Izdelava robotskih prijemal s tehnologijo HP MJF

cgs 300x65 - Izdelava robotskih prijemal s tehnologijo HP MJFTehnologija 3D tiska HP Multi Jet Fusion (MJF) postaja realna alternativa tradicionalnim načinom proizvodnje in med drugim spreminja tudi izdelavo robotskih prijemal. S HP-jevimi 3D tiskalniki industrijskega ranga je moč robotska prijemala in orodja po meri izdelovati hitreje, ceneje in enostavneje.

CGS plus d.o.o.
Avtorja: Andrej Suhadolc, Edita Žugelj
2021-300-15

Najpomembnejša lastnost izdelkov, natisnjenih s tehnologijo 3D tiska MJF je, da so enakovredni izdelkom iz brizgane plastike. Izdelki, natisnjeni s tehnologijo HP MJF, so izotropni, vodotesni in zrakotesni.
Tradicionalna robotska prijemala so običajno narejena iz aluminijastih profilov, obdelanih kosov (CNC) in ostalih komponent. Taka prijemala so težka, bolj zahtevna prijemala pa tudi precej kompleksna, pri čemer se tako teža, stroški in čas izdelave bistveno povečajo. Z morebitnimi popravki se stroški in čas izdelave še povečajo. Tako so težave, ki se pojavijo pri načrtovanju tradicionalnih robotskih prijemal, velika teža, kar posledično pomeni večjo obremenitev in obvezno izbiro močnejšega robota; močnejši robot pomeni povečanje stroška investicije; zaradi večje mase je hitrost dela nižja, ker morajo biti pospeški in pojemki manjši; življenjska doba prijemala in robota je zaradi večje obrabe krajša; pri težjih prijemalih je večja verjetnost poškodb izdelkov, ki jih premikamo; zaradi večje porabe in višjih delovnih temperatur je vpliv na okolje večji … V primeru pogoste menjave robotskih prijemal v produkciji pa se stroški zaradi krajšega cikla produkcije še povečajo.

Prednosti robotskih prijemal, natisnjenih s tehnologijo HP MJF, pred tradicionalno izdelanimi robotskimi prijemali
Tehnologija HP MJF omogoča manjšo težo prijemala, zaradi katere se poveča produktivnost (višja hitrost in pospeški), hkrati pa so stroški investicije manjši, ker lahko uporabimo šibkejšega robota. S to tehnologijo lahko izdelamo zelo kompleksna in optimalno prilagojena prijemala, ki jih s tradicionalnimi metodami ni mogoče narediti. Ker je izdelava prijemal s tehnologijo MJF zelo hitra, so lahko hitri tudi odzivi na potrebne spremembe v procesu izdelave. To se še posebej odraža v odzivnosti proizvodnje na spreminjajoče se potrebe tržišča. Dodatna prednost 3D tiskanih izdelkov je v fazi snovanja oz. konstruiranja, saj lahko na zelo enostaven način prilagodimo obliko in s tem optimiziramo prijemalo.

Tehnologija HP MJF trenutno omogoča izdelke iz naslednjih materialov:

  • HP 3D High Reusability PA 11 – primeren za izdelavo zračnikov in izdelkov, pri katerih je zaželena večja elastičnost materiala.
  • HP 3D High Reusability PA 12 – najbolj splošen material, primeren za izdelavo funkcionalnih kompleksnih in natančnih izdelkov za nizko ceno.
  • HP 3D High Reusability PA 12 Glass Beads – poliamidni material z vsebnostjo steklenih kroglic, primeren za izdelavo trdih in dimenzijsko stabilnih izdelkov.
  • BASF Ultrasint® TPU01 – poliuretanski material, idealen za področja, kjer so zahtevani elastičnost, dušenje vibracij in prožnost. Material je namenjen drugi generaciji industrijskih tiskalnikov HP serije 5200.

Lubrizol ESTANE® 3D TPU M95A – ravno tako poliuretanski material s podobnimi lastnostmi kot Ultrasint, z majhno stopnjo obrabe in dobro odbojnostjo. Material je namenjen prvi generaciji industrijskih HP 3D tiskalnikov serije 4200.

V današnjem svetu, kjer se je potrebno hitro prilagoditi spremembam na tržišču, sta fleksibilnost in hitrost prilagajanja ključna. Prijemala, natisnjena s HP 3D tiskalniki, izpolnjujejo vse pogoje, ki jih današnja industrija zahteva. Poleg prijemal lahko s temi tiskalniki natisnemo izdelke za potrebe strojegradnje in avtomatizacije proizvodnje. Z obratnim inženiringom lahko hitro izdelamo marsikateri rezervni del ter s tem zmanjšamo čas zastoja v proizvodnji, hkrati pa ne potrebujemo zaloge nadomestnih delov, ker jih naredimo po potrebi. Velja tudi poudariti, da lahko del, ki se je pokvaril, polomil ali obrabil, optimiziramo ter s tem še dodatno prispevamo k izboljšanju proizvodnih procesov.
Vsem, ki bi radi stopili v svet 3D tiska, nimajo pa ustrezno izobraženega kadra, HP nudi popolno podporo pri usposabljanju in izobraževanju ter zagotavlja servis in vzdrževanje vseh njihovih tiskalnikov. Odzivni čas za normalno vzdrževalno pogodbo je naslednji delovni dan, s posebno pogodbo pa je možno doseči odzivni čas štirih ur. Vsem je na voljo brezplačna brošura z napotki za snovanje in konstruiranje izdelkov za 3D tisk.

Vsa pojasnila in informacije dobite v podjetju CGS plus d.o.o., ki je HP-jev partner za področje 3D tiskalnikov. Naši strokovnjaki imajo opravljena vsa komercialna, strokovna in servisna izobraževanja. Pokličite nas za predstavitev revolucionarne tehnologije, ki spreminja način načrtovanja in izdelave ter premika meje možnega.

Brnčičeva ulica 13
SI-1000 Ljubljana
info@cgsplus.si
https://www.cgsplus.si