti vedno povabijo, smo se na vabilo z veseljem odzvali, ker želimo svoje bralce s pomembnimi novostmi seznaniti čim prej, dokler so še sveže in resnično predstavljajo nek preboj, napredek na svojem področju.rittal 300x94 - Novosti v podjetju Rittal

Najbrž se pri podjetju Rittal že dolgo zavedajo dejstva, da na svojem področju spadajo med vodilna podjetja v svetovnem merilu, v posameznih rešitvah pa so sploh vodilni in popolnoma brez konkurence. Letos je njihov paradni konj nov obrat proizvodnje, organiziran po načelu Industrije 4.0, v katerem že teče popolnoma avtomatizirana proizvodnja dveh novih družin ohišij. Lahko bi rekli, da gre za fizično rojstvo tovarne prihodnosti z uresničenjem davnih sanj, v kateri se bodo z neko futuristično tehnologijo proizvajali izdelki, ki bodo pomemben del prihodnosti človeštva in ki mu bodo omogočali nadaljnji razvoj, blaginjo in napredek!

Nova kompaktna ohišja družine AX in nova mala ohišja družine KX so prav gotovo prepoznavno zaznamovala letošnje Rittalovo poslovno leto, saj gre za prepoznavno osvežitev proizvodnega programa legendarnih družin izdelkov z oznakami KL, EB, BG, AE in CM, ki so na tržišču že od leta 1961 in jih je bilo doslej izdelanih že 35 milijonov! Rittal je kot vodilni svetovni ponudnik rešitev za ohišja, napajalne sisteme, klimatizacijo in IT infrastrukturo, med inženirji pa gotovo prva izbira s svojo bogato ponudbo priključnih omaric, omaric za inštalacije in krmiljenje procesov v industriji, namenskih klimatiziranih omaric za občutljive elektronske naprave skupaj s programsko opremo in storitvami, vodilni tudi na področju uvajanja pametnih tovarn v povezavi z Industrijo 4.0, saj njihova proizvodnja najnovejših tipov omaric v celoti poteka v na novo zgrajeni tovarni, celotna naložba pa je vredna nad 250 milijonov evrov.
V novih poslovnih prostorih s površino 24.000 kvadratnih metrov načrtujejo več kot 100 visokotehnoloških strojev. Vsak dan bodo skupaj izdelali približno 9.000 novih kompaktnih ohišij AX in majhnih ohišij KX, kar na letni ravni predstavlja kar 35.000 ton predelanega jekla. Vsekakor pa bo to najnaprednejši obrat za proizvodnjo kompaktnih in majhnih ohišij na svetu, poleg tega pa bo popolnoma usklajen z učinkovitimi načeli industrije 4.0.

Novi družini ohišij z oznakama AX in KX sta naslednici prej omenjenih petih družin omaric, ki so se proizvajale doslej, njuna prednost pa je, da sta popolnoma prilagojeni potrebam in zahtevam Industrije 4.0. Ohišje AX prejme naročnik v isti dobavi z ločeno montažno ploščo, vrati in zapirali, s čimer je brez faze demontaže omogočena njihova takojšna obdelava, opremljanje in povezovanje, zato tudi ni nobene izgube časa pred začetkom dela v proizvodnji. To je seveda še zlasti pomembno takrat, ko gre za montažo in opremljanje velikih serij omaric, kjer se vsak trenutek prišteva končnemu obračunu, včasih v plus, kot pridobljeno, včasih v minus, kot izgubljeno.

Zmanjšalo se je tudi število vseh sestavnih delov za eno omaro, nekaj pa se jih je poenotilo, tako da imajo sedaj omarice na splošno manj sestavnih delov, vsi pa so označeni s QR kodo, ki jo le preberemo s pametnim telefonom in že lahko ta sestavni del na Rittalovi spletni strani naročimo. Poleg tega imata novi družini omaric cel kup drobnih inovacij, tudi najnaprednejše in edinstvene, tudi takšne, ki bodo sčasoma najbrž postale del industrijskih standardov, od ozemljitve vseh kovinskih sestavnih delov, do širšega roba za tesnjenje vrat in do nastavljivih montažnih letev na bočnih straneh omarice, ki nam brez vrtanja omogočajo izkoriščanje celotnih bočnih površin v notranjosti omarice, na primer za dodatno ožičenje, različne kasnejše izvedbe povezav za dodatno opremo, recimo modeme, WiFi dostopnost, razširitve funkcionalnosti ali pa za olajšanje vzdrževanja in servisiranja naprav. Zanimiv je tudi način njihove pritrditve v omarici, ki je hkrati napreden, inovativen, preprost ter maksimalno učinkovit in natančen!

