1. aprila, 2018

Revija PDF SE 262 april 2018

    Slike LOGOTIPI Svet elektronike color 300x92 - Revija PDF SE 262 april 2018Sejmi, sejmi…

    2018_262_1

    Res smo, dragi bralci, v sezoni sejmov in konferenc. Sezona se je pričela že s sejmom IFAM, ki se je preselil v Ljubljano in malce premaknil ustaljeni termin iz konca januarja na sredino februarja. Temu je sledil sejem oziroma konferenca Embedded world v Nürnbergu, nakar se bomo prav kmalu odpravili v Celje na sejem Feel the Future. In seveda se bomo na koncu pomladne sezone sejmov in konferenc podali v Kranjsko Goro na 1. mednarodno konferenco za IKT, elektroniko in mehatroniko IKTEM 2018.

    V organizacijskem odboru IKTEM 2018 smo stremeli za tem, da bi bila predavanja tehnično obarvana in ob pregledu predavanj se boste prepričali, da nam je to uspelo. To dokazujejo tudi zgodnje prijave na konferenco. Arduino delavnica je v trenutku, ko pišem ta uvodnik, do polovice zasedena. In tudi ostala predavanja se polnijo, zato ne čakajte s prijavo na zadnji trenutek! Konec koncev se t.i. Early bird prijave z nižjo ceno končajo 30. aprila.

    Bodi dovolj o IKTEM 2018 konferenci in se rajši posvetimo reviji, ki je pred vami. V njej boste našli 2. del reportaže s sejma IFAM in pa reportažo s sejma Embedded world, ki je tako kot vedno, zelo zanimiva. Microchip je npr. predstavil dve novi družini 8-bitnih mikrokontrolerjev: PIC16F18xxx in ATmega48xx. Nadalje je Nexperia predstavila MOSFET tranzistor v velikosti nohta majhnega mezinčka, skozi katerega je brez problemov tekel tok 200A. Še bi lahko našteval, ampak bo zmanjkalo prostora v uvodniku, zato si preberite reportažo s sejma Embedded world.

    V reviji, ki je pred vami je še veliko zanimivih člankov, kot npr. kako meriti več temperatur z različnimi senzorji. Namreč ne moremo meriti vseh temperatur z eno vrsto senzorjev. Ena vrsta je primerna za visoke temperature (> 1000°C), druge za nižje in podobno.

    Poleg tega si preberite zakaj 8-bitni mikrokontrolerji še ne bodo izumrli tako kmalu. Pravzaprav doživljajo renesanso z nastavljivo periferijo.

    Prepričano smo, da bo renesanso na področja IKT, elektronike in mehatronike v Sloveniji prinesla tudi IKTEM 2018 konferenca, zato še enkrat vljudno vabljeni, da se je udeležite.

    Lep pozdrav!
    Jure

    Vsebina je na voljo le naročnikom na internetno izdajo.

    Prijava

    Nakup naročnine

    Tags: