1. septembra, 2020

Skrivnosti visokoučinkovitih testnih timov

ADD ProS 300x168 - Skrivnosti visokoučinkovitih testnih timovADD ProS d.o.o.
2020_288_16

Organizacijske študije dokazujejo, da v večini timov dosegajo nižje rezultate od pričakovanih in ne uspejo razviti polnega potenciala. Neučinkovitost inženirskih timov se kaže v stroških odpravljanja napak in vzdrževanja, težavah s kakovostjo, netočnih projektnih kalkulacijah in zamujenih rokih.

  • V dveh tretjinah najboljših testnih timov uporabljajo strukturiran proces softverskega inženiringa.
  • Vloga tehničnega vodje je nujna za uvajanje sprememb in coaching timov.
  • Centri odličnosti zagotavljajo smernice in okvir za gradnjo timov.

Podjetje National Instruments je s petletno študijo zmagovalcev v testni industriji skušalo poiskati tiste lastnosti, po katerih se visokoučinkoviti ponudniki programske opreme za testiranje razlikujejo od ostalih. Izkazalo se je, da ta podjetja investirajo v tri ključna področja – proces softverskega inženiringa, tehnično vodenje in kulturo učenja.

288 16 01 300x210 - Skrivnosti visokoučinkovitih testnih timovProces softverskega inženiringa
Timi morajo za kar se da učinkovite testne strategije usklajevati dobre prakse zbiranja in spremljanja zahtev v zvezi s testiranimi napravami, nadzora dostopa do izvorne kode, pregledovanja sprememb zasnov in kode, testiranja programske opreme in uvajanja novih različic programov.

Pri več kot dveh tretjinah timov, ki so sodelovali v študiji, je bilo ugotovljeno dosledno vlaganje v arhitekturno zasnovo pred začetkom programiranja, pri samem pisanju kode pa uveljavljanje modularnosti in recikliranja kode. Najboljši timi se od drugih ločijo tudi po predpisovanju zahtev v zvezi z dokumentiranjem, sledenju programskih težav in napak ter izvajanju strukturiranega procesa testiranja in izdajanja programske opreme.

Tehnično vodenje
Uspešni timi za razvoj programske opreme za testiranje morajo biti sestavljeni iz članov, ki odlično poznajo osnovne koncepte programiranja, obvladajo razvojna okolja, so vešči v razvoju programskih modulov in arhitekture ter zavezani stalnim izboljšavam.

Za tehnično vodenje nerazvitih timov je treba imenovati vodjo, ki odgovarja za uvajanje sprememb in coaching svojega tima. Tehnični vodja mora imeti podporo pri vodji skupine, da lahko izvaja tudi tiste aktivnosti, ki jih ni mogoče takoj obračunati pri določenem projektu. Imeti mora tudi težnjo po odličnosti in strast do coachinga članov tima za usklajevanje s cilji in izvajanje sprememb v procesih.

Kultura učenja
288 16 02 300x88 - Skrivnosti visokoučinkovitih testnih timovObičajno cvetijo tisti timi, ki investirajo v formalne in neformalne oblike učenja na lokalnih dogodkih, v uporabniških skupinah in skozi sodelovanje v skupnostih. V programih uvajanja, kjer se standardno usposabljanje prepleta z edinstvenim slogom in procesom programiranja, opolnomočijo nove člane tima za takojšnji prispevek.

Interne skupine uporabnikov na rednih srečanjih delijo izkušnje, vpeljujejo nove dobre prakse in načrtujejo pridobivanje kompetenc. Ko timi izpilijo svoje veščine ter si nadgradijo kompetence in samozavest, se fokus teh srečanj prestavi z učenja na diskusije o inoviranju.

Odpiranje centrov odličnosti
Odpiranje centrov odličnosti je preizkušena praksa za izgradnjo sposobnih in učinkovitih timov. Razvojni okvir za centre odličnosti na področju programske opreme za testiranje so tri prej opisana področja. Vzpostavitev centra odličnosti zahteva predanost vodstva timov, morebitna odločitev proti tej naložbi pa se lahko pozneje izkaže za drago napako.

Koraki do uspeha

  • Samoevalvacija kompetenc tima za identifikacijo vrzeli v procesih in veščinah.
  • Izvedba iterativnega procesa učenja novih veščin in tehnik.
  • Uskladitev načrta za integracijo novih tehnik v edinstveni potek dela.
  • Program za centre odličnosti National Instruments LabVIEW daje strukturo, ki je potrebna za izpeljavo vsakega od naštetih področij dobrih praks in začetek transformacije vašega tima. Če želite začeti s programom izboljšav, obiščite ni.com/labviewcoe.

Chris Forristal, vodja tima za razvoj programske opreme, Valeo
»Center odličnosti je odigral vlogo foruma, na katerem so vsi inženirji prispevali k izboljšavam procesov in pridobili potrebno znanje za hitro vpeljavo izboljšav. Program nam je dal strukturo in platformo za izvajanje procesa sprememb. Pridobili smo tudi mnenja o različnih temah in smernice za lažje sprotno odločanje.«


Eric Starkloff
Izvršni podpredsednik za globalno prodajo, trženje in podporo pri NI

Sporočilo za vodje pametnih testiranj
Od uvajanja prvih tehnologij 5G do vse srditejšega boja na poti do prvih avtonomnih vozil: organizacije potrebujejo pametnejše strategije testiranja, če želijo ohraniti prednost pred konkurenco.

Podjetje National Instruments že več kot desetletje zbira izkušnje vrhunskih vodij testiranj in jih objavlja v letnem poročilu Automated Test Outlook. Trendi, tehnike in viri informacij, ki so dokumentirani v tem poročilu, vam bodo pomagali doseči cilje na področju kakovosti, časa prihoda na trg ter stroškov danes in v prihodnosti. Zahvaljujemo se vam za branje in smo vam na voljo z vsemi dodatnimi informacijami.


ADD ProS d.o.o.
Opekarniška cesta 15a
3000 Celje / Slovenija
Tel: +386 3 4250800
info@add-pros.com
www.add-pros.com
www.ni.com