Rittal praznuje 60. obletnico: Radi imamo prihodnost!

Revija logo rittal 212x300 - Rittal praznuje 60. obletnico: Radi imamo prihodnost!Od proizvajalca jekla do mednarodnega digitalnega podjetja – v 60 letih.

Rittal prodaja stikalnih omar d.o.o.
2021-300-26

1. aprila 1961 se je v majhni tkalnici v osrednjem delu Zvezne dežele Hessen začela mednarodna zgodba o uspehu – standardizacija ohišij. Rudolf Loh je ustanovil podjetje Rittal in z eno idejo spremenil celotno industrijo. Čemur so se sprva smejali, se je razvilo v fenomen: ohišja se uporablja v milijonih rešitev v več kot 90 odstotkih vseh industrij po vsem svetu. Rittal je vodilno inovativno svetovno podjetje za tehnologijo ohišij in IT infrastrukturo. 10.000 zaposlenih po vsem svetu razmišlja o novih inovacijah, industrijskih rešitvah in poslovnih modelih. Majhno podjetje za proizvodnjo jekla je postalo globalno digitalno podjetje. Kaj se ni spremenilo: Rittal je ostalo družinsko podjetje – odgovornost, solidarnost in družbena zavezanost ostajajo glavne prednostne naloge.

“Rittershausen in Dietzhölztal” – leta 1961 nihče ni vedel, da bo majhno mestece v osrednjem delu Zvezne dežele Hessen svoje ime posodilo globalnemu podjetju. Rudolf Loh je kupil staro tkalnico in ustanovil podjetje Rittal. Ideja: standardizirana ohišja v standardizirani proizvodnji, na voljo takoj iz zaloge, hitreje in bolje od po meri izdelanih ohišij za nadzorno opremo in krmiljenje strojev v tistem času. Dolgi dobavni roki in napake v kakovosti so postali stvar preteklosti. Razcvet povojnih let je spremenil industrijsko proizvodnjo. Stroji so postali med seboj povezani in so proizvajali izdelke v velikih serijah za naraščajoče potrebe. Tako je ideja Rudolfa Loha prišla ravno ob pravem času.

Od takrat se je zgodilo marsikaj. Včeraj, tako kot danes, inovacije podjetja s sedežem v Herbornu oblikujejo industrijo po vsem svetu. Rešitve podjetja Rittal se uporabljajo v razvoju nadzorne in stikalne opreme, kot tudi na trgih informacijske tehnologije in energetike, v ladjedelništvu, bolnišnicah in na nogometnih stadionih. 58 hčerinskih družb skrbi za prodajo in servisiranje Rittal izdelkov po vsem svetu. Rittal je največji delodajalec v regiji in je pred kratkim v gradnjo popolnoma digitalno integrirane tovarne v mestu Haiger vložil več kot 250 milijonov evrov.

Od sistema do oblaka
Kako je prišlo do tega? Med industrijsko avtomatizacijo je Rittal razvil ohišje in razvil celostno sistemsko platformo. Izdelki so bili namenjeni istočasnemu reševanju več težav uporabnikov, na primer z rešitvami za klimatizacijo in napajanje. Do danes podjetje in korporacijsko kulturo zaznamuje sistemska ideja – in slogan, da moraš spodbujati spremembe, namesto da bi se nanje le odzival. Sistem je prevladal, ne samo v industriji, ampak tudi v informacijski tehnologiji, kjer se je podjetje Rittal uveljavilo kot “novinec”. Še danes so energetska učinkovitost, klimatizacija ali varna distribucija električne energije zelo pomembne teme, kjer Rittal svojim strankam omogoča uspeh z inovativnimi rešitvami za industrijske in informacijske infrastrukture vseh velikosti.

Vzporedno je Rittal sredi osemdesetih let investiral v majhno podjetje z dvema zaposlenima in uveljavil podjetje Eplan – v času, ko je komaj kdo razmišljal o programskih rešitvah za tehnologijo ohišij. V naslednjih letih in desetletjih je bila razvita široka izbira programske opreme in storitev, povezanih z razvojem. Danes je podružnično podjetje podjetja Rittal eden od vodilnih svetovnih ponudnikov programske opreme za elektrotehniko. Eplan in Rittal zdaj skupaj optimizirata in industrializirata celotno vrednostno verigo za stranke v proizvodnji nadzorne in stikalne opreme. Trenutno so rešitve za avtomatizacijo, kot so stroji za obdelavo krmilnih omar, prav tako del programa kot dovršena tehnologija sistemskih ohišij.

Od digitalnega dvojčka do robnega računalništva
Oblikovanje tehnoloških sprememb v industriji po vsem svetu in prevzemanje odgovornosti v domačem okolju v osrednjem delu Zvezne dežele Hessen – to je bil cilj podjetja Rittal, ko je pred petimi leti v mestu Haiger investiral v gradnjo najsodobnejšega proizvodnega obrata za kompaktna in majhna ohišja, ki je izdelan po standardih industrije 4.0. Tovarna je začela obratovati leta 2020. Na stotine strojev in delovnih postaj je bilo povezanih v mrežo za digitalno obdelavo zelo zapletenih procesov od naročanja do proizvodnje in logistike. Medtem je podjetje skupaj s podružničnim start-up podjetjem German Edge Cloud ustvarilo inteligentne robne rešitve v oblaku, prilagojene potrebam industrije, ki so shranjene v njihovem lastnem podatkovnem centru in preizkušene v lastnem podjetju. Rittal je s tem spet na poti k standardizaciji, tudi na področju digitalizacije: German Edge Cloud je ustanovni član GAIA-X, evropskega konzorcija za podatkovno infrastrukturo in član CATENA-X, avtomobilskega omrežja za varno izmenjavo podatkov.

Ljudje so pomembni v družinskem podjetju
V desetletjih so zaposleni v podjetju pomagali oblikovati spremembe – od najmlajšega vajenca do najbolj izkušenega strokovnjaka, od razvoja inovacij do integracije beguncev. Največji delodajalec v regiji in družinsko podjetje po srcu: vsako leto zaposleni v skupini Friedhelm Loh Group – Rittal in podružnična podjetja Eplan, Cideon, Stahlo, LKH, German Edge Cloud in Loh Services – skupaj prispevajo ogromne vsote socialnim projektom, ki skupaj že presegajo 5 milijonov evrov. Ob 50. obletnici podjetja je lastnik, prof. Friedhelm Loh, ustanovil fundacijo Rittal Foundation, ki od takrat podpira projekte in ustanove na področju socialnega varstva, izobraževanja in kulture.

“Zelo sem ponosen na 60-letni uspeh, ki smo ga dosegli skupaj z vsemi zaposlenimi,” je povedal prof. Friedhelm Loh, lastnik in predsednik uprave skupine Friedhelm Loh Group: “Poganjajo nas radovednost, usmerjenost k strankam, pogum za tveganje in veselje do skupnega uspeha. Ker imamo radi prihodnost.”

Rittal prodaja stikalnih omar d.o.o.
Letališka cesta 16
1000 Ljubljana
T: +386(0)1/ 546 63 70
E-pošta: info@rittal.si
https://www.rittal.si