5. maja, 2020

FERI uspešno skozi prvi teden učenja na daljavo

UM 300x176 - FERI uspešno skozi prvi teden učenja na daljavoUM FERI
2020_285_19

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru danes uspešno zaključujejo prvi teden študija na daljavo. Fakulteta je v pedagoškem procesu, ob pomoči in podpori Računalniškega centra Univerze v Mariboru (RCUM) in rektorata UM, že redno uporabljala spletna orodja za poučevanje. V teh spremenjenih razmerah pa so na predavanjih in vajah na daljavo v živo povezali še študente, profesorje in asistente. Mnogi sporočajo, da je udeležba na predavanjih in vajah izjemno dobra.

Na FERI-ju že kar nekaj let uporabljajo spletna okolja, kamor študenti oddajajo svoje izdelke, prejemajo popravke in mnenja profesorjev ter asistentov, dobivajo sporočila o spremembah in novostih pri predmetih… Zdaj so vsemu temu dodali še predavanja in vaje na daljavo, ki danes, 5. dan od zaprtja fakultete, uspešno potekajo: »Odzivi naših zaposlenih in študentov so zelo dobri, saj študijski proces poteka domala nemoteno.

UM FERI 300x125 - FERI uspešno skozi prvi teden učenja na daljavo

Zanimivo je, da profesorji in asistenti pogosto povedo, da so udeležbe na spletnih predavanjih vajah zelo dobre, celo boljše od tistih v živo,« razlaga dekan fakultete prof. dr. Gorazd Štumberger in ob tem poudarja, da pri zagotavljanju nemotenega študijskega procesa izjemno dobro sodelujejo s kolegi iz RCUM in rektorata UM. Na Univerzi v Mariboru študij nemoteno poteka na vseh članicah. Fakulteta je s hitrim nakupom nekatere potrebne opreme za delo od doma, denimo grafičnih tablic, ki nadomeščajo klasično tablo v predavalnici, zaposlenim omogočila, da svoje delo opravljajo kar se da nemoteno. Profesorji in asistenti na FERI-ju, ki v teh dneh poučujejo na daljavo, so si v nečem enotni: »Udeležba na predavanjih in vajah je izjemno dobra. Trudimo se, da študenti ne bi bili prikrajšani za znanje in veščine, ki bi jih sicer prejeli pri študiju na Koroški,« razlagajo. Tudi odzivi študentov, ki sodelujejo na predavanjih in vajah, so zelo dobri. Ob tem zaposleni na FERI-ju izpostavljajo, da je na fakulteti zelo prisotna izjemna kolegialnost med sodelavci, saj morebitne težave in prepreke rešujejo sproti ter tako skrbijo za nemoten potek študija.
Eno od strokovnih področij FERI-ja in njegovih študijskih področij so prav omenjene rešitve, ki danes, v spremenjenih razmerah, omogočajo delovanje družbe. Tako na programih elektrotehnike, telekomunikacij, informatike in tehnologij komuniciranja, računalništva, mehatronike in medijskih komunikacij profesorji, raziskovalci in študenti skozi študijski proces razvijajo rešitve, ki nam omogočajo delo in komunikacijo, tudi če smo vsak v svojem delu države ali sveta.

Predavalnice in hodniki na fakulteti te dni samevajo, a študenti in zaposleni se že veselijo ter aktivno pripravljajo na nove izzive, ki jih prinaša to leto – med drugim tudi na sprejem novih študentov v oktobru, ki se lahko preko sistema eVŠ za študij na FERI še prijavijo. Zaradi epidemije koronavirusa je namreč Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS rok za prijavo podaljšal do 9. aprila.

www.fe­ri.uni-mb.si

Tags: