1. marca, 2018

Revija PDF SE 261 marec 2018

    Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 261 marec 2018Pomlad prihaja!

    2018_261_1

    Pogled čez okno v času, ko pišem ta uvodnik, tega res ne pokaže. Ravno nasprotno – pred nami so najbolj ledeni dnevi v letošnji zimi. Ampak trditev v naslovu tega uvodnika gotovo drži – pomlad prihaja. In tudi mi smo v mislih že krepko v pomladi. Zakaj že – bi se kdo vprašal? Zato, ker se polno pripravljamo na 1. IKTEM konferenco, ki se bo odvijala od 31. maja do 1. junija v prelepem okolju Kranjske Gore, kjer udeležence poleg tehnično bogatih predavanj čaka tudi spust po ZIP-line s planiške velikanke.

    261 1 212x300 - Revija PDF SE 261 marec 2018Mi smo torej z mislimi že krepko v pomladi, ampak dejansko pa smo tukaj – v svojem okolju. V tem okolju smo si ogledali tudi sejem IFAM. Prvič po svojem nastanku se je IFAM preselil v Ljubljano. Kot kažejo prve številke, je bila selitev sejma uspeh tako po velikosti sejma (3 hale v Ljubljani proti eni hali v Celju) in tudi po številu obiskovalcev. Več o sejmu IFAM si preberite v prvem delu reportaže s sejma

    Ko že teče beseda o sejmih naj omenim, da se pripravljamo na ogled sejma Embedded World v Nurbergu, ki je tudi postal tradicionalno stičišče razvojnikov z vsega sveta – in tudi iz Slovenije. Če koga od slovenskih razvojnikov niste videli celo leto, ker je bil zaradi dela zaseden, ste ga gotovo srečali v Nurnbergu! Kako tudi ne, ko pa na tem sejmu vedno vidimo prebojno tehnologijo in izdelke, ki jih prikažejo razstavljalci iz vsega sveta.

    In kljub silnemu razvoju elektronike in njeni miniaturizaciji, se pohod 8-bitnih mikrokontrolerjev ni ustavil. In to kljub nizkim cenam ARM procesorjev in procesorjev drugih proizvajalcev. Marsikdo je še ne dolgo nazaj napovedoval, da bodo 8-bitniki izginili, ker jih bodo ARM-i pohrustali za malo malico. Pri podjetju Microchip dobro vedo, kaj potrebujejo njihovi kupci in zato se ni bati, da bi 8-bitniki izginili čez noč.

    Gotovo pa 8-bitni mikrokontrolerji izginjajo iz področja industrije in avtomatizacije na račun zmogljivejših procesorjev in platform. Ena takšnih je Raspberry PI razvojna plošča, ki jo lahko uporabite za marsikaj. V našem podjetju smo na sejmu IFAM prikazali RPi kot spletni radio in kot avdio-vizualni medijski center. RPi-3 je zelo zanimiva plošča, saj ima poleg vsega ostalega vgrajeno Bluetooth in Wi-Fi komunikacijo. Tako je RPi-3 relativno enostavno »omrežiti« in uporabiti v naših primerih.

    In kako boste uporabili informacije, ki vam jih vsak mesec prinašamo z revijo Svet elektronike? Upam, da koristno!

    Lep pozdrav!
    Jure

    PS: ne pozabite se prijaviti na IKTEM konferenco! Za Android delavnico je na voljo 12 mest, od katerih sta v času, ko pišem ta uvodnik, 2 mesti že zasedeni!

    Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

    Prijava

    Nakup naročnine

    Tags: