Prihajajo prvi primeri uporabe 5G omrežja v IoT napravah

quectel 300x60 - Prihajajo prvi primeri uporabe 5G omrežja v IoT napravahNajveč pozornosti v 5G omrežju je bilo doslej namenjeno potrošniškom(mobili telefoni).Počasi pa se fokus preveša na ogromni B2B trg, saj so visoke hitrosti, nizke zakasnitve in gostota 5G povezav vse bolj zanimivi, piše Dominikus Hierl , SVP Sales EMEA, Quectel Wireless Solutions.

Quectel Wireless Solutions
Avtor: Dominikus Hierl, SVP Sales EMEA
2021-300-24

Analitično podjetje IoT Analytics ocenjuje, da se bo globalna baza povezanih 5G naprav, tako IoT kot ostalih, do leta 2025 povzpela na 1,2 milijarde, od približno 11 milijonov aktivnihv letu 2020. Medtem pa tržni pregled GSA avgusta 2020 poroča, da je v tem trenutkuaktivnih 92 komercialnih 5G omrežijv 38 državah. Todokazuje, da obstaja velika baza trgov, na katerih je pokritost s 5G že na voljo za industrijo. Dodatno je 392 operaterjev v 126 državah konec julija 2020 napovedalo, da vlagajo v 5G in naj bi kmalu tudi uvedli 5G omrežje.

5G omrežje torej prihaja na številne trge.Vendar ali gre za omrežje, ki bi lahko bilo zanimivo za IoT naprave? V mnogih situacijah je odgovor pritrdilen. Trenutne IoT napravemnogokratnimajo potrebe po 5G zmogljivosti ali preprosto višji stroški niso upravičeni. Za mnoge naprave interneta stvari pasovna širina, ki jo ponujajoomrežja majhne porabe (LPWAN), 3G in 4G/LTE, povsem zadostuje njihovim potrebam. Z ukinitvijo mobilnega omrežija 2G in njihovo zamenjavo z ozkopasovnim IoT (NB-IoT) omrežjem po vsem svetu,pa postaja potreba vse večja. Zato bo priložnost za 5G omrežjavse večja, saj so tudi NB-IoT in CAT-M1 LTE omrežja del 5G.

Temeljne prednosti 5G pri visoki hitrosti, nizki zakasnitvi in gostoti povezav so dobro znane in v bistvu omogočajo prehod paradigme v primerjavi z alternativami. Tudi najbolj zmogljive LTE različice, kot sta LTE-Advanced in LTE-Advanced Pro, se ne približujejo zmogljivosti 5G.Zaradi tega je 5G prva mobilna tehnologija, ki je primerna tako za kritične aplikacije, kot tudi za medijske aplikacije, zelo občutljive na zakasnitve.

300 24 01 300x186 - Prihajajo prvi primeri uporabe 5G omrežja v IoT napravahŠest 5G IoT primerov uporabe
Za ponazoritev raznolikosti vertikal in velikega števila aplikacij, ki jih 5G lahko omogoči v IoT, je Quectel raziskal šest primerov uporabe tehnologije.Pri tem upošteva primere, v katerih 5G aplikacija bodisi obvezna zahteva, bodisi močno poboljša delovanje aplikacije . Slika 1 ponazarja primere uporabe in izpostavlja nastajajoče in že delujoče poslovne primere za 5G v IoT.

Primeri uporabe vključujejo: avtomobilsko, zdravstveno, proizvodno, kmetijsko, medijsko vertikalo terpametno mesto.Članek pa vsebuje vzorčen primer uporabe, ki podrobno opisuje, kako nekateri ali vsi 5G atributi spodbujajo nove poslovne primere od kirurgije na daljavo do izjemno zanesljive komunikacije z nizko zakasnitvijo (URLLC) za tovarniško avtomatizacijo in varnost osebja. 5G resnično podpira primere uporabe, ki so življensko pomembni.Obstajajo pa tudi primeri, ki ustvarjajo resnične prihodke za organizacije, ki uporabljajo 5G.

Na primer, kmetija na Nizozemskem uporablja 5G robote za optimizacijo odstranjevanja neželenih rastlin na poljščinah. Roboti s 95-odstotno natančnostjo presegajo zmogljivosti ljudi in imajo za posledično večji donos pri nižji ceni.

Quectel je prvo podjetje, ki je razvilo in pričelo proizvajati 5G module za uporabo v IoT. To pomeni, da Quectelovi moduli vsebujejo najnaprednejše funkcije in zmogljivosti na trgu.
Na primer, 5G moduli vključujejo zmogljive algoritme za računanje in shranjevanje, ki uporabljajo Cortex-A7 do 1,5 GHz, kot primarni zagonski procesor, zmogljiv procesor digitalnih signalov (DSP) do 1,5 GHz, pa tudi podporo za pomnilnik z dvojno hitrostjo prenosa podatkov 4X (LPDDR4X) pri 1,8 GHz z nizko porabo energije. Te zmogljivosti zagotavljajo, da imajo naprave procesorsko moč, ki jo uporabnikipotrebujejo za ustvarjanje in predvajanje visokokakovostnih video vsebin.

Quectelovo znanje in izkušnje so omogočile, da v svoje 5G module vključi do 18 vmesnikov, zaradi česar so primerni za najrazličnejše vrste aplikacij. Ti vključujejo podporo za razširjene procesorje aplikacij, senzorje, pomnilnik, Wi-Fi, Bluetooth, GNSS in Ethernet poleg vmesnikov, vključno z: USB 3.1, PCIe, RGMII, PCM/12S, 12C, SPI, GPIO, SDIO, SIM, PWM in drugimi vmesniki. To daje izdelovalcem medijskih naprav najširšo paleto možnosti, ki podpirajo zahteve in preference strank po vsem svetu.

Če želite v celoti prebrati članek in podrobno izvedeti o šestih zgodnjih primerih uporabe 5G v IoT, obiščite: https://www.quectel.com/library/quectels-5g-modules-leading-the-way-in-iot-innovation/

https://www.quectel.com