Novost je tudi večja prirobnica za kabelske uvodnice, ki s tem omogoča izkoriščanje celotne površine stranice, možnost montaže večjega števila uvodnic na eni stranici, dovod večjega števila kablov, tudi prek sestavljivih modularnih uvodnic, pri katerih ni potrebno vrtanje zagotavljajo pa enako stopnjo IP zaščite, ki jo sicer nudi sama omarica. Nikakor ne smemo pozabiti omeniti nove ključavnice vrat, ki jo lahko namestimo na vrata omarice brez uporabe kakršnegakoli orodja! To je še ena inovacija, ki ustvarja trende in pričakujemo lahko, da bodo temu trendu sledili vsi proizvajalci, ki svoje proizvode razvijajo tudi za prihodnost.
Druga pomembna novica je povezava programske opreme za načrtovanje omaric z risbami sestavnih delov in kompletnih Rittalovih omaric, kjer zagovarjajo 5-stopenjski pristop:

  • Učinkovito načrtovanje;
  • Poenostavljeno rokovanje;
  • Dovršenost in poenostavljena montaža;
  • Stalno izboljševanje kvalitete;
  • Ustrezna uporaba sinergij.

Tu moramo omeniti trdno povezavo med podjetjem Rittal in podjetjem EXOR ETI, katerega lastnik je prav Rittal in s katero lahko zagotovijo dosledno optimizacijo verige dodane vrednosti.

Vsak projekt se začne z inženiringom, ki je bil in bo tudi v prihodnje osnova za vse nadaljnje korake. Inženirjem lahko Rittal pri načrtovanju v programu EPLAN Pro panel (ki ga ponuja EXOR ETI) in optimalni izbiri komponent za vsak konkreten projekt pomaga s svojo zbirko 3D modelov vseh svojih izdelkov, posameznih sestavnih delov omaric in ohišij, ki jih preprosto najdete prek programa EPLAN data portal. Načrtujemo lahko celotno ožičenje omaric skupaj z vso opremo in program nam ne bo dovolil izbrati opcij, ki jih v nek tip omarice ni mogoče vgraditi ali pa prostora zanje z že izbrano opremo preprosto ni več na voljo. Prav tako se ne more zgoditi, da bi posamezne komponente načrtovali v tistih delih omarice, kjer montaža ne bi bila mogoča, ali bi se »prekrivale« s katero od ostalih že vgrajenih komponent. Ko je načrtovanje omarice končano, se lahko vse delavniške risbe za vrtanje lukenj in izreze pošlje v delavnico, ker lahko takoj začnejo z delom, torej s pripravo za montažo vseh vgrajenih komponent in kasneje z ožičenjem celotne omarice.

V prihodnosti bodo v prej opisani tovarni omaric sprejemali v proizvodnjo naročila z vsemi izrezi, luknjami in uvodnicami, tako, da bo stranka dobila vse lepo pripravljeno za montažo izbranih komponent, sposobni pa bodo avtomatsko po EPLAN načrtih izdelati in naročniku dobaviti dokončano, torej tudi povezano omarico, dodati pa bo moral le še zunanje dovode, ki jih bo speljal v omarico prek uvodnic. Tako pri Rittalu in EXOR ETI-ju vidijo prihodnost načrtovanja in proizvodnje, razbremenitev pri načrtovanju in bliskovito proizvodnjo, saj pravzaprav s klikom miške sprožimo proizvodnjo tega, kar smo narisali in smo lahko prepričani, da z vgradnjo in ožičenjem ne bomo imeli težav. Takšno načrtovanje, naročanje in izdelava lahko popolnoma podpirajo sistem just-in-time, z resnično minimalnimi zalogami materiala in končnih izdelkov, so prilagodljivi in predvsem razumljivi vsem sistemom v sodobnih proizvodnih obratih, ki «razumejo« katerega od univerzalnih digitalnih jezikov (CNC), s katerimi se računalniki in stroji med sabo »pogovarjajo«.

AX elektronika d.o.o.
Avtor: Bojan Kovač
E-pošta: bojan@svet-el.si
2019_279_18
https://svet-el.si
Tags: