1. marec, 2019

Reportaža IFAM 2019 (1)

Svet elektronike colorAX elektronika d.o.o.
Avtor: Bojan Kovač
E-pošta: bojan@svet-el.si
2019_272_10

Sejem IFAM je letos praznoval 15. letnico svojega obstoja. Začetki sejma IFAM segajo 15 let nazaj v Portorož, ko sta podjetji AX elektronika in ICM združili sile in organizirali konferenco Trendi in tehnologije avtomatizacije. Konferenca je z leti rastla in se kasneje preimenovala v IFAM, hkrati z rastjo se pa je tudi preselila najprej v Celje v dvorano Zlatorog, kasneje pa na celjsko sejmišče. Zadnji 2 leti se sejem IFAM odvija v Ljubljani. Letošnji IFAM je bil ne samo jubilejen, pač pa tudi največji do sedaj tako glede števila obiskovalcev kot tudi razstavljavcev

AX elektronika d.o.o.
Podjetje AX je na letošnjem sejmu IFAM želelo predstaviti vlogo revij Svet elektronike in Svet mehatronike kot medijev, v katerih lahko vsakdo najde novosti in trenutne smernice razvoja na področju najrazličnejših tehnologij, od povsem ozko začrtanih smeri do najširšega pregleda na interakcijo med njimi. Reviji sta namenjeni vsem, ki se profesionalno ukvarjajo s katerim od področij, na katerih temelji sodobna industrijska proizvodnja, se teh področij dotikajo v svojem učnem procesu ali pa morda spadajo med tiste navdušence, katerim je to področje strast. Rečemo področje, mislimo pa eno izmed področij, ki ga najbolj obvladamo, pri tem pa ne moremo biti uspešni, če ne poznamo dobro tudi ostalih področij, ki se prepletajo v neki konkretni aplikaciji. Z obema revijama želi uredništvo slediti novostim in zadovoljiti željo po znanju in odkrivanju posameznih skrivnosti na specifičnih področjih elektronike, avtomatizacije, robotike, strojegradnje, senzorike, servopogonov, 3D tiska, IoT, IT, komunikacij vseh oblik, IR, Bluetooth, WiFi, ZiggBee, LoRa, ISM, radioamaterstvo in mnoge razvojne platforme in primere njihove uporabe, na primer RPI, micro:bit, Arduino, Megapin in Minipin. S praktičnimi primeri uporabe specifične strojne opreme in postopkom njenega programiranja, uporabe integriranih razvojnih okolij in vključevanja njihove funkcionalnosti različnim napravam so pravzaprav napotki za uporabo sodobnih tehnologij v praksi in sedaj, v tem trenutku, saj se jim tudi v prihodnosti ne bomo mogli izogniti in je prav da jih čim prej spoznamo in začnemo uporabljati. Kot vsako leto, so tudi letos obiskovalci lahko dobili brezplačne izvode revij Svet elektronike in Svet mehatronike, saj si marsikdo ne predstavlja, kakšne članke bi lahko našel v obeh revijah, dokler ju ne odpre.

Na našem razstavnem prostoru so obiskovalci spet lahko spajkali, nekateri preprostejša vezja, drugi pa so se lotili kar bolj zahtevnih, z mikrokontrolerjem in vsemi SMD elementi, ki so nekoliko starejšim elektronikom že »očem nevidni«! Za nameček smo na koncu mikrokontroler mimogrede še sprogramirali, kar je marsikoga opogumilo, da odločneje zabrede v včasih sila nepredvidljive vode elektronikov. Vsi, ki so lotili spajkanja, so svoj izdelek tudi dokončali in preizkusili. Naše pravilo za spajkanje se je tudi tokrat glasilo: »Če deluje, je tvoj!« in vsi naši kolegi so s sejma odnesli svoj delujoč izdelek! Res je, kakšno napako smo morali tudi skupaj najti in odpraviti, vendar je nazadnje vsak izdelek deloval in vsi so ga lahko odnesli s seboj! Na drugem pultu so se obiskovalci lahko pomerili v ročnem upravljanju malega robota, s katerim je bilo treba preložiti tri figurice z ene na drugo stran. Časa je bilo 4 minute in za večino sodelujočih je bilo to dovolj. Malo zabave, malo spretnosti in za vsakega morda prvo spoznanje, da robot deluje v prostoru, da je vsak premični sklep središče njegovega vrtenja in da vsako vrtenje opisuje krivuljo. Kombinacijo vsega človek z vidom zazna in spremlja, temu pa prilagaja tudi gibanje vsakega posameznega sklepa.

CGS plus d.o.o.272 10 05 300x199 - Reportaža IFAM 2019 (1)
Podjetje CGS plus d.o.o. je na svojem razstavnem prostoru predstavilo 3D tiskalnike HP za serijsko proizvodnjo, namenjene podjetjem, ki so tehnologijo 3D tiskanja polizdelkov, sestavnih delov ali končnih izdelkov vključili v svoje redne proizvodne procese. Pri tem je potrebno pripomniti, da je kvaliteta natisnjenih izdelkov enaka kvaliteti izdelkov, ki bi jih dobili iz orodij za brizganje plastike. Za podjetja, ki to tehnologijo že redno vključujejo v svoje procese, ima takšen 3D tiskalnik podobno vlogo kot CNC obdelovalni stroj, deluje v industrijskem okolju in je sposoben delati neprekinjeno 24 ur na dan! Pravzaprav lahko tu samo še prikimamo, saj 3D tisk že dolgo ni nekaj, s čimer bi le eksperimentirali, ampak se bodo klasične tehnologije izdelave in obdelave izdelkov očitno sčasoma začele umikati iz ospredja, saj jih nadomeščajo boljši, hitrejši in predvsem popolnoma prilagodljivi načini produkcije, ki hkrati ponujajo boljši izkoristek energije, uporabljenih materialov in komaj predstavljivo majhno količino odpadkov na proizveden izdelek. Vendar to še ni vse! Podjetja, ki se odločijo za nakup tiskalnika za potrebe proizvodnje, imajo natančno izdelan letni plan, koliko izdelkov (seveda lahko tudi različnih!) potrebujejo za načrtovano letno proizvodnjo in upravičenost investicije v stroje z izdelavo izdelkov s popolnoma prilagodljivo tehnologijo je kot na dlani! Tehnologija 3D tiskanja izdelkov dopušča prilagoditev in popravke na izdelkih, ne da bi bilo pred tem potrebno investirati več tisoč evrov v prototipno različico orodja za brizganje plastike in po prvi seriji neustreznih izdelkov še nekaj tisoč za njegovo rekonstrukcijo. Če je izdelek narejen s 3D tiskalnikom, lahko že na enem samem primerku ugotovimo neskladja, drugi pa je lahko še isti dan končna različica. Koliko časa, denarja in materiala smo s tem prihranili in koliko prej smo izdelek lahko ponudili na trgu, znajo oceniti le tisti, ki dobro poznajo obe plati takšnih zgodb…

Težko bi skrili dejstvo, da so na letošnjemu sejmu IFAM predstavili tudi dimenzijsko največji 3D tiskalnik, saj je bil njihov glavni adut razstavljen v vsej svoji velikosti, namreč tiskalnik HP Jet Fusion 3D 4210, namenjen proizvodnjam, kjer se načrtuje izdelava od 700 do 1000 izdelkov tedensko, takoj za njim pa HP Jet Fusion 3D 4200, ki je primeren za tiskanje od 300 do 700 izdelkov tedensko. Najmanjša različica je model, ki podpira tudi barvno 3D tiskanje je 3D barvni tiskalnik HP Jet Fusion 3D 500/300, ki je pisan na roko malim in srednjim podjetjem, ki se ukvarjajo z razvojem novih izdelkov, najboljša izbira pa bo tudi oblikovalskim studiem in univerzam.

FBS Elektronik d.o.o.272 10 06 235x300 - Reportaža IFAM 2019 (1)
Podjetje FBS elektronik je največji slovenski proizvajalec industrijske senzorike na slovenskem trgu. Med izdelki iz svoje lastne proizvodnje lahko ponudijo induktivna, kapacitivna, reed magnetna stikala ter temperaturna tipala, na željo stranke pa lahko razvijejo in izdelajo najrazličnejša elektronska vezja glede na njihove zahteve. Novost v njihovi ponudbi je induktivno stikalo , namenjeno uporabi na orodjih za brizganje plastike, ki se uporablja do temperature 160 °C, za višje temperature pa je potrebno uporabiti mehanska stikala, za katera vemo, da so manj zanesljiva, imajo omejeno število preklopov, na tako visokih temperaturah pa se nekateri preklopi ne izvedejo tako, kot bi pričakovali. Induktivna stikala nimajo obrabe, zato je dolga življenjska doba teh stikal zagotovljena in je v delovnem temperaturnem območju vsekakor boljša izbira. Poleg senzorike ponujajo tudi razne števce, na primer za štetje izdelanih kosov na nekem stroju, temperaturne regulatorje, zanimiva pa je tudi aplikacija za samodejno odpiranje vrat kokošim, ki jim zjutraj vrata odpre, ob mraku pa jih spet zapre, da so putke na varnem.

Ponudbo iz svojega proizvodnega programa dopolnjujejo še kot zastopniki tujih proizvajalcev industrijske avtomatizacije na slovenskem trgu: švicarskega podjetja CEDES, nemških proizvajalcev BINDER, WALTHER WERKE, IMOS GUBELA, italijanskih proizvajalcev DATALOGIC, MICRODETECTORS, GREIN, BREMAS ERSCE in ameriške korporacije HONEYWELL.

Iz te ponudbe je treba omeniti polnilne postaje za električna vozila proizvajalca WALTHER WERKE z močjo polnjenja od 3,7 do 22 kW. Te polnilne postaje omogočajo standardno polnjenje 3,7 kW in hitro polnjenje z močjo 22 kW, s katerim lahko v eni uri napolnimo akumulator do 80 % njegove kapacitete, seveda pa je to odvisno tudi od skupne kapacitete vgrajene baterije. V Evropi je za polnjenje električnih vozil nekako sprejet priključek Tip1, sicer pa se lahko z ustreznimi vmesnimi adapterji prilagodimo na priključek, ki ga ima polnilna postaja. Lahko pričakujemo, da bo z naraščanjem števila električnih vozil naraščalo tudi število parkirnih mest, ki bodo omogočala njihovo polnjenje, sčasoma pa bo polnilna postaja že skoraj na vsakem parkirnem mestu.

Festo d.o.o.272 10 07 300x169 - Reportaža IFAM 2019 (1)
Festo je predstavil nekatere posodobitve svojih standardnih izdelkov, na primer novi krmilnik servo osi, ki bo nadomestil dosedanjega. Ponujajo tudi električna prijemala tako, da si stranka za prijemalo v svoji aplikaciji lahko izbere pnevmatski ali električni način aktiviranja, vse pa lahko dobi pri Festu. Ponujajo odlično kvaliteto svojih izdelkov ter dobre in inovativne rešitve, o čemer pričajo tudi povratne informacije njihovih strank. Ne smemo prezreti njihove spletne aplikacije Handling Guide Online, ki je predstavlja ključno orodje pri načrtovanju sistemov strege, manipulatorjev, s katerim lahko že v slabe pol ure na podlagi zahtev načrtovane aplikacije sestavimo celoten sistem, ki bo izpolnjeval načrtovane cilje. Gre za pomoč pri načrtovanju, ki jo Festo kot priznani proizvajalec svojim strankam ponuja brezplačno, hkrati pa omogoča nakup vseh potrebnih komponent za ta sistem z enim samim klikom! Prednost takšnega načrtovanja je za stranko prihranek pri človeških virih, saj faza načrtovanja praktično na strani omenjene aplikacije, prek katere dobimo tudi vse 3D načrte, stranka pa poskrbi le še za programiranje delovanja aplikacije ali pa tudi to prepusti strokovnjakom v Festu, ki so za realizacijo aplikacij s svojo opremo vsekakor vrhunsko usposobljeni.

Metronik d.o.o.


V Sloveniji podjetje Metronik d.o.o. zaposluje blizu 100 ljudi, skupaj s pisarnama v Zagrebu in Beogradu pa okrog 140! Večinoma so to inženirji, strokovnjaki s področja elektrotehnike, strojništva, računalništva, programerji, skratka visoko izobražen kader. V zadnjih dveh letih so zaposlili kar petindvajset novih inženirjev, kar kaže na to, da so kot podjetje s svojo ponudbo na trgu vse bolj iskani.

Metronik je podjetje, ki ga v slovenskem prostoru poznamo kot ponudnika rešitev za avtomatizacijo in procesno vodenje, oboje pa so nadgradili še s sistemi za digitalizacijo in rešitvami Industrije 4.0. Slednje pri tem pomeni uporabo IT in različnih vsebin, ki nadgrajujejo klasične sisteme za avtomatizacijo in ki skušajo iz podatkov, ki prihajajo iz proizvodnih procesov, izluščiti informacije za optimizacijo proizvodnje, izboljšanje produktivnosti, zmanjševanje izgub in podobno.

V sklopu avtomatizacije procesov lahko izdelajo koncept, napišejo ustrezno programsko opremo, na željo stranke lahko ponudijo in namestijo tudi ustrezno strojno opremo za delovanje tega sistema, naredijo zagon, izvedejo testiranja in potrdijo pravilnost delovanja te programske opreme. V nadaljevanju projekta izvajajo šolanje uporabnikov tega sistema, skrbijo za njegove posodobitve in redno vzdrževanje.

Področja njihovega dela so avtomatizacija in digitalizacija v industriji, zgradbah in infrastrukturnih sistemih, kot so železnica, telekomunikacije, energetika in tako naprej. Projekte izvajajo v širši regiji; izven Slovenije opravijo več kot polovico aktivnosti. Zgodovina uspešno zaključenih projektov je odlična, seznam uporabnikov pa impresiven. Držijo se načela, da morajobiti njihove rešitve vedno visoko kakovostne in tehnično brezhibne, hkrati pa usmerjene k zahtevam uporabnikov in reševanju njihovih težav, saj jih bodo le na ta način uporabniki tudi dejansko in z veseljem uporabljali. Zgodb o uspehu in primerov dobre prakse imajo zelo veliko, kar zelo pozitivno vpliva na zaupanje strank.

PSM d.o.o.

Novost, ki jo moramo najprej omeniti v zvezi s podjetjem PSM d.o.o. je, da je podjetje postalo del skupine Lotrič, v kateri so našli svojo prisotnost in združljivost s programi, ki jih skupina Lotrič meroslovje s svojimi certificiranimi laboratoriji ponuja v šestih državah in izvaja s 140 zaposlenimi strokovnjaki. Dosedanji lastnik podjetja, gospod Drago Metljak, kot najboljši poznavalec opreme iz ponudbe podjetja PSM, tesno sodeluje s podjetjem Lotrič meroslovje kot tehnični svetovalec, obe podjetji pa se trudita, da za stranke prenos lastništva ne bi predstavljal nobene spremembe in da bi se know-how v celoti prenesel na podjetje Lotrič, s katero bodo stranke sodelovale v prihodnosti. V prihodnosti ne pričakujejo drastičnih sprememb, ohranili bodo kvaliteto in razvoj dejavnosti podjetja, pozitivni učinki združitve dveh takšnih podjetij pa so že opazni. Stranki želijo nuditi kvalitetno in celovito podporo in če lahko pod eno streho podjetje ponudi tudi metrologijo, je to prav gotovo korak bliže k celovitosti.

Ponudba podjetja s glede nabora proizvajalcev ni spreminjala, vsak med njimi pa ima vsaj kakšno novost, ki jo je treba omeniti in so jo tudi predstavili na IFAM-u. Podjetje Burster, ki ga med drugimi tudi zastopajo, ima nove ojačevalnike in nekaj novih senzorjev, širi pa se tudi na področje merilnikov momenta. Meatest je pred kratkim ponudil nove ali posodobljene merilnike, na primer univerzalni kalibrator, digitalne uporovne dekade, potem kapacitivne dekade, kjer so zelo razširili svojo ponudbo.

Mecmesin je ponudil nove naprave za funkcionalno testiranje materialov, kar se v današnjem času v industriji smatra kot osnovna oprema, v podjetju PSM d.o.o. pa so sodobne trende merjenja prenesli tudi v našo industrijo.

Kolektor Sisteh d.o.o.272 10 12 300x198 - Reportaža IFAM 2019 (1)
Kolektor Sisteh je na letošnjem sejmu predstavljal rešitve in opremo s področja avtomatizacije, stikalne tehnike in digitalizacije proizvodnih procesov. Med drugim so demonstrirali nove Advantech in Eatonprodukte, ki omogočajo enostaven prehod na digitalno poslovanje:
nov Eaton EasyE4 – krmilno relejni modul nove generacije, z možnostjo modularne nadgradnje vhodov in izhodov, velikim naborom napajalnih napetosti, integriranim Ethernet vmesnikom in spletnim strežnikom. Idealna izbira v industrijskih aplikacijah in pri avtomatizaciji zgradb.

Eaton NZM – napredni kompaktni odklopniki z merjenjem električnih veličin in povezovanjem v oblak (IIoT) preko komunikacije za potrebe nadzora porabe in povečevanje energetske učinkovitosti

Advantech WISE 4471 – nov brezžični vhodno izhodni modul z NB – IoT za direktno povezovanje v oblak. Uporaben za izgradnjo brezžičnega omrežja pametnih mest, zbiranje podatkov iz oddaljenih objektov in lokacij…

Zahtevnejšim strankam so prvič predstavili napredno IIoT oblačno rešitev za spremljanje in nadzor UPS/DEA naprav in porabnikov električne energije.

Elektrospoji d.o.o.

Skozi več kot dvajsetletno zgodovino se je podjetje Elektrospoji na slovenskem tržišču uveljavilo kot najbolj prepoznaven ponudnik kakovostnih in inovativnih rešitev spojne, krmilne, stikalne in instalacijske tehnike za področje strojegradnje, industrijske in procesne avtomatizacije ter elektroenergetike.

Portfelj izdelkov in rešitev podjetja Elektrospoji je vgrajen v električnih napravah, strojih različnih namembnosti, avtomatiziranih industrijskih in procesnih linijah (tudi v zahtevnejših eksplozivno nevarnih okoljih), v elektroenergetskih ter industrijskih objektih doma in po svetu. Izdelki njihovih priznano kvalitetnih partnerjev so v razdelilnih in krmilnih elektro omarah, kjer omogočajo spajanje moči, podatkov in signalov, kar predstavlja “srčno-žilni sistem in živčevje” teh naprav, strojev in proizvodnih linij. Gre za različne komponente, od preprostih vrstnih sponk in oznak do modularnih industrijskih konektorjev, elektronike, upravljanih Ethernet stikal in opreme, vhodno-izhodno krmilnih enot za avtomatizacijo ter vse naprej vse do IoT (oziroma internet stvari kompatibilnih komponent) programske opreme, ki vodijo k inteligentnim digitalnim rešitvam.

Širitev in rast podjetja je usmerjena v izpolnjevanje specifičnih potreb kupcev in h konceptu vse na enem mestu. S kakovostno ponudbo, strokovno tehnično podporo in hitro dobavo iz zalog se želi podjeje Elektrospoji čim bolj približati vsakemu kupcu posebej.

Elektrospoji so se skupaj z glavnim partnerjem Weidmüller predstavili na sejmu IFAM 2019, kjer so celovito predstavili koncept vse na enem mestu. V treh različnih elektro omarah so predstavili rešitve s področja spončne, krmilne in stikalne tehnike. Ponudbo s področja upravljanja kablov so predstavili s pomočjo prikaza kabelske verige. Področje zvočne in svetlobne signalizacije je bilo moč videti in slišati od daleč, saj so obiskovalci lahko vklapljali tudi do 120dB alarme, in sicer kar na dotik. Novost proizvajalca Sirena S.p.A. je namreč inovativen zvočni alarm na dotik, ki ga lahko enostavno in hitro namestite s funkcijo “touch”.

Kako je mogoče obdelavo vodnikov avtomatizirati, so lahko obiskovalci preverili kar sami. Z avtomatskim strojem Crimpfix proizvajalca Weidmüller enostavno snamete izolacijo in zatisnete kontakte v enem koraku. Nova generacija  strojev je opremljena z nastavljivo enoto za snemanje za vse namene ter z uporabniku prijaznim zaslonom na dotik, podaljšanimi intervali vzdrževanja ter dolgo življenjsko dobo strojev.

Na sejmu si je bilo moč ogledati in preizkusiti tudi profesionalno ročno orodje ter rešitve s področja označevanja. S področja označevanja so lahko obiskovalci preizkusili nov tiskalnik proizvajalca Brady, ki predstavlja evolucijo označevanja žic, kablov in elementov z uporabo pametnega telefona. Tiskalnik BradyPrinter M611 izkorišča najsodobnejše tehnologije in tako izjemno olajšuje označevanje na terenu. Z uporabo pametnega telefona in brezplačno aplikacijo Express je mogoče enostavno in hitro oblikovati najkompleksnejše oznake iz različnih materialov, različnih dimenzij in oblik. Na ta način je moč zadovoljiti potrebam različnih aplikacij in okolij.

S sloganom “FIT za prihodnost” Elektrospoji zaokrožujejo vizijo iskanja rešitev za prihodnost. Rešitve glavnega partnerja Weidmüller že gredo od portfelja za samo elektrifikacijo in komunikacijo ter podporne opreme za avtomatizacijo, v inovativna orodja za inženiring in vizualizacijo, ki delno že omogočajo nadaljnje rešitve digitalizacije proizvodnih sistemov. Gre za omogočanje inteligentnih povezav na vseh procesnih nivojih, od senzorjev do “oblaka”.

Več o izdelkih predstavljenih na sejmu si lahko preberete na spletni strani podjetja www.elektrospoji.si, kjer lahko najdete tudi kontaktne informacije njihovih svetovalcev.

Siemens d.o.o.

Pri Siemensu so letos dali večji poudarek na programsko opremo za simulacije oziroma testiranje programske in strojne opreme pred njihovo uporabo, zato je bilo na njihovem razstavnem prostoru razstavljene manj strojne opreme kot v prejšnjih letih. Novost pa je, da so pri Siemensu postavili demo center, na katerega se lahko stranke povežejo z oddaljenim dostopom in na njem testirajo opremo. Na razpolago je praktično vse, kar se uporablja v avtomatizaciji, krmilniki, prikazovalniki, frekvenčni pretvorniki, pogoni, servo pogoni, skratka preiskusiti je mogoče prav vse! Poleg tega so s področja simulacij predstavili interakcijo med različnimi inženirskimi programskimi orodji za načrtovanje, s katerimi lahko ustvarimo posamezne faze neke tovarne, ustvarjanje 3D dokumentacije, načrtovanje vzdrževanje skozi celoten življenjski cikel delovanja te tovarne, po drugi strani pa nam simulacija omogoča urjenje osebja za proizvodnjo na teh napravah, s čimer se skrajša zagonski čas nekeke proizvodne linije. Operaterje lahko prek simulacije usposobimo za delo na takih sodobnih avtomatiziranih linijah še preden je takšna linija dejansko postavljena! V zvezi s simulacijami si zapomnite ime PCSim Advanced, Prav tako TIA portal V15. Za 3D modeliranje in potem v nadaljevanju za povezavo s kakšnim digitalnim dvojčkom je v ospredju programska oprema Mechatronics Concept Designer. Digitalni dvojček? To je natančni 3D model linije, naprave, tudi tovarne, ki je popolnoma funkcionalen, vendar obstaja le v virtualnem svetu, fizično pa je naprava izdelana na podladi tega delujočega in preizkušenega modela. Vse morebitne spremembe se najprej izvedejo kot simulacija na digitalnem dvojčku, preden jih v resnici izvedemo na sami napravi in vpliv sprememb lahko vidimo in spremljamo, medtem, ko sama naprava izdeluje izdelke, torej je v polnem teku!

Zelo pomembna je tudi dokumentacija glede posegov, remontov in vzdrževanja takšne tovarne skozi celotno življenjsko dobo delovanja tovarne, ki beleži in arhivira vsak dogodek, poseg ali spremembo in pomembno vpliva na širši vpogled v zgodovino takšnih dogodkov, vzroke zanje, izbrane rešitve in odločitve v zvezi z njimi. Ko bo na primer na neki črpalki potrebno opraviti servis, se bo to zapisalo v sistemsko dokumetacijo in ko bo morda šele čez nekaj let opravljal servis nekdo drug, mu bo iz dokumentacije popolnoma jasno, kaj se je s to črpalko dogajalo v preteklosti, kaj je bil vzrok okvare in kako je napako odpravil serviser pred njim.

Med strojno opremo so predstavili nov industrijski programirljivi krmilnik Simatic S1500 H in R različico, H je zmogljivejša. Predstavili so tudi nove mehke zagone, potem frekvenčne pretvornike serije G120X, ki so namenjenj predvsem HVAC napravam, oziroma aplikacijam, nekaj novosti pa je tudi na področu PCS7 sistemov, torej distribuiranih sistemov.

Inea RBT

Podjetje Inea RBT zastopa japonsko podjetje Mitsubishi electric, ki prizvaja industrijske programirljive krmilnike, servo pogone, HMI panele, scara robote, SCADA sisteme in industrijske robote in podjetje HMS Industrial networks, proizvajalca modemov za oddaljeni dostop, komunikacijske pretvornike in pretvornike do storitev CAN komunikacij, kar vse spada med pomembnejše gradnike v avtomatizaciji, saj omogočajo, da naprave lahko komunicirajo med seboj. Poudarek predstavitve na sejmu IFAM je bila predstavitev produktov podjetja Mitsubishi electric, roboti, PLK krmilniki, servo pogoni in frekvenčni pretvorniki. Kot vedno so tudi tokrat predstavili nekaj demonstracijskih celic z roboti in najbolj je bila posrečena predstavitev nameščanja avtomobilskih varovalk različnih vrednosti (in barv) v standardni avtomobilski električni razdelilnik za distribucijo napajanja posameznim porabnikom. Robot je z 2D strojnim vidom med raztresenimi varovalkami na mizi našel in prepoznal ustrezno varovalko za posmezno lešišče v razdeliniku po barvi, jo pobral in namestil v razdelilnik! Poleg kamere, ki jo ima robot vgrajeno kar na svoji roki, ima vgrajen tudi senzor sile, s katerim zaznava, s kolikšno silo deluje na predmet in ta nikoli ne preseže dovoljene sile, tudi če gre kaj narobe. Ta senzor je odlična podpora vsem robotskim aplikacija za mehanska testiranja, na primer tip, stikal ali preklopnikov, saj lahko silo pritiska prsta nanje vnaprej določimo in so testiranja veliko bolj podobna njihovi predvideni dejanski uporabi v vozilu ali drugih aplikacijah.

Vse demonstracijske celice so bile zaščitene s svetlobnimi zavesami, ob posegu v notranjost pa se je delovanje robota upočasnilo, torej gre za neke vrste kolaborativnega robota, ki daje prednost človeku, če bi bilo njegovo posredovanje znotraj celice nujno.

TipTeh

Podjetje TipTeh je na letošnjem IFAM-u nastopilo v povsem drugačnem slogu: predstaviti so želeli le svoje novosti in teh res ni bilo malo! Svoj razstavni prostor so tematsko razdelili na dva dela in prva stran je predstavljala robotsko varnost, kar je vsekakor področje, ki potrebuje novosti, razvoj in neprestane inovacije. Roboti namreč vse bolj postajajo naši sodelavci in brez zagotovljene varnosti za človeka je to sodelovanje lahko zelo omejeno. TipTeh je predstavil revolucionarno novost na tem področju, patentiran robotski oklep, ki ga imenujejo Air Skin in ki ga nima noben drug proizvajalec. S tem oklepom, “kožo”, lahko “oblečemo” običajnega robota, ki s tem dobi lastnosti kolaborativnega robota! Vsak dotik njegove “kože” s predmetom ali človeškim delom telesa deluje kot senzor za upočasnitev njegovega delovanja. Če za primerjavo vzamemo standardnega kolaborativnega robota, ima za zagotavljanje kolaborativnosti precej omejitev, njegovo delovanje je počasno, nenatančno in uporabno le za manipulacijo z manjšimi bremeni, če pa želimo doseči njegovo hitrejše delovanje, postane le še omejeno primeren kot sodelujoč robot in mu je potrebno dograditi dodatne zaščite. Air Skin je primeren tako za dodatno zaščito kolaborativnih robotov, kot za “spreminjanje” narave običajnih robotov v kolaborativne! In skrivnost te čarovnije? V vsakem posameznem delu “kože”, ki jo lahko natisnemo s 3D tiskalnikom v poljubni obliki, se nahaja zračna blazinica s senzorjem in majhna piezo-električna črpalka, ki v blazinici vzdržuje nek zračni nadtlak. Vsi moduli Air Skin zaščite se povežejo v serijo in priključijo na vhod za varnost robotskega krmilnika. Še ena inovativna rešitev je magnetna priključitev senzorjev, s katerimi preprečimo poškodbe izpostavljenih kablov, kadar so speljani po zunanjem delu robotske roke. Kabel senzorja se preprosto loči od drugega dela konektorja, s katerim ga v stiku drži magnetna sila med obema deloma.

Druga revolucionarna novost, ki je doslej ni ponudil še noben drug proizvajalec, je radarski senzor. Namenjen je okoljem, kjer optični načini zaznavanja prisotnosti odpovejo, predvsem v obratih s prahom, žaganjem, opilki, vodo ali dimom. Na en krmilnik lahko priključimo do šest radarskih senzorjev, s čimer lahko spremljamo dogajanje na zelo širokem območju.

Predstavili so tudi nov laserski skener s profi-safe-om, torej ga je mogoče programirati in nastavljati varnostne cone prek PROFI-Busa. Čisto nov je tudi certificiran ultrazvočni varnostni senzor, ki je prav tako namenjen robotskim aplikacijam in samohodnim vozičkom. Ker je zelo majhen, je mogoča uporaba tudi v vilicah viličarjev, z njim pa lahko zaznavamo morebitno nevarnost zadevanja vilic v ovire.

Predstavili so tudi nov Metronicsov protokol s podporo za prenos podatkov v oblak, Secumea pa ponuja tešitev za varen dostop do aplikacij Industrije 4.0, gre pa za podoben način varnosti, kot pri elektronskem bančništvu, s certifikatom. Za uporabnika je oddaljena priključitev na krmilnik povsem enaka, kot bi se nanj priključil s kablom.

Yaskawa

Najbrž je pri Yaskawi najbolj sveža novica, ki nam je vsem v veselje to, da bo podjetje Yaskava v Ribnici zgradilo proizvodni obrat za izdelavo industrijskih robotov. Pričakujemo skokovit razvoj te regije, saj bosta gradnja in kasneje proizvodnja zahtevala sodobno infrastrukturo, ki bo najverjetneje vplivala na hitrejši razvoj vseh industrijskih panog na tem območju. Po načrtih naj bi proizvajali med 5000 in 6000 industrijskih robotov letno, namenjeni pa bodo evropskemu trgu ter Aziji in južni Afriki. Gre za proizvodnjo robotov serije GP za mase do 50 kg, kasneje pa načrtujejo tudi serijo z maso do 100 kg. V prihodnosti pa načrtujejo še eno tovarno, s proizvodnjo pogonov za
robotske roke, ki jih bodo vgrajevali v svoje robote.

Prijazno so mi tudi pojasnili, da so v Sloveniji sedaj kar tri Yaskawina podjetja in da njihovo podjetje, Yaskawa Slovenija ni del podjetja Yaskawa Europe Robotics, ki bo v Ribnici zgradilo tovarno za izdelavo robotov, res pa je, da si z njimi delijo zgradbo v kateri imajo oboji poslovne prostore. V Ribnici pa je še tretje podjetje, Yaskawa RISTRO, ki se ukvarja s strojegradnjo, marketinški del in naročila pa zanje opravlja njihovo podjetje, torej Yaskawa Slovenija. Najbrž je zanimiv tudi podatek, da vsi svetovni proizvajalci robotov skupaj ne morejo vseh zadovoljiti potreb trga, zato je ta novica za nas še toliko bolj vzpodbudna.

No kljub temu, da gre za industrijske robote, je Yaskawa za svojega robota GP6 prejela prestižno nagrado za industrijsko oblikovanje, kar dokazuje, da se želijo prilagoditi tudi zahtevam trga glede oblike, da ne rečem elegance svojih robotov in da so tudi pri tem zelo uspešni. Dva primera predstavitvenih aplikacij z roboti pri delu so obiskovalcem predstavili tudi v živo.

Miel-OMRON

Miel je uspešno slovensko podjetje iz Velenja, ki pri nas zastopa japonsko podjetje Omron in ki med razstavljalci spada med veterane, torej med tista, ki so na IFAM-u razstavljala prav vsako leto in so temu dogodku ostala zvesta tudi v obdobju krize. Ob njihovih praktičnih predstavitvah uporabe opreme na sejmih je marsikateri inženir našel iskrico za rešitev svojega problema, včasih ob inovativnih mehanskih rešitvah, drugič ob sodobnih senzorskih tehnologijah, uporabi strojnega vida, pogonskih osi in krmiljenja. Njihov je bil tudi eden od robotskih vozičkov, ki sta krožila po sejemskih dvoranah in tudi na ta način predstavljala obiskovalcem, da roboti postajajo del našega življenja, da so tu, med nami in da jih bomo morali nekako sprejeti, saj so končno tu zato, da nam pomagajo.

V zadnjih nekaj letih so pri Omronu doživeli veliko sprememb, med drugim tudi to, da so prevzeli ameriški podjetji za proizvodnjo robotov Adapt robots in Microscan, ki proizvaja senzoriko, prepoznavanje 1D in 2D kode in verifikatorje te kode, kar je dokaj močan segment, ki ga ima odslej tudi Omron v svoji ponudbi. Prav tako so prodorni na področju vision sistemov, saj so tržišču ponudili cel nabor malih inteligentnih kompaktnih kamer z integrirano komunikacijo, osvetlitvijo in optiko. Morda je nazanimivejša med njimi FKB7 smart kamera, ki omogoča uporabo več algoritmov prepoznavanja in s tem širši nabor možnosti prepoznavanja objektov na sliki. Pri kamernih sistemih je na voljo izbor od čisto majhnih modularnid kamer do modularnih sistemov in velikih sistemov z možnostjo vgradnje in obdelave slik z osmih kamer hkrati in ločljivostjo 12 milionov točk. S področja senzorike gre razvoj v smeri komunikacije IO link in pri barvnih senzorjih imamo možnost senzorje naučiti, na katero barvo naj se odzovejo, pri bolj inteligentnih pa imamo možnost dobiti celi RGB vrednost zastopanosti posamezne barve v nekem vzorcu.

Posebnost je konfokalni senzor ZW7000, ki s posebno metodo merjenja omogoča merjenje transparentnih objektov, tudi debeline transparentnih objektov vse do mikronske in celo podmikronske natančnosti! Klasični industrijski krmilniki so pri Omronu dobili novo ime: krmilniki stroja in s tem so dobili vgrajene tudi funkcionalnosti, ki jih običajni PLK krmilniki nimajo: vse komunikacijske zmogljivosti za povezave s spodnjim in zgornjim nivojem, vse za krmiljenje osi in vision sistem. Pri servo sistemih imajo razširitve v družini 1S, ki se je že v preteklosti izkazala kot zelo uspešna in na njej tudi temeljijo vse rešitve, ki jih njihove stranke potrebujejo v zvezi s pogonsko tehniko. Pri HMI napravi oziroma nadzornih terminalih je novost serija NA in IPC krmilnik z vgrajeno neko obliko umetne inteligence, ki podpira zelo kompleksne matematične funkcije. Na temperaturnih regulacijah je bil Omron me proizvajalci vedno v ospredju, zdaj pa je tružišči ponudil prvi temperaturni krmilnik z vgrajeno umetno inteligenco, ki mu omogoča podoben proces razmišljanja, kot ga ima človek.

Podjetje Miel bo naslednje leto praznovalo 30 let svojega obstoja in ko sem vprašal za skrivnostno formulo za tako dolgo uspešno poslovanje njihovega podjetja, sem dobil tudi odgovor, ki ga bom poskusil strniti v en stavek. Trgu se je potrebno prilagajati, prav tako potrebam svojih strank, tudi poslovnim partnerjem, svetovnim trendom, slediti konkurenci in pri vsem tem k svojim rešitvam dodati tudi svoje znanje in izkušnje, ki se jih v toliko letih tudi veliko nabere, s trdim delom pa ob vsem tem tudi uspeh ne more izostati!

Zaključek

Na sejmu preprosto ni bilo razstavljalca, ki ne bi imel za poznavalce področij, ki jih sejem pokriva, česa zanimivega, če ne že na prvi pogled, pa vsaj skozi razgovor, s čim se podjetje ukvarja in kaj na sejmu ponuja. Nekaterih stvari pač ni mogoče pokazati v fizični obliki, zato se morajo tudi obiskovalci potruditi in poskusiti dobiti od njih prave in koristne informacije, zaradi katerih so končno tudi obiskali ta sejem.

Ostala je še cela množica zanimivih razstavljalcev, zato bomo njihovo ponudbo objavili v drugem delu reportaže, ki jo boste lahko prebrali že v naslednji številki revije Svet elektronike in v reviji Svet mehatronike, ki bo izšla v začetku aprila.

Tags: